|
Geleceği (ni) dinamitlemek...

NATO''nun Sırbistan''a karşı başlatttığı operasyon, Falkland ve Körfez savaşlarında olduğu gibi tüm dünyaya CNN tarafından anında ulaştırılıyor. Kamuoyunu doğru, çok boyutlu ve güvenilir olarak bilgilendirme işlevini yerine getirmesi gereken medya, elbette ki bunu başarabilmek için büyük paralar harcamak zorunda...

Beklenenden çok uzun sürdüğü için CNN de bu savaşta günde 150 bin dolar harcıyor, bu para Türkiye''nin önde gelen haber kanalı NTV''nin iki aylık masrafına denk düşüyor. TRT ise ek bir bütçe olmadan kendi imkânları ile savaşı takip edebiliyor.

Ted Turner "savaşın bu kadar uzun süre devam etmesinden" rahatsızlık duyuyor. Ancak savaş sebebiyle her gün büyük paralar kaybeden CNN, savaşa ayna tutmaya devam ediyor. Kafalarda soru işareti bırakan bu çelişki, olayın arkaplanını kavramak yönünde izleyiciye ışık tutacak nitelikte... Bunu anlayabilmek için CNN''in stratejisi ve habercilikteki konumunu iyi analiz etmek gerek.

Körfez Savaşı''ndan itibaren en son teknolojiyi kullanarak çok pahalı olan uydu yayınlarıyla bağlantılar kurmaya başlayan CNN''in sahibi ve fikir babası Ted Turner "Gemimde bütün ülkelerin bayrağı vardır. Ancak beyaz bayrak kesinlikle bulunmaz" diyerek bu konudaki kararlılığını açıklıyordu.

Bir bodrum katından oldukça kısıtlı imkanlarla yayın hayatına başlayan CNN''i habercilikte zirveye taşıyan; Wall Street borsasındaki müthiş çöküşü farkederek önceden haber verişi, Nelson Mandela ile ilk röportajı yapışı ve 1991''deki Körfez Savaşı''nı tüm dünyaya anında ulaştıran ilk kanal oluşu gibi bir takım atakları oldu. Öyle ki Körfez Savaşı''nın galiplerinden birinin hatta birincisinin CNN olduğu bile söylendi.

Objektivite konusunda eleştirilere hedef olsa da kuşkusuz CNN, dünyanın en etkin kanalı olma özelliğini sürdürüyor. Körfez Savaşı''nda günlük geliri 150 milyon doları bulan CNN, bugün günde 150 bin dolar kaybetse de, bu onların savaşı bırakıp Amerika''ya geri dönmesine ya da bölgedeki ekipmanını azaltmasına yetmiyor. Çünkü CNN bu savaşta bol kazanç elde etmiyor belki, ancak güvenirlik ve hız başat özelliğine gölge düşürmüyor. Para kaybediyor ama, gücü sağlamlaşıyor.

Bizde ise, "Bol kazanç mı? Güvenirlik mi?" seçeneklerinden "Bol Kazanç"ı işaretleyen ve gerçek sorunları atlamayı marifet sayan medya, hem kendi geleceğini hem de ülkenin geleceğini dinamitliyor.

25 years ago
Geleceği (ni) dinamitlemek...
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset