|
Ben diyorum ekmek tahtası…
Bir kere daha anlaşılıyor ki, kimilerinin kavram kargaşasından kurtulması zor, çok zor.

İşin tarihsel nedenleri olduğu kadar, günübirlik nedenleri de bulunuyor.

Tarihsel neden Tanzimat'tan başlayarak günümüze kadar uzanıyor. Burada tekrarlanacak olan fikir şu: bu ülkenin entelijansiyası kendi özgün kavramlarını Tanzimat Fermanı ile yitirdi; fakat Batı fikriyatının kavramlarına nüfuz etmeyi de başaramadı. Tanzimat Fermanında dermeyan edilen eşitlik fikri, bu zihinsel teşevvüşün başlangıcını oluşturur. Bizim eşitlik anlayışımız ile Batı dünyasının eşitlik anlayışı arasındaki uzlaşmaz (antagonist) zıtlaşma ve buna bağlı olarak kafa karışıklığı o gün bu gündür sürüp geliyor.

Günübirlik kafa karışıklığının nedenleri arasında acelecilik olduğu kadar, önyargılar, saplantılar, muhatabını anladığını kabul etmekle birlikte onu kendi perspektifine sığdırma çabası fakat bu çabada başarı sağlanamaması ön alıyor.

Bir önceki “Yazar ve Siyaset” başlıklı yazımızı (Yeni Şafak, 23 Ağustos 2015) kimileri Amerikancılık gibi algılamış... İşte, tam, katıksız, katışıksız, saf bir düz mantık örneği... Halk dehası, bu türden basit karıştırmaları “Ben diyorum ekmek tahtası, o anlıyor bayram haftası” ifadesiyle özetliyor.

Uluslararası ilişkilerde, biz bir ülkenin ebedi dostluğundan bahsedemeyeceğimiz gibi; perçinlenmiş bir düşmanlıktan da bahsedemeyiz. Biz ülkeler arasında olağan diplomatik ilişkilerin yürütülmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Bunu ifadeye çalışırken, Ortadoğu özelinde “bizim ABD'ye ihtiyacımızdan çok, ABD'nin bize olan ihtiyacına” dikkat çekmek istiyoruz. Türkiye'nin böylesi bir avantajdan istifade etmesi gerektiğinin altı çizilmelidir. Düz, dar, sathi mantık bu ifadeyi ABD'ye mutavaat olarak algılıyor. Hayatında bir tek kez olsun akıl yürütmesinde karşıtlık ilkesine başvurmayı başarabilmiş olsa, bu vurgulamanın mefhumu muhalifinden tam da onun anladığının zıddının çıkarılabileceği fehmedilebilecekken... Fakat heyhat!

Aslında azıcık soyut düşünme yeteneği olan birinin ABD kelimesini bir simge olarak kabul edip bu kelime zımnında akla gelebilecek başka ülkeleri de o kelimenin kapsamı içinde mütalaa etmesi işten değildi.

Temel mesele, bu ülke entelijansiyasına nasıl düşünüleceğini hatırlatmaktan geçiyor. Ne ki, insanın seviyesi kaldıraçla yükseltilemiyor. O kendine yardım etmedikçe ona haricen yardım edilemiyor.
#Yazar ve Siyaset
#ekmek tahtası
#antagonist
9 yıl önce
Ben diyorum ekmek tahtası…
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset