|
Türkiye Irak’ta neden istenmiyor?

Irak Meclisi önceki gün aldığı kararda Başika'daki Türk askerini “işgalci güçler” olarak nitelemişti. ABD de, hemen ardından yapılan bir açıklamayla “Türk Ordusu acilen Irak'tan çekilmelidir” demişti. Dün ise Irak Dışişleri Bakanlığı, Türk askerlerinin Irak'taki varlığını “ihlal” olarak niteledi ve BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.



Dün, konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım ise;

“Uzun zamandan beri askeri unsurlarımız bir yandan mücadele ediyor, bir yandan da o bölgenin (Musul-Başika) gerçek sahiplerinin eğitilmesi için faaliyet gösteriyor. Tüm bunlar yapılırken, operasyonun yaklaştığı bu günlerde Irak'tan anlaşılmaz tepki geldi. Irak'ta 63 değişik ülkeden askeri unsur vardır. PKK'nın barındığı Irak'ta bugüne kadar Irak Merkezi Yönetimi tedbir almazken, 63 ülkeden askeri unsur bulunurken, Türkiye'nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. İyi niyetli bir yönü yoktur… Bağdat ne söylerse söylesin, bölgenin demografik yapısının değişmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek”

dedi.



Söylenmesi gereken buydu. Zira, 63 farklı ülkeden askeri gücün ülkedeki varlığına tahammül edebilen Irak yönetiminin Türkiye'nin Irak'taki gruplara eğitim vermesinden neden rahatsız olduğu ortada...



Ortada evet; Küresel güçlerin İran'la varılan uzlaşma neticesinde bu kez Ortadoğu'da Şiiler üzerine oynadığını görmek için allame olmak gerekmiyor. Tıpkı, Irak'taki Şii El İbadi yönetiminin ABD ve İran'ın güdümünde hareket ettiğini bilmek için gerekmediği gibi…



Yemen örneğinde de görüldüğü üzere, İran kendi hinterlandına yayılmak üzere açıktan mezhepçilik kozunu oynarken, bir süredir tüm dünya nezdinde mezhepçilikle suçlananın Türkiye olması ise durumu izhar eden göstergelerden. ABD'nin bir zamanlar elele vererek El Kaide'yi yarattığı Suudi Arabistan'la ipleri germesi ve El Kaide nedeniyle Suud'a dava açmanın önünü açması gibi adımlar atması da, küresel güçlerin Şia üzerine oynamasından bağımsız bir gelişme değil.



Bu sonuca nasıl varıyoruz? Şuradan: El İbadi, ABD'nin ülkeye girerek Saddam rejimini devirmesinden itibaren, Irak'ta hep önemli görevlerde yer almış biri. Saddam sonrası hükümette, geçici koalisyonda danışmanlık ve ardından gelen bakanlık görevlerinden sonra –ki bu görevleri sırasında Saddam döneminde görev alan bürokratların ve Sünni çalışanların devlet kademelerinden uzaklaştırılması politikasını desteklemişti–, 2014 yılında da İran ve ABD desteğiyle –Kerry, İbadi'ye görev verilmesini desteklediklerini, takdirle karşıladıklarını açıklamıştı– hükümet kurmuştu.



Dolayısıyla Irak'ta birdenbire ortaya çıkan Türkiye karşıtı tavrı, hatta İbadi'nin Türkiye'yi bölgesel savaşla tehdit etmesini ABD ve İran'dan bağımsız düşünmek mümkün değil.



Peki, ABD ve İran Türkiye'nin Musul'daki olası bir DAEŞ operasyonu yapmasını ya da yapılan operasyona katılması ihtimalinin neden önüne geçmek istiyor? Soru yeni ama cevabın tarihi Suriye'deki iç savaşın başlangıcına uzanıyor: Çünkü ABD, Türkiye'nin bölgede söz sahibi, masada sandalye sahibi ve oyunda rol sahibi olmasını istemiyor.



Gelgelelim Musul'a operasyon yapılması da, yapılmaması da Türkiye'yi ilk elden etkileyecek durumlar. Bu noktada, Suriye iç savaşının en çok etkilenen ülkesinin Türkiye olduğunu, bu etkinin 3 milyondan fazla mülteci anlamına geldiğini hatırlatmak gerekiyor. Keza, DAEŞ'in de saldırılarıyla en çok zarar verdiği ülkelerin başında geliyor Türkiye. Sınır güvenliğini sağlamak, PKK ve DAEŞ'le mücadele etmek gerekliliği de artık Türkiye için neredeyse kaçınılmaz bir sorumluluk.



ABD, Fırat Kalkanı Operasyonu'nu da başta destekler gibi görüntü vermiş, ama Türkiye'nin bölgedeki adımları ABD-YPG ortak amaçlarını da –ister istemez– pasifize ettiği için, aslında Fırat Kalkanı, ABD'nin çıkarlarına uygun düşmeyen bir operasyon olmuştu. Ama işte ABD, 15 Temmuz darbesi sonrası tüm şüpheli bakışlar üzerindeyken sesini çıkarmamayı tercih etmişti. Bu kez, tez elden tüm Şii kutbuyla birlikte Türkiye'nin ilerlemesini durdurmak için ön almaya çalışıyor ABD.



Umalım da başaramasın.


#Irak Meclisi
#ABD
#El İbadi
#Türk Ordusu
7 yıl önce
Türkiye Irak’ta neden istenmiyor?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı