|
Adını Feriha Koymakla Olmuyor!

Yayına girmeden önce ismi hakkında kararsızlık yaşandığı, Artık Büyüdüm''de hemfikir olunduğu yansımıştı ki gazetelere, son bir değişiklikle Adını Feriha Koydum olarak geldi ekranlara.

Artık Büyüdüm tipik bir dizi gerçekliğine dayayacak gibiydi sırtını. On sekiz yaşına gelmiş karakterin isyanı; zamanla anne babanın ne kadar haksız, kızın ise ne kadar haklı olduğunu ispatlama hikayelerine sahne olacak gibiydi. Nitekim daha önce Süper Baba, Baba Evi gibi dizilerde baba-kız çatışmalarının alası yaşanmıştı. Fakat Adını Feriha Koydum bambaşka bir çizgiye ve beklentiye sürüklüyor seyirciyi. İsmi sadece Feriha olsa zengin-fakir çatışması altında bir Külkedisi masalı olacakken; Adını Feriha Koydum''da devreye anne ve beklentileri giriyor.

Adını Feriha koyarken; kızının daima arkasında; babaya karşı koruyup kollarken; annenin de çok yoğun planları ve beklentileri var Feriha''ya ilişkin. Sınıf atlama mücadelesinde en güçlü silahı, üniversite okuyup meslek sahibi olacak Feriha.

İsimden hareket edince, eli yüzü düzgün, sebep sonuç ilişkileri arasında mantık zinciri kurulabilen bir dizi gibiyken; ekrana yansıyan maalesef böyle değil!

Yeni bir hayat serüveni vaat ediyor tanıtımında dizi. Adeta bir Türkiye gerçeğinin anlatıldığı, pırıltılı Etiler dünyasının gölgesinde yaşayan bir kapıcı ailesinin hayatla imtihanı ifadesi yer alıyor.

Israrla Etiler''e dikkat çekilmesi; lüks semt algısından öte, birkaç yıl önce magazin dünyasında tartışmalara yol açan ''Tarabya''da uşaklar'' polemiğine gönderme gibi. Televole kültürünün sosyal patlamaya sebep olacağını öne sürenlerin oklarını çevirdiği yer olan Etiler; milletin ahlakıyla Etiler ahlakı bir mi polemiği ile de uzun süre gündemde kalmıştı.

Kapıcı babanın isminin Rıza olması ise çocuklarının hataları yüzünden ızdıraplı bir hayat yaşayan Yaprak Dökümü''nün Ali Rıza Bey''inin mirasını sürdürmek bir tarafa; 2005 yılında Şükrü Saraçoğlu stadında Fenerbahçeli taraftarların Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay''ın baba mesleğini aşağılamak için açtıkları pankarta bir gönderme: Rıza Efendi 2 süt bir ekmek. Bu pankart tam tersine utanç değil gurur kaynağı olmuştu. O kapıcı dairesinden çıkan başarı hikayesine evrilmişti hadise bir anda.

Kapıcılık yapanlar ki günümüzde apartman görevlisi denmekte; gayet şık, bakımlı giyinmekteler, sokakta görseniz anlamazsınız aradaki farkı. Birden fazla apartmana hizmet vermeleri bir yana, anne her gün zengin evlere temizliğe giderken; babanın kılık, kıyafeti, ayakkabıları üzerinden aşırı yoksulluk vurgusu gerçeklik algısını zayıflatıyor fazlasıyla.

Cep telefonu konusunda Feriha''nın etrafındaki lüksün de etkisiyle takıntılı davranması anlaşılır bir şey. Üstüne ''cep telefonu imza gibi bir şey anne, kimsin nesin''in kısayolu'' repliği senaryonun en gerçeği yakalayan ânı idi.

Yapılan bir hata, yanlış bir adımın maliyeti bir sürü insanın hayatını etkiler: Kelebek etkisi. Ama tesadüfler peş peşe hikayeyi şekillendirmeye başlayınca bıkkınlık etkisi kaçınılmaz. Yok artık daha neler, bu kadar da tesadüf olmaz ki denmesi bir başarısızlık ölçütü.

Adını Feriha Koydum başarı hikayesi vaat ederek başlamasına rağmen; kısa sürede teslim bayrağını çekerek klişe demetine teslim oldu. Küçük Sırlar''ın versiyonuna dönüştü bir anda ki vaat ettiği gelecek hiç parlak değil!

13 yıl önce
Adını Feriha Koymakla Olmuyor!
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi