|
türk sinemasında yönetmenler (rejisörler)

sevgili okuyucularım;



hepinize malûmdur ki sinema, güzel sanatların yedincisidir.. edebiyat, müzik, resim, mîmari, raks, heykeltraşlıktan sonra o gelir..



edebiyatı temsil eden hikâye, roman ve tiyatro; nasıl hayatın bir tekrarı veya hayali bir taklidi ise; bir o kadar da insana heyecan veren, hayret ve şaşkınlık yaratan, ibret veren birer san'at eseri sayılır..



sinema filmi ise; yapımcının, bir başka isimle prodüktörün, senaristin, rejisörün (yani yönetmenin), başrol oyuncularının, figüranlarının, makine, mekân ve ışık idarecilerinin hep birlikte yarattıkları, ortaklaşa bir san'at eseridir..



güzel bir filmi seyredip sinema kapısından çıkarken, hem gözlerinizi oğuşturur aydınlığa alıştırmağa çalışırsınız, hem de seyrettiğiniz vak'aların ve kahramanların, ruhunuzda bıraktığı tadı ve etkiyi anlamağa çalışırsınız..



insanları ve seyircileri etkilemesi için bir film hikâyesinin, yani senaryosunun çok güçlü, çok kaliteli ve sıradışı mesajlar taşıması lâzımdır..



türk sinemasının 1950-1970'li yıllarında vücut bulan altın devrinde yazılmış senaryolar, gerçekten parlak filmler çekilmesine imkân veren san'at eserleri olmuştur.. kalemi, duygusu, düşünce gücü kuvvetli senaristlerin hikâyeleri, gerçek bir san'at hüneri gösterebilen yönetmenler ve oyuncular sayesinde, halkın sevgi ve alâkasını çeken filmler haline getirilmiştir..



*


türkiye'de 100'den fazla film çeken 12 yönetmen vardır.. bu 12 kişinin 6'sı vefat etmiş, 6'sı ise yaşamakta bulunuyordu.. 154 film çekmiş olan

oğuz gözen

dört ay önce, 160 film çeken

ülkü erakalın

da bir hafta önce ebediyete göçünce, şimdi elimizde ancak 4 kişi kalmıştır.. 1936 d.

yavuz figenli

120 film çekti.. 1931 d.

aram gülyüz

124 film çekti.. 1941 d.

çetin inanç

138 film çekti.. 1934 d.

yücel uçanoğlu

ise 150 film çekmiştir..



çok şükür yaşamakta olan senaristlerden 1931 doğumlu bir yazarımız daha vardır ki adı

safa önal

olan bu arkadaşımızın 300'den fazla senarsoyusunun sicili, kültür bakanlığının arşivinde kaydedilmiş bulunmaktadır.. bu başarısı, gines (guinness) rekorlar kitabına girmiş ve kendisi, dünyada ençok senaryo yazan senarist unvanını kazanmıştır.. arkadaşımızdan özür dilerim.. yeri değil belki ama, sayın

safa önal'

ın 85 yaşında hâlâ bir emeklilik teminatı mevcud değildir.. çekilen filimlerden;

safa bey

'in senaryolarından para kazanan yapımcıların, şirketlerin hattâ diğer kuruluş ve kurumların kusurları yanında bizzat kendisinin para işlerinde müdâhanesiz olmasının bu işte rolü nedir, bilemiyorum ama, meslek teşekküllerinin, (istanbul, antalya ve adana film festivalleri)nin sinemamızın değerli yönetmen ve senaristlerine kayıtsız kaldıklarını görmek, sinema sever, şefkatli halkımızı hiç şüphesiz üzmektedir..



*


çektiği 160 filmle bir dünya rekoru kırmış bulunan

ülkü erakalın'

ın bu başarısını da şimdi burada belirtmek ve öbür âleme hicret eden arkadaşımıza rahmet dilemek meslektaşlarına başsağlığı dilemek de bir vazife olmuştur..



şimdi de çektiği filmler 100'ü bulmuş, güçlü ve rahmetli yönetmenlerden seçilmiş bir listeyi okuyucularıma hatırlatıyorum:



lütfi akad, metin erksan, memduh ün, halit refiğ, orhan aksoy, natuk baytan, süreyya duru, bilge olgaç (bayan)


*


yaşayan kaliteli yönetmenlerden bir grupta şu önemli isimler mevcuttur:

ertem göreç, zeki ökten, feyzi tuna, şerif gören, yavuz turgul, tunca yönder, handan ipekçi, ilhan biket...


*


çektiği filmler (100'ü aşmış) olup da vefat etmiş önemli yönetmenlerden müteşekkil bir grupta da şu isimler mevcuttur:

atıf yılmaz batıbeki (115 film), orhan elmas (117 film), semih evin (119 film), nejat saydam (121 film), sırrı gültekin (120 film), osman seden (138 film), oğuz gözen (154 film), ülkü erakalın (160 film..


*


bu satırların yazıldığı sırada (23.04.2016 saat 13 suları) bütün televizyon kanalları kontrol ettirildi: 18 tv'de, türk filmi gösterilmekte idi.. bir kısmı da devamlı olarak 24 saat türk filmi gösteriyor.. yerli kültürümüze, gelenek ve telâkkilerimize uygun türk filmlerine halkımız elbette ki büyük ilgi göstermektedir.. televizyon kanalları, kültür hayatımızı idare eden teşekküller; milli ve yerli san'atlarımıza gereken değer ve alâkayı göstermek zorundadırlar.. hem millete hem de keselerine hizmet için riayet edilecek kanun budur...

#türk sinemasında yönetmenler
#rejisörler
#ülkü erakalın
8 yıl önce
türk sinemasında yönetmenler (rejisörler)
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’