|
gençliğimize – gençlerimize

okuyan ve okumayan her evlâdımız, kendine, ailesine ve milletine karşı vazifelerini yerine getirebilmek için:

kendini yetiştirmekle mükelleftir.. (yükümlüdür)

kendini yetiştirmek için de, yirminci yüzyıl içinde milletimize ait kültürümüzün, inanç ve aksiyon dünyamızın rehberi ve temsilcisi olan fikir ve ilim adamlarımızın aşağıda listesini verdiğim eserlerini okuması ve hazmetmesi gerekmektedir..

hepsini okumaları elbetteki mümkün olmayabilir.. esasen bu eserlerin yazıldığı zamanla bugünün şartları arasında büyük farklar vardır.. ancak sosyal, iktisadî ve politik hadiselerin tâbi olduğu kanunlar ve problemler hakkında yapılan incelemeler, her devire ışık tutacak işaretleri ve özellikleri ihtiva eder..

gençlerimizden her birisi, mesleğini ve merak ettiği konuları ele alan eserleri tespit edip onlardan faydalanmaya bakmalıdır.. hatta bugünün akademisyenlerinin mensup oldukları branşla ilgili eserleri tetkik ve mukayese alanlarına dahil etmeye çalışması iktiza eder..

şimdi bu önemli eserleri ve müellifleri kaydediyoruz:

prof. mümtaz turhan: (1908–1969)

kültür değişmeleri (1951) – maârifimizin ana dâvaları ve bazı hal çareleri – batılılaşmanın neresindeyiz – üniversite problemi – toprak reformu ve köy kalınması – atatürk ilkeleri ve kalkınma (1965).

prof. ali fuad başgil: (1899 – 1967)

esas teşkilât hukuku dersleri (1934 – hukukun ana meseleleri ve müesseseleri (1946) – demokrasi ve hürriyet (1949) – din nedir, din hürriyeti ve laiklik ne demektir? (1954) – türkiye’de siyasî rejim ve anayasa prensipleri (1957) –demokrasi yolunda (1961) – 27 mayıs ihtilâli ve sebepleri (1966) – gençlerle başbaşa (1959) – türkçe meselesi (1960) – cihan sulhu ve insan hakları (1962) – vatandaş hakları ve bunun teminatı, seçim sistemimizin kıymeti ve eksiklikleri – vatandaş hak ve hürriyetleri ve anayasamızın eksiklikleri

prof. erol güngör

islâmın bugünkü meseleleri – islâm tasavvufunun meseleleri – sosyal psikoloji – kelamî (verbal) yapılarda organizasyon (1965) - şahıslararası ihtilâfların çözümünde lisanın rolü (1970) – değerler psikolojisi üzerinde araştırmalar (1978)

nureddin topçu:

sosyoloji – mantık – millet mistikleri – ahlâk nizamı – bergson - büyük fetih – iradenin dâvası: devlet ve demokrasi – isyan ahlâkı – islam ve insan – mevlânâ ve tasavvuf – kültür ve medeniyet – reha – mehmed âkif – türkiye’nin maarif dâvası – taşralı – varoluş felsefesi (hareket felsefesi) yarınki türkiye – amerikan mektupları (düşünen adam aramızda)

hasan basri çantay:

kuranıhakim ve meâlikerim – mektepli yavrularıma – ülkü edebiyatı – kara günler ve ibret levhaları – zekâ demetleri – âkifname – fıkhıekber tercümesi

ziyaeddin fahri fındıkoğlu: (1901 – 1974)

ziya gökalp, hayatı ve sosyolojisi: 1935 – türkiye’de aile düzeninin değişimi üzerine: 1935 – bir davranış sosyolojisinin felsefi temeli: 1936 – ibni haldun’un hukuka dair fikirleri: 1939 - ibni haldun:1940 (hilmi ziya ülken’le birlikte) içtimâiyata giriş: 1944 – hukuk sosyolojisi: 1944 – sosyal ilimlerde metodoloji nazariyeleri: 1945 – sosyal doktrinler sosyolojisi: 1947 – sosyalizm: 1949 – kooperasyon sosyolojisi: 1967 – türkiye’de kooperatifçilik: 1953 – halk bilgisi toplayıcılarına rehber: 1928 – sosyoloji doktrini ve kolları: 1971 – fransız ihtilali ve tanzimat: 1943 – laplay mektebi ve prens sabahattin: 1962 – doğu kalkınması ve erzurum şehirleşmesi ile ilgili meseleler:1970 sosyalizim (karl marx ve marksizm: 1952) iktisat soyolojisi bakımından sosyalizm: 1965

remzi oğuz arık: (…. – 1954)

köy kadını – ideal ve ideoloji – coğrafyadan vatana – türk sanatı

cahit okurer (1917 – 1973)

milliyetçiliğimizin temel fikirleri

XX

sevgili okuyucularım;

cumhuriyet devrinde milletimizin kaderine dair ilmî ve felsefi tespitleri ve yorumları ihtiva eden güçlü şahsiyetlere ait eserler ve bizzat eser sahipleri elbetteki yukarıda kaydettiklerimizden ibaret değildir.. sizlere daha pek çok biyografi ve bibliyografi bilgileri sunmak imkânlarımız vardır..

kütüphanelerimiz vardır.. beyazıt il halk, atatürk ve daha yüzlerce, kitap ziynetiyle mücehhez kurumlarımız ziyaretinizi ve emirlerinizi bekliyor.. yeter ki onları arayın.. irfan ve ilim dünyasında sizi mutlu ve kutlu yapacak âlemlere kanat açınız..

#mümtaz turhan
#cahit okurer
#remzi oğuz arık
7 yıl önce
gençliğimize – gençlerimize
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü