|
Aşkı için mücadele eden insan tipi

Aşkı için her şeyi göze alan insan tipi bütün dizilerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Yalan söylemek, en alasından entrika çevirmek, iftira atmak; aşk söz konusu olduğunda her şey mubah çünkü dizi evreninde! İlk gençlik yıllarını yaşayan, değer yargıları henüz oluşmakta olan gençler, TV'de gördükleri karakterlerden etkilenir, hayranlıkla bahsederler aralarında. 12 yaşlarındaki iki çocuk Hayat Şarkısı'nın güzeller güzeli Hülyası hakkında konuşuyor. “Hem çok aşık hem de aşık olunmayı sonuna kadar hak ediyor” diyor Hülya için yeşil gözlü olanı. Diğeri ise “Aşkı uğruna yaptıklarını hayranlıkla seyrediyorum, aşkına sahip çıkıyor, aşkı için mücadele ediyor” diyerek onaylıyor arkadaşını. Hülya küçük yaşta göz koyduğu zengin çocuğuyla evlenilmek uğruna ablasına babasına zarar vermekle kalmadı, Kerim'le evli kalabilmek uğruna tacizci damgası vurarak üniversiteden kovulmasına sebep oldu. İyi görünümlü kötü Bayram baba Hülya'ya sonuna kadar destek! Sözünü geçiremediği oğlunun yalan dolanla memlekete dönüşünü Hülya sağladığı için. Kerim'in Filiz'den olan çocuğunu tüm aleme kendi çocuğu gibi yutturmasını dahi temize çekiyor, Filiz iyi bir anne değilmiş gerekçesiyle. Senaryo kendi içinde sürekli Hülya'yı temize çekmekle kalmıyor tüm hikaye Hülya'nın bakış açısından onun yararına yazılıyor. Ne yapsa rezil olmayan insanlar vardır ya o insanların ekrandaki son temsilcisi Hülya.



Aşk için her şey mübah; aşk her şeye kadir çünkü.



Tatlı İntikam'da ise hikaye içindeki tüm varlığını karşılıksız aşka borçlu olan, çevirdiği entrikalarla sevdiğine kavuşacağına inanan Ceyda; “Sen ne kadar kötüsün” diyen esas oğlan Sinan'a, dizinin esas kızı olmamanın verdiği hayal kırıklığı ile “Beni biraz sevseydin böyle olmazdım” diyor. Tekrar etmekten klişe haline gelen aşk iyileştirir sözüne hayat verircesine. Karşılıksız aşkla nevri dönen, yapmadığı kötülük kalmayan kötülük kraliçesi kızlara senaristler karşılıklı bir aşkı uygun gördüğünde, kızlar sevilmenin verdiği güçle aydınlanır, hislerinin aşk değil takıntı olduğunu dile getirerek yeni aşka yelken açarlar.



İstediği sonuca ulaşamayan Tatlı İntikam, kış sezonunda reytinglerinin daha da düşeceği endişesiyle hikaye ve içerik değişikliğine gide dursun; Rengarenk adıyla başlayan dizi birkaç oyuncusu hariç tüm kadroyu değiştirerek Kaçın Kurası adıyla devam etmeyi uygun buldu. Benzer bir değişim geçmişte Acil Servis olarak başlayıp Acil Aşk Aranıyor'a dönüşen dizi için de yapılmıştı. Dramatik olmaya çalışırken depresif havasıyla seyirciyi bunaltan Acil Servis, ilk bölüm sonrası ekrandan çekilmiş, oyuncu kadrosunda yenilik, senarist değişikliği ile birlikte ismi de Acil Aşk Aranıyor olarak değiştirilmişti. Hastane dizisi olmaktan vazgeçip hastaneyi çekim platosu olarak kullanma kararıyla romantik diziler kervanına eklemlenmiş ama ömrü uzun olmamıştı.



Görünen o ki beyaz camın hızına bu yıl da yetişilemeyecek! Melodramların biri bitip diğeri başlayacak. İkinci bölümde günü saati değiştirilenler, dördüncü bölümde erken final yapanlar, yeni sezon onayı aldığı halde tekrar eden hikayesiyle seyircisini kaybettiği için sezon sonunu göremeyecek olanlar. Nedenlerini analiz etmek, gerçekle yüzleşmek yerine; oyuncusu, yapımcısı, senaristi ağız birliği etmişçesine bu reyting paneline bizim dizi fazla geldi yorumunu yapacak yine. Eksikleri, anlatımın yetersiz ve tekdüze oluşu, tekrarın tekrarı olduğu görmezden gelinecek. Biz işimizi mükemmel yaptık ama seyirci anlamadı nakaratı seslendirilecek!



Bakınız Kara Sevda hikayeyi başa sardı, ilk sezon Nihan Emir'in isteklerine ikizi Ozan için katlanıyordu, bu sezon kızı Deniz için katlanacak! Biri ölene kadar nefret edeceğim diğeri ölene kadar aşık kalacağım iki adam diyerek özetlediği hikayesinde, bakacak ki senaristler esas kıza düşman iki erkek seyirci nezdinde kabul görmedi hemen hızlı bir revizyonla Kemal Nihan aşkı küllerinden yeniden doğacak!



Hikayesinin tükendiği görmezden gelinen Paramparça'da mükemmel baba prototipi çöktü. Cihan'ı mükemmel göstermek için yazılan her sahne her diyalog Cihan'ın kusurlarını ortaya çıkardı. Keriman'la Özkan'ın tekrarlayan sahneleri bıkkınlık verdi. Dizi başladığından bu yana normal bir iletişim kuramayan Keriman ile Özkan'ın ilişkisi bazılarınca samimi, doğal bulunsa da çocuğun olduğu sahnelerde hız kesmeyen duygusal şiddet ve hakaret içeren diyaloglar tepkileri beraberinde getirdi.



“Araba sevdası” olarak başlayan Kördüğüm ise seyirciye vadettiği hikayeyi anlatamamanın acısını bu sezon erken final yaparak ödeyecek gibi görünüyor. Başlangıçta senaryo teknik olarak başarılı olsa da devamının gelmemesi, Barış'ın katili olarak Murat işaret edildikten sonra dedesinin katil olduğunun açığa çıkmasıyla aslında hikaye noktalanmış oldu. İlk bölümünden sonra Kördüğüm'ün düğümü “araba sevdası” etrafında şekillenen büyük hikayede ya düğümlenecek ya da çözülecek diye yazmıştım. Kördüğüm'ü diğer dizilerden ayıran en büyük farklılık büyük hikayesini aşk üzerine değil, araba sevdası üzerine inşa etmesi idi. Hayaller, ölümler ve hayatların araba üzerinden kesişmesi hikayeye derinlik kazandırıyordu. Ama maalesef büyük hikayeye dair gelişme kaydedilemediği için düğüm çözüldü.


#Hayat Şarkısı
#Kara Sevda
#Araba sevdası
8 yıl önce
Aşkı için mücadele eden insan tipi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset