|
Aşk yalanı sevmez, niye sevsin!

Yeni diziler görücüye çıkmaya devam ederken; Cannes dolaylarından Türk dizi sektörünün estirdiği rüzgarlara dair haberler geldi. Haberlerden anladığımız yerli dizilerin yurt dışında alıcısı çok! Fakat yerli dizi adı altında, son bir yıl içinde ekrana sürülenlerin çoğunluğu Kore dizilerinden uyarlama. 13 bölümü görebilen başarılı sayılmasına rağmen hikaye üretmek yerine kopyalamakta kararlı dizi sektörü.



Yeni dizilerin ilk bölümünü seyrederken; ne zaman hikaye kuruluşunun teknik açıdan başarılı olduğunu düşünsem, o dizinin Kore uyarlaması olduğu gerçeğiyle karşılaşıyorum. Aşk Yalanı Sever de o dizilerden biri. Uzun uzun karakter tanımlamaları yapmadan, gelişen bir olay akışının içinde, teknik olarak oldukça başarılı bir giriş yaptı ilk bölüm. Ne var ki, dizi, isminden dolayı reyting arenasına hükmen mağlup çıktı.



Gücünü ve varlığını zengin fakir çatışmasından alan, tür olarak “romantik melodram” diyebileceğimiz bir dizi Aşk Yalanı Sever. Babasının kumar tutkusu yüzünden yerleşik bir hayat yaşayamayan, senaryonun iddiasına göre masum dolandırıcılıklar yaparak babasının kumar borçlarını kapatmak durumunda kalan Peri, hikayenin esas kızı. Tek ayak üstü seri yalan söyleyebilen, masum yüzü, keskin zekasıyla herkesi ikna edebilen biri. Ta ki hikayenin esas oğlanı, zengin tarafın temsilcisi Ferit ile yolları kesişinceye kadar.



Oteller zincirinin varisi ve yöneticisi Ferit, otele yapılan bir siber saldırıyla mücadele etmeye çalışırken; rehberlik yapan Peri turistleri otele getirir, fakat babası her zamanki gibi paraları kumarda kaybetmiştir. Söylediği yalanlar ilk defa işe yaramayan Peri ile Ferit'in hayatı, Hüseyin dedenin torun özlemi vesilesiyle kesişecektir. Otel siber saldırı altında olduğu gibi, Hüseyin dede de ölüm döşeğindedir. Tedavi olmak için tek şartı; uzun yıllar reddettiği, depremde kaybettiği, gayrimeşru kızından olma torunu Ece'yi bulmaktır.



Oteldeki siber saldırı zaman zaman senaryonun kurtarıcısı olarak devreye girmek üzere giriş hikayesi olarak kenara itilir ve tüm dikkat torun Ece'de toplanır. Ece'yi bulamıyorsak “sahte Ece” formülünden medet umalım fikri, son çare olarak kabul edilince, Peri ile Ferit'in hayatı ayrılmamak üzere kesişir.



Peri'nin kumarbaz babası, pimpirikli halası, doğrucu Davut amcasının malikaneye taşınması ile hikaye zenginleşecektir hesapta. Gerçek Ece'nin ortaya çıkması, aileyi çökertmeye çalışan düşmanın bulunması, entrikacı yenge derken; Peri'nin kimliği açığa çıkacak mı endişesi ile renklenecek dizinin hikayesi!



Kumarbaz babanın, doğrucu amcaya hitaben söylediği, bir hafta boyunca fragmanda tekrarlanan, “aşk yalanı sever o da sende yok” repliği, senaryonun yalana verdiği değeri gözler önüne seriyor. Söylediği yalanlarla her türlü çıkmazdan, imkansız durumdan hem kendini hem ailesini kurtaran Peri, zeki; asla yalan söyleyemeyen amca ise hafif geri zekalı olarak çiziliyor. Yalan söyleyememesi, her türlü durumda doğruyu söylemesi başlarını derde sokuyor çünkü.



Yalan hayat kurtarır, doğruyu söylemek ahmaklıktır başınızı derde sokar alt metni sürekli tekrarlanıyor. Doğruyu söylemek amca üzerinden hastalıklı bir durum olarak sunulurken; yalan söylemek Peri üzerinden zeka göstergesi olarak sunuluyor.



Bir diğer Kore uyarlaması Hayat Şarkısı'nın Hülya'sı da tek ayak üstü yalan söyleyen, yalanlarıyla her türlü durumdan kendini kurtarırken; babası, ablası, kocası dahil herkesin hayatını alt üst eden biri. Köşeye sıkıştığında yaşadığı duygusal anlar, aşkına karşılık bulamadığı sahneler, seyirci ile arasındaki mesafeyi sıfırladı. Zeka ürünü yalanlarıyla yoluna devam ederken hikayeye yön vermesi, diziden ziyade Hülya'yı hayranlıkla seyreden bir kitle oluşturdu.



Aynı şekilde sürekli yalan söyleyen Paramparça'nın Hazal'ı da zeka kontenjanından seviliyor. Yalan söylemek, entrika, zeka göstergesi olarak sunulduğu ve algılandığı müddetçe; insanlar neden seyrettiklerine bir mana veremeseler de, yalancı karakterleri gözlerini ayırmadan seyretmeye devam edecekler.



Aşk Yalanı Sever isim hatasına düşmese idi ciddi bir seyirci kitlesinin dikkatini çekebilirdi. Ekran yalan söyleyen karakterden geçilmezken; diziye isim olarak aşk yalanı sever gibi ahlaki değerleri alt üst eden bir önermenin isim olarak tercih edilmesi stratejik bir hata.




#Yeni diziler
#Cannes
#Medya
8 yıl önce
Aşk yalanı sevmez, niye sevsin!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset