|
Çocukların TV ile sözleşmesi

TV''lerin yaz dönemi programlarında çocuklara yönelik yapımlar gündüz ekranının önemli bir bölümünü kapsıyor. Karnelerini alarak sevinçle yaz tatiline koşan çocukların en büyük eğlencesi, televizyondaki çizgi filmler bugünlerde. Geçtiğimiz dönemde yayınlanan İngiliz menşeli Toots tv ve Teletubbies gibi yabancı dil programları çocuklara faydalı yapımlardı. Bugünlerde gün boyunca yayınlanan her türden çizgi filmler ve diğer yapımlar için ise, aynı şeyi söylemek mümkün değil...

Uzmanlar tarafından hep söylenegeldi belki ancak bu önemli konu üzerinde yeteri kadar hassasiyetle durulmuyor. Kültürel değerlerimize ters düşen çizgi filmlerden tutun da, şiddet ve müstehcenlik kokan programlara kadar hemen bütün programların, çocuklar üzerinde büyük etkisi var. Üstelik bunlar sadece gündüz kuşağıyla da sınırlı kalmıyor. Özellikle anahaber bültenleri ve gece yayınlanan programlar da çocukların ruh sağlığı açısından çok da olumlu sonuçlar doğurmuyor.

RTÜK İletişim''de yayınlanan bir haberde Berna Laçin''in sunduğu Çocuktan Al Haberi programından ilginç alıntılar yapılmış. Bu haber çocukların televizyondan ne kadar etkilendikleri ve televizyonun denetlenemeyen bir enformasyon kaynağı olarak, aile faktörünün bile önüne geçtiği gerçeğini göstermesi bakımından ilgi çekici bir örnek...

Sunucu soruyor; "Terörist kimdir?" Çocuk cevaplıyor; "Apo''ya plan kurucam, gününü görecek. Elime el bombaları alıcam. El bombaları bağlıycam. Apo ipe takılacak ve paat. Hem de uzaktan kumandalı el bombaları". Yine bir başka programda sunucu mafyanın ne anlama geldiği sorusunu yöneltiyor. Çocuk cevaplıyor; "İnsanları öldürüyorlar, kumar oynuyorlar, içki içiyorlar, böyle silahları tutuyorlar (gösteriyor), kıpırdadığı zaman tetiğe basıyorlar, öldürüyorlar. Alaattin Çakıcı, uçağın üstünde eylem yapan adam vardı, öldürülmüş, gizlice gömülmüş" şok cevaplarını veriyor.

Çocuk-medya ilişkisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Mustafa Ruhi Şirin''in son kitabı Gösteri Çağı Çocukları''nda da belirttiği gibi "Televizyon çocuğun gözünde zararlı bir aygıt olmadığı gibi herşeyi bilen, haber veren bir araç. Televizyon ile olan hayali sözleşme küçük yaştaki çocuklar için hayali değil, daha gerçek bir sözleşmedir." Yani bu hayalı sözleşme, geleceğin büyüklerini etkisi altına alabilecek bir örtük ''gerçek'' niteliği taşıyor. (Gösteri Çağı Çocukları bir başka yazıda genişçe tanıtılacak.)

25 yıl önce
Çocukların TV ile sözleşmesi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset