|
Fırsat bir defalığına gelir
Acaba ok hedefini buldu mu? Bu soruda onu ilgilendiren husus, o okun yaydan fırlamış olup olmadığını anlamaktı. Çünkü yaya yeni bir ok yerleştirmek gerekiyordu: onun bildiği ve ilgilendiği buydu. Eğer bir önceki ok yaydan fırlatılmışsa, yenisini sadaktan çıkarmak, abanozdan yayı güçlü parmakları arasında germek ve oraya yerleştirmiş olduğu oku bir kere daha fırlatmak gerekiyordu, onu ilgilendiren buydu.

Kola felç gelmiş olabilirdi. Yüz, bir maskeye dönüşmüş olabilirdi. O, sağlıkla ilgili bütün bu gelişmelere ilgi duymuyordu. O, yalnızca gerili zemberekte duran oku bir kez daha fırlatmaya bakıyordu.

İşin şaşılacak yanı şu: aslında nişanlanan hedef de ortada görünmüyor. Onu nişan alan kişinin hedefinin o olup olmadığı da bilinmiyor. Kirişe takılı bir ok var mıdır ya da kiriş o oku güya belirlenmiş hedefe fırlatmaya hazır mıdır, bütün bunlar belirsizliğe gömülü olarak duruyor.

Okçu, kimi zaman önündeki metni bilinçsizce ve duyarsızca yazan bir daktilograf veya bir mürettip gibi, oklarını yayından boşaltıp duruyor: yazılan satırlar entertip makinesinin aşağıdaki haznesine tıkır tıkır dökülüyor. Bir anlamda o metin ona yazdırılıyor. Yazan kim? Tıpkı dizdiği metni yazan kişinin mürettip olmadığı gibi, o metinler de onu kaleme alan tarafından yazılmıyor. Söylemek gerekir mi? O metin yazdırılıyor.

Bu, bir fırsatın kullanılmasından ibarettir. Ortalığa bir fırsat salınıyor.

Bu, bir defalığına olan bir iştir. O iş bir defalığına olup bitecektir. Tekrarı yoktur. Ancak biz biliriz ki, o bir defalık olan hedefteki fırsatı, dehanın ışığı her defasında onikiden yakalar. Taklit edilemezcesine, bir defalığına olup biten bütün şiirler gibi, bir defalığına yakalanıp yanar. Yanar ve onun şavkı orada, sürekli parıldar. Kim ki, o ışığı kendine göre tekrar yakmaya yeltenir yanılır. Çünkü tekrarlanamazlık o şiirin doğuşuyla gelir. Ona özgüdür.

Siyasadaki fırsat da öyledir, bir defalığına...

Kullanmayı başarırsın veya başaramazsın. Bir defalığınadır, tekrarı, sınaması, denemesi, yoklaması söz konusu değildir. Fırsat önüne çıkar ve sonra uçup gider...

Deha o fırsatı yakalar ve kullanır; sıradan insansa kaçırır...
#daktilograf
#Fırsat bir defalığına gelir
#fırsat
9 yıl önce
Fırsat bir defalığına gelir
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi