|
Batı demokrasileri ve kredi derecelendirme kuruluşları

Geçtiğimiz hafta Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürmüştü. Böyle yapmakla Türkiye'ye yabancı sermayenin girmesini önlemek istiyordu. Konu iktisat açısından olduğu kadar siyasal açıdan da özellik taşıyor.



Acaba Batı dünyasının demokrasileri sanıldığı ve yasalarında, anayasalarında dile getirildiği gibi tarafsız ve nesnel ölçeklere göre mi hüküm veriyor; yoksa onlara egemen olan başka faktörler de devreye giriyor mu?



Moody's acaba salt iktisadi gerekçelerle mi bu not düşürme kararına vardı?



Ve Moody's ne istedi, sonuç ne oldu?



Moody's, besbelli, kredi notunu düşürmek suretiyle Türkiye'yi uluslararası arenada iktisaden itibarsız bir ülke haline getirmek, dolayısıyla bu ülkede yatırım yapmak isteyen yabancıları bu teşebbüslerinden vazgeçirmek istedi. Bu kuruluş bu kararını verirken tarafsız mıydı? Ya da bu kuruluşla ilgili olan ülkeler kuruluşun bu kararından dolayı onu sorgulamayı düşündü mü? Bunların hiçbiri olmadı.



Peki, bu kuruluş bu kararını boşuna mı almış oldu? Bütün bu soruların iktisat alanında, iktisattan da çok siyasal alanda yansımaları oldu. Fakat daha da çok adı geçen kuruluşun itibarı açısından bir yansıması oldu...



Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu düşürmek suretiyle, bunun reel dünyada beklediği oranda bir yansıması olmadığı görülünce aslında kendi itibarını oylamaya sunmuş oldu.



Başta Amerikalı yatırımcılar olmak üzere, Moody's'in not düşürüşünü umursmadı. Bilakis Milyar dolarlık şirketler sağlık, enerji, vb. konularda Türkiye'ye yeni yatırımlarda bulunmak üzere girişimlere geçmek istiyorlar. Bunu ben söylemiyorum. Bunu Amerikan-Türk İş Geliştirme Konseyi Başkanı dünyaca ünlü işadamı

Uğur Terzioğlu

söylüyor. Terzioğlu, Hamide Hangül'e verdiği mülakatta şunları söylüyor:



“Suriye konusunda anlaşmazlığa düşen ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında uzlaşı çabası Türkiye'ye puan kazandırdı. O yüzden Avrupa ülkeleri, bilhassa Cumhurbaşkanımızın parlamasını istemiyorlar. Suriyeli mülteciler konusunda ne yapacaklarını bilemediler, '3 milyar euro verelim' dediler vermediler, ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Buradaki çabalardan dolayı da Tayyip Bey'e hep puan geliyor. Yani iki büyük devlet adamı var ve arada hep Cumhurbaşkanımız var. Ne Hollande, ne Merkel var. Tayyip Bey, dünya politikası içinde daha güzel bir yere oturdu ve puan kazanıyor. Bazen rest çekiliyor gibi oluyor ancak, sonrasında yumuşama… ABD ne olursa olsun, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e yaklaşmasından rahatsızlık duyuyor. Bu Özal'la da, Demirel'le de, Adnan Bey'le de böyle oldu.”



“ABD'de Türkiye'deki kadar demokrasi yok!” diyen Uğur Terzioğlu Türkiye'nin, son iki yıl içerisinde Avrupa'daki hiçbir ülkenin yapamadığı kadar büyük yatırımlara imza attığına işaret ederek 3. Köprü, 3. Havalimanı, Osman Gazi Köprüsü, Gebze-İzmir Otoyolu çalışması ve Avrasya Tüneli düşünüldüğünde 18 milyar dolarlık bir yatırımın Türkiye'ye girdiğinin altını çizdi ve: “Moody's not düşürse de yabancı yatırımcı gelir. Yabancı yatırım huzur varsa devam eder, huzur yoksa yavaşlar ve durur” ifadelerini kullandı. (10-12-2016 | Interview |http://www.turkishny.com/contact-us).



Türkiye'nin gerçek görüntüsü bu satırlarda yansıma buluyor.


#Batı demokrasileri
#Uğur Terzioğlu
#Moody's
il y a 7 ans
Batı demokrasileri ve kredi derecelendirme kuruluşları
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı