|
Sultanbeyli Üsküdar hattı
Geçtiğimiz hafta cuma, cumartesi günleri (10, 11 Şubat) ilkin Sultanbeyli'de, ardından Üsküdar'da iki ayrı kitap ve okuma etkinliğine katıldım.

Sultanbeyli'de okumanın anlamından hareketle beni etkileyen kitapları anlatmaya çalıştım. Sohbet programına hikâye yazarı Recep Seyhan da sunumuyla renk kattı.

Sohbetin bitiminden sonra Üsküdar'a gittik. Üsküdar Kitap Fuarının 3. yılı açılış programına katıldık. Program, Kültür ve Turizm Bakanı, ülkemizin saygın entelektüellerinden Nabi Avcı'nın katılımıyla açıldı. Açış konuşması Üsküdar'ın çalışkan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından yapıldı. Türkmen, her kitabın bir yolculuk olduğunu, en güzel yolculukların da kitaba yapıldığını söyledi. Ve: “Biz burada farklı görüşlere sahip yayınevlerini ağırlıyoruz. Yayınevlerinin çeşitliliğini ziyaretçilerimiz de görecek. Her çiçekten bal aldık” dedi.

Ardından Fuarın “onur konuğu” diye beni mikrofona çağırdılar. Ben bu tür protokol konuşmalarına alışkanlık peyda edemedim. Ama Sayın Bakanın muhabbetle gülümseyen yüzü bize rahatlık sağladı. Onunla yıllar önce Kültür Bakanlığında mesai arkadaşlığımız olmuştu. Oradan hareketle biraz anıları kurcaladık, biraz okumanın kültürel işlevinden hareketle Türkiye'de okuma etkinliğine değindik. Fuarın bu yılki sloganı “İyi ki kitaplar var” olmuştu. İyi ki kitap var olunca, tabii ki iyi ki okuma da var olacaktı! Bu münasebetle Türkiye'nin kitap okumada bir devrim yaşadığının vurgulanması gerekiyordu. Sadece Üsküdar'da değil, ülkemizin her yanında açılan kitap fuarlarına olan ilgi bu gerçeğin kanıtıydı. Nitekim sonradan öğreniyorum, Üsküdar Kitap Fuarı, ilk iki günde 10 bin ziyaretçiyi ağırlamış. Fuara 240 yazar davet edilmiş. Bu da gösteriyor ki bu fuar sadece kitap teşhirinden ibaret değil. Kitap okutmaya ve yazarlarla okurları bir araya getirmeye yönelik bir işlev üstleniyor. Ben Türkiye'de kitap okuma oranın az gösterilmesinden rahatsızım. Okur sayısı sanıldığı kadar az değil. Türkiye'nin okuma alanında bir devrim geçirdiği kanısındayım.

Benden sonra mikrofona davet edilen Nabi Avcı da iltifatlarını bizden esirgemediği konuşmasında Bakanlığının kültürel etkinliklerinden bahisle kitap fuarlarının önemine işaret etti.

Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen de, Fuarı bir kültür şöleni olarak tanımlayarak kitap okuma oranları hakkında bilgi aktardı.

Bizim asıl programımız bir gün sonraydı. Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde okurlarla bir araya geldik. “Benim Yazarlarım” üzerine yoğunlaşan konuşmamızda Homeros'tan başlayarak Platon ve Aristo çizgisiyle devam eden ve Dostoyevski'ye, Tolstoy'a uzanan okuma serüvenimizde Muhiddin Arabi'ye ve İmam-ı Rabbani'ye atıfta bulunduk. Tabii ki, Mevlana, Yunus Emre, Fuzuli'yi anmadan geçmek olmazdı...

Konuşmadan sonra kitaplarımızı imzaladık. Kitap imzası için bekleyen okur izdihamını saatler sonra eritebildik. Birlikte fotoğraf çektirmek isteyen kimseyi reddetmemeye çalıştık. Benim için gönendirici bir duyguydu.
#Nabi Avcı
#Üsküdar
#Mevlana
#Yunus Emre
7 years ago
Sultanbeyli Üsküdar hattı
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…