|
sultan abdülhamid'e dair
osmanlı hânedânının 34. padişahı
II. abdülhamid han,
1876 yılı 31 ağustosunda tahta çıkmış, 27 nisan 1909 tarihinde de sultanlığı sona ermiştir.. doğumu 21 eylül 1842, ölümü ise 10 şubat 1918 tarihine rastlar..
abdülmecid han
'ın oğlu,
abdülaziz han
'ın ise yeğenidir..


yalnız türk ve islâm tarihinde değil, dünya tarihinde de önemli izler bırakmış bir padişahtır..



34 yaşında tahta geçmiş, osmanlı padişahlarının da 34 cüsü olmuştur..



aklı, bilgisi, dirayeti, çalışkanlığı, vatanperverliği, fedâkârlığı müsellem olan bir türk hükümdarıdır.. onun en büyük ihtirası; üç kıt'aya yayılmış bulunan osmanlı devletinin idâmesinden ve kuvvetlenmesinden ibaretti.. tıpkı amcası

sultan aziz

gibi, milli kanaat ve inançlara yaslanmadan, değil teâli ve inkişaf sağlamak, devletin mevcudiyetinin dahi muhafaza edilemeyeceğine kaani bulunuyordu.. bu sebebledir ki, devletin asli unsuru olan müslüman tebaanın hükümetteki rolünü azaltan tanzimat oyunlarına ve ecnebi müdahalelerine sırt çevirmiş, onları politik zekâsıyle tesirsiz kılmağa çalışmıştır.. bu sebeble de müslüman ve muhafazakâr milletinin tabii lideri haline gelmiş; ecnebi devlet sömürgesi olan islâm ülkelerindeki bütün kavimlerin en büyük dini ve siyasi şefi ve kurtarıcı şahsiyeti mevkiine yükselmiştir.. tebaası indinde ve islâm âleminde husule getirdiği sevgi o kadar büyük olmuştur ki, tahttan indirildikten sonra onun bu mânevi nüfüzunun yok edilmesi için ayni derecede büyük yalanlara ve iftiralara başvurulmak zarureti hissedilmiştir.. hükümdarın hal'inden sonra başlıyan devirler o derece baskı ve tazyike sebebolmuştur ki, kendi yakınları ve nimeti ile beslenmiş olanlar bile aleyhinde bulunmuşlar ve tahtından indirilmiş sultana:

“ben kime iyilik ettimse fenalık gördüm”

dedirtecek kadar ruh sefaleti göstermişlerdir..



abdülhamid'

in hal'edilmesiyle sonuçlanan olaylar, dış tahriklerle birleşen (jontürk) propogandası neticesinde vukûa gelmiştir.. bu propoganda ve tahrikler rumeli ordusundaki genç subayların itaat ve disiplinini bozmuş, onları garip bir şekilde cemiyetçilik hastalığına müptelâ etmiştir.. ayrıca, sultanın, genç rütbelilerin önlerini açmaması ve maaş hususunda sıkı davranması; subayları siyasete iten başka bir faktör olmuştur.. sultan hamid'in, içinde bulgar, rum, arnavud çetelerinin de bulunduğu derme çatma 10 bin kişiden ibaret hareket ordusunun tepelenmesi için 1. orduya ve muhafız birliklerine, bütün ısrarlara rağmen emir vermemesi; onun müslüman kanı dökülmesine razı olmayışından ve o sıralarda boğazdışında dolaşıp durmakta olan ecnebi harp gemilerinin, bir kardeş kavgasının yaratacağı fırsattan faydalanmasına imkân vermemek endişesinden ileri geldiği; bugün artık tarihi vesika ve delillerle sabit olmuş bir gerçektir.. bu da gösteriyor ki sultan abdülhamid, yalnız tahtta kalmak ve sırf şahsi emelleri için hükmetmek gibi bir ihtirasa sahib olmamış, bilâkis devletin bekası ve saâdeti için her türlü tedbiri düşünmek ve tatbik etmek hayatının tek endişesi ve hedefi olmuştur..



büyük hükümdara ait bazı gerçekleri ve hususiyetleri hatırlamakta fayda vardır:



1- avrupa devletleri arasındaki münasebet ve muamelelerden, rekabet kıskançlıktan muntazaman haberdar olur, devletin selamet ve menfaatini sağlayacak tedbirleri bu bilgilerin ışığında tesbit ederdi..



2- zamanındaki fransız sefiri (bompard) şöyle demiştir:

“diplomasiye onun kadar aşina bir devlet adamı tanımadım”

..



3- ikdam gazetesi sahibi

ahmet cevdet,

şöyle yazmıştır:

“büyük feraset sahibi olduğu için politik problemleri, tehlikeli yerlerden geçmeden çözmeye bakardı..”


4- eski mabeyn katiblerinden ve dahiliye nazırlarından

ahmet bey

onun için şöyle diyor:

“balkanlarda muvazenenin muhafazası için gösterdiği faaliyet çok müessir olmuştur..”


5- meşhur times gazetesi şöyle yazdı:

“sultan hamid türkiye'nin başında olsaydı (büyük harb) çıkmazdı..”


bu fikre birçok devlet adamı ve politikacının katıldığı görülmüştür..



6- ingiliz amirali

lord fisher,

hatırâtında:

“akdenizde iki mühim adama rastladım.. biri sultan hamid, diğeri papa 13. leon'

dur..

abdülhamid, avrupa'nın en mahir diplomatıdır”

demektedir..



7-

namık kemal'in oğlu ali ekrem bolayır: “abdülhamid han, harikulâde bir zekâya ve yüksek bir dehâya sahipti.. bu hasletiyle avrupayı parmağında oynatmıştır”..

demiştir.. bolayır, mabeyn katiplerindendir.. yani uzun müddet hükümdarın yanında bulunmuştur..



8- mabeyn başkatibi

ali said bey:

sultan hamid

bir vak'a çıkmadan evvel vehim ve telaş gösterir, vak'a çıktıktan sonra ise artık fütur getirmezdi”

diyor..



9-

tahsin paşa:

(saray hatıraları) isimli kitabında kanaatlerini şöyle naklediyor:

“siyasette muvaffak olmak için tâ sarayın kapısından başlayarak her tarafta, kuvvetli bir istihbarat şebekesi vücuda getirmiştir.. onun bütün kuvvetini ameli mâlumatında, tecrübelerinde, görgülerinde, fasılasız temaslarından husule gelen bilgilerinde, keskin zekâsında aramak lâzımgelir.. pek zengin bir tecrübe hazinesine malik idi.. görüştüğü kimseler üzerinde nafiz nazarları ve uyanık zekâsıyle hususi bir etki bıraktığına şüphe yoktur.. büyükelçilerin ve ecnebi misafirlerin bu hususta riyadan uzak pek çok şahadetleri vukubulmuştur.. bize daima “basiret, emniyetin babasıdır”

derdi.. bundan dolayıdır ki, lâzımgelen tedbirleri almadan hiçbirşeye ve hiçbir kimseye itimad etmezdi..



bilhassa iki devlete daha çok ehemmiyet verirdi: rusya ve ingiltere..



10- harici siyasette mesleği şöyledir: rusyayı idare etmek.. ingiltere ile mesele çıkarmamak.. almanyaya istinad etmek.. avusturyanın, makedonyada gözü olduğunu unutmamak.. diğer devletlerle mümkün mertebe hoş geçinmek.. balkan devletleri arasındaki münasebetleri ve ihtilafları daima yakından takibetmiştir...



sevgili okuyucular, abdülhamid II; mühim bir adam.. bir yazı ile özetlenemez.. ikinciye bakmalıyız...




#abdülhamid han
#tahsin paşa
8 yıl önce
sultan abdülhamid'e dair
Albert Einstein Tanrı"ya inanıyor muydu?
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak