|
bana gelen kitaplar
1- osmanlı edebiyatı ders notları (mehmet âkif ersoy).. merhum zekâi konrapa'nın darülfünunda mehmet âkif'in derslerinde tuttuğu notları ömer hâkan özalp büyük boy kitap halinde hazırlamış.. bağcılar belediyesi (reis lokman çağırıcı) basmış.. mehmed âkif'in dilinden dökülen kelâmın sağlamlığını ve güzelliğini tekrara lüzum var mı?.. bendeki nüsha, kitap ve pazar eki uzmanımız sayın ayşe olgun'a aittir.. bağcılar belediyesi bir nüsha da bana gönderirse memnun olurum..

2- ahmet özdemir basın ilan kurumu yöneticilerinden velûd bir kalem.. gazeteciler cemiyeti idare heyeti üyesi.. iki hikâye, iki roman, iki şiir, 19'u biyografi, 25'i araştırma inceleme ve derleme, 22'si çocuk, 10'u antoloji kitabı olmak üzere 70'in üzerinde kitabı yayınlanmış.. 1948 şarkışla doğumlu.. aşık veysel'in hemşehrisi.. bu askeri okullarda okuyanlar (askeri hava lisesinden mezun olmuş) disiplinli, çalışkan, velûd, ciddi birer şahsiyet haline geliyor.. asker kökenli edibler, şairler, iş adamları başarılara imza atıyorlar.. iskender pala, bekir sıktı erdoğan, aziz nesin bunlardandır.. bana gönderdiği bazı eserlerini kaydediyorum: gönül balı (şiirler), leyla ile mecnun (fuzuli'nin leylâ ve mecnunu'nu esas alarak kendi cümleleri ve kendi ifadesi ile eseri yeniden vücuda getirmiş), gültekin samanoğlu, aşık veysel (454 sayfa), âşık ruhsati (427 sayfa) aşık veysel (veysel'e ait basında çıkan haberler ve olaylar, veysel'in halk şairi meslekdaşlarına ait bilgiler, bol resimli güzel bir kitap) büyük şehir belediyesi basmış..

özdemir, mevcudu olan biyografik eserlerinden bana gönderirse isabet eder.. merak ediyorum kimleri yazmış..

3- dursun gürlek'in kitapları: dersaâdette ramazan akşamları: (daha çok 20. nci yüzyılın ilk yarısında isim yapmış ediblerin ramazana ait yazılarını ihtiva ediyor), muhabbet ateşi (kendi kaleminden çıkan edebi metinler.. sohbet tadında.. tarih dolu.. bilgi dolu..), dersaâdette ramazan sabahları: (kitap; hasan âli yücel, c. server revnakoğlu, hüseyin cahit yalçın, refik halid karay, refi' cevad ulunay, halid fahri ozansoy, reşad ekrem koçu, nihad sami banarlı, mehmet halid bayrı, mehmed âkif, beşir ayvazoğlu, ahmed rasim, yavuz bahadıroğlu, yahya kemal, hasan celâl güzel gibi muharrirlerin yazılarını ihtiva ediyor.. bu güçlü kalemlerin edebi metinlerini tekrar görmek fırsatını veriyor bize.. (himmeti varolsun)

4- öykülerde bursa: hikayeci ve edebiyatçı mustafa başpınar hazırlamış.. bursa büyük şehir belediyesi basmış.. (aralarında refik halid, ahmet hamdi tanpınar, sait faik, sabahattin ali, nurettin topçu, haldun taner, oktay akbal, metin önal mengüşoğlu, cemal şakar, reşat nuri, füruzan, şükrü bilgiç, yücel balku, nursel aras, şaban akbaba, fikri özçelikçi, şafak pala, saliha malhun, cemil kavukçu, murathan mungan'ın bulunduğu yazarlar ve öykücülerin hikâyeleri toplanmış) bursa kültürüne, tarihine, ekonomisine, şeftali ve kestanesine, kestane şekerine, kütüphanelerine, camilerine sanayi (otomotiv) ve ticaretine ait kitaplar, broşürler hazırlatsa belediye, pek isabetli olur..

5- bizim kral: bekir tuncer salihoğlu'nun hikâye kitabı.. sıcak, akıcı bir dili var.. duygu yüklü.. anlam yüklü hikayeler.. daha evvel yayınladığı hikâye kitablarının adı: çakı çakmak ayna tarak, gelincik, beş çayı, reçete yayınları tarafından neşredilmiş..

6- çiçekler kesmişti selâmı: recep seyhan (hikâye kitabı ama, bazı parçalar hatıra, bazıları da deneme gibi değişik tadlar veriyor.. (bilge kültür sanat yayınevi) yayınlamış.. diğer eserleri arasında: güneşin doğduğu yerde, azrailin kapısında, edebi metinler 1,2.. deniz yayınevi, çöp kovasındaki resimler, gezi ve anı yazıları..

7- yusuf tosun: umut postası.. çıra yayınları.. kitap aliye izzet begoviçten, kırım'dan, varna'dan, bosna'dan, frankfurt'tan, strazburg'dan, kiev'den, tokyo'dan bahsediyor.. bu şehirlerin coğrafyasından tarihinden, demografik yapısından.. yazılarına siyaset, felsefe, ruhiyat karıştırıyor.. kitabı seveceksiniz..

8- metin önal mengüşoğlu: metamorfoz yayıncılıktan çıkan kitabının adı: anladıkça artan.. kitabın ilk sayfasındaki ince notlara baktım.. 1947 de elaziz'de doğmuş.. hukuk fakültesini bitirmiş.. oldum olasıya ben bu elazığlıları çok severim.. hattâ malatya'dan, kayseri'den, balıkesir'den bile çok.. ciddi, doğru, ağırbaşlı, az konuşan insanlardır.. metin bey'in elazizli olmasına memnun oldum doğrusu.. şahsi hissiyat ile objektif vazifeyi birbirine karıştırmadan ikisine de sahib çıkabilirsen asıl başarı odur.. metin mengüşoğlu'nun öyküleri: gavur kayırıcılar, doktor s, istanbul hikâyeleri, şiirleri: ben asyalı bir ozan, çamurlu bir ırmak, hayatımın bahanesi, sevda söze dönüşmez, bıçağa basar gibi, endülüs.. inceleme-deneme türündeki eserleri: ağabeyime mektuplar, düşünmek farzdır, kimliğin fotoğrafsız yaprağı, havada bulut var, harput şehrengizi, vahiy ve sanat, öptüm kara gözlerinden, müstesna şair mehmed âkif, alışkanlık reçetesi, sait çekmegil, bir kelime mesafesi, mağrur öfke (necib fazıl biyografisi)

anladıkça artan isimli kitabında dili açık seçik yani eski dille söylersek vuzuh beyan eden bir lisan.. düşünce kümeleri ve cümleler arasında akıcılık ve mantıki bir rabıta var.. hukukçuluğunun tesiri olmalı..

9- şenol tombaş: “bu bahar sonbahar” isimli hikâye kitabı çağrı yayınlarından çıkmış.. arı duru bir dili var.. kısa cümlelerle örmüş hikâyelerini.. hayatın trajik olaylarını hikâye haline getirmiş.. şenol halk edebiyatı dergisini çıkarıyor.. dergi çıkarmak edebiyatçıyı pişirir.. olgunlaştırır. dergiyi çıkarırken ana kaynaklardan beslenmek (tarih, felsefe, edebiyat) bir de büyük yazarlarla alâkayı hiç kesmemek gerekiyor.. halk edebiyatı olduğuna göre malzeme kullanmaya hazır bekliyor, demektir.. şenol tombaş, haydi başarılar.. üslubunu daha edebi kılmak için refik halid karay'dan hergün birşeyler okumalısın..

10- büşra ve kübra sönmezışık ikilisi: “san'attan portreler” (ahmet özhan, âmir ateş, ayten gökçer, haldun dormen, lâle mansur, melihat gülses, selim ileri, ayla algan, fatih erkoç, cihan aktaş, ahmet güneştekin, anjelika akbar, gökhan kırdar, sami özer, selda alkor, tuluyhan uğurlu, uğur ışılak gibi sanatçılarla yapılmış röportaj ve sohbetler..)
#bekir tuncer salihoğlu
#mehmet âkif ersoy
#ahmet özdemir
9 years ago
bana gelen kitaplar
Kara dinlilerle milletin savaşı
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...