|
Hazreti Peygamber’i sanatla anlatmak

Dün Sakarya'da başlayıp, bugün İstanbul'da tamamlanacak olan bir sempozyumun adı: Hazreti Peygamber'i sanatla anlatmak.



Sempozyumun başlığı bir talepten çok, bir arayışı ifade ediyor.



Çünkü bu ifadenin içinde hem (maalesef) henüz olumlu bir seviyeye tekabül etmeyen mevcut durumla; modern zamanın insanlarına ne edip edip Hz. Peygamber'i mutlaka ve mutlaka anlatmanın makul ve makbul bir yolunu arayanların ortak çabası (mümince kaygısı) birlikte yer alıyor.



Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

ile

Sakarya Üniversitesi

söz konusu arayışa akademik bir katkı sunmak üzere harekete geçip,

Sakarya Büyükşehir Belediyesi

de onları destekleyince bu sempozyum ortaya çıkmış.



Açılış konuşmaları ve oturumuyla başlayan sempozyumda şu başlık altındaki konular dün Sakarya Üniversitesi'nin Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda M. Fatih Andı, Yılmaz Daşçıoğlu, Ömer Lekesiz, Ahmet Murat Özel, Celal Fedai, Enver Gülşen, Semih Kaplanoğlu, Ayşe Taşkent, Seyid Çolak, Hüsrev Subaşı, Mehmet Memiş, Betül Bilgin, Davut Bektaş, Ali Toy, Turan Koç ve Cemal Şakar tarafından enine boyuna tartışıldı:



-Sinema ve Diğer Görsel Sanatlarda Hz. Peygamber,



-Geleneksel Türk İslam Sanatlarında Hz. Peygamber,



-Hz. Peygamber ve Sanat.



Bugün de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin

Zeynep Kamil Atik Valide Külliyesi

'nde Mehmet Narlı, Turan Karataş, Alaattin Karaca, Mesut Koçak, M. Ruhi Şirin, Mevlana İdris, Figen Y. Coşar, Musa Mert, Elif Konar Özkan, Hasan Akay, A. Ali Ural, Dursun Ali Tokel ve Nihat Öztoprak şu başlıklar altında meseleyi irdelemeyi sürdürecekler:



-Türk Romanında Hz. Peygamber,



-Çocuk Edebiyatı ve Hz. Peygamber,



-Türk Şiirinde Hz. Peygamber.



Konuları ve konuşmacıları detaylı olarak zikredişim, sempozyumun ciddiyetini vurgulamak ve incelenen / tartışılan konuların belirttiğim ana başlık altında, daha hangi yönleriyle tartışılabildiğini göstermek ve çeşitlendirilerek sürdürülmesini teşvik etmek içindir.



Yukarıda da ima ettiğim gibi, Hz. Peygamber ve sanat konusunu konuşmak, bizim yumuşak karnımızdır.



Bu manada ifrat ve tefritten halis bir niyetle kaçınarak görüş belirtmek, hüküm yürütmek günümüzde çok zordur.



Çünkü mukaddesata, eğitime, popülizme ve sanata mahsus düzeyler sürekli olarak birbirlerine karıştırılmakta, Hz. Peygamber'le ilgili son filmin gösterimindeki tartışmalardan da hatırlanacağı üzere mesele akideye, fitneye, lakaytlığa, din komiserliğine ve yobazlığa getirilip dayandırılmaktadır.



Öte yandan özellikle nesir (roman, anlatı vs.) planında

kitsh

olarak tanımlayabileceğimiz birçok çalışmanın, bir kaç iyi çalışmayı da perdelemesi nedeniyle iyi olanın sınırları kolayca belirlenememekte ve dolayısıyla at izi sürekli olarak it iziyle karıştırılmaktadır.



Hazreti Peygamber'i sanatla anlatmak meselesi gözlerimizi kapattığımızda, kulaklarımızı tıkadığımızda ortadan kalkmayacağı gibi, akide sorgusuyla, tekfir kalkışmalarıyla da hallolmayacaktır.



Bu durumda öncelikli olarak Diyanet'in, Üniversitelerin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının mevcut şartlanmaların uzağında durarak meselenin mümkün olabilen tüm yönleriyle konuşulabileceği, tartışılabileceği ortamları açık ve aktif tutmaları gerekir.



Hilye

'yi meselenin merkezine alır, geleneksel olanda sabit duralım dersek, geçen yıllarda şahidi olduğumuz Hz. Peygamber adına TC Nüfus Kartı düzenlemek şeklindeki beyinsizliklerin muhatabı olmayı hak ederiz.



En modern sanat tarzı olarak sinemaya zihin yoralım dediğimizde de

Mecid Mecidi

gibi, kendilerini din mahallesinin zaptiyeleri sanan kalemli magandaların saldırılarına maruz kalırız.



O halde Hazreti Peygamber'i sanatla anlatmanın, Müslümanca vasatı nedir? Bu sorunun cevabını yine bizler bulmak zorundayız.



Mezkur sempozyumla buna yönelen Sakarya ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversiteleriyle, Sakarya Belediyesi sadece bir teşekkürü hak etmiyorlar;

Meridyen Derneği

(Peygamberinfo) tarafından geçmişte yapılan güzel çalışmaları, farklı boyutlarıyla, daha da zenginleştirilmiş bir içerikle akademik düzeye taşımakla bir ilke de imza atmış oluyorlar.



Hazreti Peygamber'i sanatla anlatmayı mesele edinenlerin, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin Zeynep Kamil Valide Atik Külliyesi'ndeki bugünkü ilgili oturumları kaçırmayacaklarını umuyorum.


#Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
#Meridyen Derneği
#Türk İslam Sanatları
7 yıl önce
Hazreti Peygamber’i sanatla anlatmak
Bir kaostur gidiyor
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!