|
Avrupa"da hüsran ligde korkulu rüya

Geçen yılın Türkiye Şampiyonu Bursaspor ilk Avrupa sınavında başarılı olamadı. Tek puan ve iki golle grubunda dibe vurdu. Bu sonuç tecrübesizliğinden değil, Türk futbolunun Avrupa karşısındaki çaresizliğinden kaynaklandı.

Başarısız olan sadece Bursaspor değil ki. Beşiktaş dışında anlı şanlı maziye sahip, tecrübesi tavan yapmış Galatasaray, Fener, Trabzon da başarısızsa o zaman Bursaspor''a deneyimsiz olduğu için Avrupa''da başaramadı denemez. Bursaspor, Türkiye''ye yeten ama Avrupa''ya yetemeyen bir takıma sahip. Aynen diğerleri gibi…

Bursaspor transfer yapamadığı için Avrupa''da yoluna devam edemedi. Oysa aynı Bursaspor Türkiye''de yine başarılı. Kendi sahasında Trabzonspor''a yenilmese Süper Lig''de devreyi 40 puanla Trabzonspor''un önünde lider kapatırdı. O halde geçen yıldan farklı değil.


Bursaspor takım halinde başarılı

Bursaspor''u bu sezonun ilk yarısında yine başarılı buldum. Ancak ilginç saptamalarım da var;

1-Avrupa yolculuğu onu yordu. Hem fizik hem moral düşüş var. İçeride yarıştan kopmaması güzel ama kadrosu dar. Yaptıkları yabancı transferler; Svensson, Nunez, Steinert, İnsua da randıman vermedi. Devre arasında toparlanır hedefini kaybetmezse yine kendini Avrupa''ya atar. Şampiyonlar Ligi için zor derim ama UEFA olabilir.

2-Ocak ayında oyuncu kaybedebilir. Sercan ve Volkan Şen''in kısmetleri çıkarsa Bursaspor güç kaybeder. Bunları satmazsa Sercan ve Volkan''ın da randımanı düşer. Bursaspor; takım ve futbolcu aleyhine işleyen bir sürece giriyor. Dikkat!

3-Ertuğrul Sağlam dengeli bir hoca ama fazla rotasyona gitmesi takımın dengesini bozdu. Sercan ''ı hep yedek soyundurmasını, sonradan oyuna almasını yadırgıyorum. 20 yaşındaki Sercan ne olursa olsun kenarda oturtulacak adam değil. Son 20''de oyuna girmesi de tuhaf!... Bozuksa oynatma! İyiyse de kafadan koy. Bu nasıl bir taktiktir anlayamadım! Battalla gibi bir oyuncuyu da genelde oynatmadı Sağlam. Battalla bugün için Türkiye''deki orta sahalar içinde en iyi yabancılardan biri. Rotasyon takımı bozdu.

4-Son maçlar hariç Ozan İpek durgun, Volkan Şen disiplinsiz, yabancılar faydasız, savunmada Ali Tandoğan sakat, Hüseyin formsuz. Stepanov çaptan düşük. Bunlar takımın eksikleri. Ertuğrul Sağlam bu isimlerde epey zorlandı.

5-İvankov, Ömer, İbrahim, Vederson, Ergiç, Turgay, Battalla takımın en yararlı adamları. Takımı ayakta tutanlar bunlar. Ömer, İvan Ergiç ve Turgay takımın temel taşları. Tek tek baktığınızda bu yıl Bursaspor''un performansı düşük ama takım halinde iyi futbol oynuyorlar. Takım bütünlüğü olan iki takımdan biri Bursaspor. Öteki Trabzonspor.

6-Yenilenme gayreti var. Ertuğrul Sağlam genç oyunculara da yer veriyor. Savunmaya katılan Serdar Aziz çok iyi maçlar çıkarttı. İbrahim de öyle. Bunlar kazanç. Bursaspor ilk yarı yorgunluğunu atlatırsa, oyuncu da kaybetmezse yine ilk dörtten düşmez! Avrupa''ya gider. Bu yıl şampiyonluk kolay değil. Ocak''ta takviye yapabilirse ne ala…

Ne iddialı ne iddiasız! Siz onu seneye görün

Kayserispor için önce şunu söyleyeyim;

Kadir Has Stadı onların kalesi. Büyük bir onur kaynağı ve Kayseri''ye doping. Gelen takımlar içinse stat dizleri titreten korkulu rüya… Ama ne yazık ki Kayserili bunu avantaj olarak kullanamıyor, zira ora halkı takımına rağbet etmiyor. Yazık!

Yönetim kadrosu has Kayserili; Başkan Recep Mamur, Onursal Başkan Mehmet Özhaseki takımın tutkalı, olmazsa olmazları. Genel Müdür Süleyman Hurma işini başarıyla yapan bir menecer.

Yeni Hocaları Şota Alveradze''yi çok beğeniyorum. Şota''nın teknik direktörlük kariyerinden de çok umutluyum. Çok iyi yerlere gelecek.

Neden?

Şota; esprili, mütevazı ve de sıcak kanlı.

Şota; zeki ve akıllı.

Şota; futbolu ve futbolcusunu çok iyi biliyor ve onları hoşgörüyle karşılıyor.

Şota; deneyimsiz ama futbolun içinden gelme olgun bir karakter.

Şota; Türkiye''yi de çok iyi tanıyor.

Şota; Kayserispor''a göze hoş gelen açık futbol oynatıyor.

Şota; sorunlu değil.

Hepsinden önemlisi Şota; gençlere fırsat tanıyor.

Daha ne olsun.

Eren, Hasan Ali, Serdar Kesimal, Furkan, Abdullah, daha sayayım mı?_

Kayserispor''un Lig''in ilk yarısını Fenerbahçe''nin bir puan gerisinde 32 puanla, 4. sırada bitirmesi tebrike değer. Beşiktaş''ı bile 4 puan geçmiş durumda. Bu görüntü güzel.

Ancak;

Kayserispor''un bu çizgiyi sürdürebilmesi kolay değil. Zira takım çok genç.

İkinci devre ligde puan, kapanın elinde kalacak. Şota''nın açık futbolu, bir sonraki sene Kayserispor''a fayda edecek diye düşünüyorum, çünkü Kayserispor bugün için daha büyük başarılara hazır değil. Bu yıl 5.''likten aşağı düşmezse başarıdır.

1-Kalede Souleymanou artık miadını doldurdu. Tecrübeli ama bundan sonra muvazzaf asker konumunda. Şota yerine yenisini bu seneden hazırlamalı. Volkan Babacan''a şans vermeli.

2-Savunmadaki Eren Güngör ve Hasan Ali gelecek yıllarda Milli Takım''ın değişmezi olurlar. (Galatasaray, Ali Turan''ı alacağına, bulsaydı ya Eren''le Hasan Ali''yi.) Mükemmel oyuncular. Şota da onları iyi değerlendiriyor. Ortadaki Amisulashvili ve Önder de iyi savunma. Serdar Kesimal ise çok yönlü bir başka değer. Guus Hiddink onu kaptı bile. Şota kalırsa bunlardan uzun ömürlü Milli Takım savunması çıkartır. Kayserispor''un en büyük kozu savunmasıdır. Yediği 12 gol bunun ispatıdır.

3-Kayserispor''un savunmasını iyi kılan şeylerden biri de orta alanın ve kanatların savunmasına yardıma gelişidir. Joker Mehmet Eren ve Selim Teber ile Abdullah Durak ve Ömer Şişmanoğlu rakibi durduran adam oldukları kadar savunmaya da yardıma gelenlerdir. Keza; Santana da takımı sırtlayan ve ofans-defans ilişkisinde etkin isimdir. Zaleyeta da tek başına kalmasa sonuç çok daha farklı olurdu. Ancak Furkan ismine de dikkat edin. Bu çocuk hem orta saha hem gol yollarına iyi sokulan bir Xavi. Göreceksiniz.

4-Kayserispor''un bu yıl ilk yarıda 32 puanda kalışının en önemli sebebi sakatlıklardır. Cangele ve Troisi''nin sakat oluşu takımı gol yollarında zorlayınca puan miktarı düşmüştür. Olsalardı en an 6-7 puan daha alırdı Kayserispor. Onun için de seneye görün siz Kayserispor''u diyorum.

İnanın çok ümitliyim ama Şota''nın kalması şartıyla…

13 yıl önce
Avrupa"da hüsran ligde korkulu rüya
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi