|
Dikkate almak versus saygı göstermek

Başkasının gerçekliğini dikkate almakla ona saygı göstermek farklı şeylerdir.



Bir Hindu'nun inek tabusunu kabul etmek, o inancı benimseme veya ona saygı gösterme anlamına gelmez. Ancak bir Hindu ile ilişki içinde bulunan biri, onun bu telakkisini dikkate alma durumundadır. Evinize bir Hindu'yu konuk etmişseniz sofranızda sığır eti bulundurmamanız gerekir. Sofranızda sığır eti bulundurmamak Hindu'nun tabusuna sizin de iştirak ettiğiniz veya o tabuyu sizin de benimsediğiniz veya Hindu'nun inancına saygı duyduğunuz anlamını taşımaz. Yalnızca onun inancını dikkate aldığınızı gösterir.



Aynı durum Yahudi için de geçerlidir. Yahudi'nin kendini başkasından üstün gördüğünü bilmek ve bu durumu dikkate alarak onunla ilişkileri tanzim etmek bir şeydir; onun telakkisine ortak olmak veya o telakkiye saygı göstermek veya o inancı değiştirme çabasına düşmek gene başka bir şeydir. İslam'ın, dinde zorlama yoktur ilkesi işte tam da bu noktada hatıra gelmeli.



İsrail, Ortadoğu'da huzurun (barışın) bozuk gitmesinde çıbanbaşı olarak birincil amil kabul ediliyor. Yahudiler, bütün tarihi boyunca sürekli himaye altında kalmış bir ulustur. Mısır'da firavunların himayesinden (ve temelde zulmünden) Hz. Musa'nın önderliğinde Kenan diyarına geldiklerinde kısa bir süre müstakil bir hayat sürdüler. Babil'deki sürgün hayatlarından sonra Babil'in dağılmasıyla dünyanın her tarafına dağıldılar ve sığındıkları her yerde himaye altında kaldılar. Himaye altında geçen binlerce yıllık yaşantıları onlarda genetik bir özellik haline geldi.



1948'de İsrail'de bağımsız bir devlet kurduktan sonra bile himaye altında bulunma takıntısından kurtulamadılar. Sürekli, itilip kakılacakmış paranoyası içinde yaşadılar. İsrail'e gelmeden kısa bir süre önce Almanya'da yaşadıkları olumsuz günler, onun mağduriyete uğrama takıntısını körükledi.



İmdi, Yahudi milletini değindiğimiz karakteri ile kabul etmek gerekirken, insanlar, onu dönüştürmeyi denemek istedi. Yahudilerin inançlarını veya onun gerçekliğini, takıntısını dikkate alma gereği, o inancı benimseme, o inanca saygı gösterme anlamını tazammun etmez. O inanca saygı göstermek gerekmiyor, fakat onu dikkate almak farklı bir gerçekliktir. Ortadoğu barışı işbu tedirginliği dikkate almak suretiyle kurulabilir.



Aynı durum Yahudiler için de söz konusu, onlar da Filistinlileri diz çöktürmeye uğraşmaktan vaz geçmek zorundadır. İki taraf ve bu iki taraf nezdinde yer alan veya almak isteyen ülkeler, karşı tarafı kendi görüşlerine göre dönüştürmeye çaba gösterme yerine, karşı tarafın görüşünü dikkate alma tutumunu benimserse mesafe kat edilir. Aksi takdirde, şimdiki kördüğüm sürgit böyle kalır, böyle kalmaya hükümlü olur.



İslam'ın, dinde zorlama yoktur ilkesi tüm insanlığa hayat vadediyor.


#Dikkate almak
#İsrail
#Yahudiler
#Filistinliler
8 yıl önce
Dikkate almak versus saygı göstermek
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti