|
önemli bir kitap

çanakkale harbine ait ciddî ve ilmî bir kitap yayınlandı.. “çanakkale savaşları günlüğü” (ötüken yayınları 0212 - 251 03 50) isimli kitabı araştırmacı ve tarihçi yazar erol kılınç telif etmiştir.. şöyle bir gözden geçirdim.. içinde zengin bir bilgi hazinesi, hatıra ve hatırat parçaları, olaylara ve çarpışmalara ait tafsilât, harbi hazırlayan ve başlamasına tekaddüm eden devletlerarası münasebetlere ait vesikalar ve yazışma nümuneleri, kumandanların, başbakanların, bakanların demeçleri ve çeşitli vesilelerle beyan edilen harbe ve neticelerine dair tahlil ve değerlendirmeler gözümün önünde âdetâ resmigeçit yaptı.. yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde cereyan eden bu eşsiz savaş; bütün unsurları, bütün aktörleri ve bütün safahatı ile gözlerimin önüne serildi.. hem acı, hem övünç, hem sevinç duydum.. komutanların direnci, askerlik bilgisi, askerin cesareti, sükûneti, imanı, bunlara benzer çeşitli hissiyat; ruhumda akisler bıraktı, dalgalanmalar yarattı..

arkadaşımızın eseri hangi duyguların tesiri altında vücuda getirdiğini belirten sunuş yazısını okuyucularıma sunuyorum..

* * *

“çanakkale savaşları türk tarihinin en önemli olaylarından biridir. hatıraları bugünkü türk ailelerinin pek çoğunda hâlâ anlatılır. bu satırları yazanın birinci dünya harbi''nde üç amcasının biri yemen''de kayıp, biri sarıkamış''ta ve biri de çanakkale''de şehittir; o şehitlerden dolayı babaannemin aldığı şehit maaşından çocukluğumda ben de nasibimi almışımdır.. kısacası çanakkale savaşları her türk ailesini (hatta birçok ingiliz, fransız, yeni zelendalı, avustralyalı, senegalli... aileyi de!) yakından ilgilendirmektedir.. bu yüzden de savaş alanı şehitliklerle, anıtlarla dolmuş; özellikle son yıllarda tam anlamıyla çok canlı bir ziyaretçi akınına maruz kalmıştır..

her türk evladının bu şehitliği, bu kutsal toprakları gezip dolaşması, şehit ruhlarıyla kalbinin ürperdiğini duyması, ruhunu oranın mistik havasıyla doldurması, geride kalanlara şanlı bayrağımızın nazlı nazlı dalgalandığı, ezanların ufuktan ufuğa yankılandığı, “mabedinin göğsüne namahrem eli değmemiş” olan aziz vatanın nasıl savunularak bize bırakıldığını hissetmesi şarttır.. bunun için, gezip dolaşılan yerlerdeki o tarihi dönemde olup bitenleri öğretecek, hacmi küçük, bilgisi sağlam, gereksiz abartmalardan, hurafelerden, siyasi ve ideolojik bağnazlıklardan sıyrılarak hazırlanmış bir el kitabı sunmayı düşündük.. istedik ki, okuma parçaları, resim ve haritalarla da desteklediğimiz bu kitapçığı, bu “şehitler yurdu”na gidenler, yola çıkmadan veya yolculuk esnasında yahut en azından mıntıkayı gezip dolaşırken ellerinde bulundursunlar, o günlerin tarihini ve olaylarını mahallinde kavrayıp şuur kazansınlar..

bu suretle, bayrak, vatan, istiklâl, devlet, fedakârlık, yiğitlik, mertlik, cesaret ve hepsinin başında da iman ve türklük şuuru sahibi olmanın ne büyük erdem olduğunu anlasınlar da şehitlerimize ihlâsla birer fatiha göndermenin mutluluğunu tatsınlar istedik..

faydalı olduysak kendimizi bahtiyar sayarız...”

* * *

erol kılınç, teşekkür ve tebriki haketmiştir...

14 yıl önce
önemli bir kitap
Kara dinlilerle milletin savaşı
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…