|
Aynı kişiye aşık düşman kardeşler
Benzerlik krizine sebep olan iki erkek bir kadın hikayesi sadece Acı Aşk, Gecenin Kraliçesi, Beyaz Gece ile sınırlı değil! Gamsız Hayat, Hatırla Gönül, Kara Sevda da iki erkek bir kadın hikayesi özünde. Benzerlik krizi dizilerinin ortak özelliği Aşk-ı Memnu esintisi ile birlikte aşk üçgenlerinin aile içinde kurulması iken, Gamsız Hayat ve Kara Sevda'da hikayeye yön veren karakterlerin Güneşin Kızları'nda olduğu gibi psikopatlık sınırında dolaşmaları. 2015 yılının değişmez teması, karakter tanımlamasında öfke kontrol problemi olarak geçiştirilen durumun geçmişle ilişkilendirilerek annelerin intihar etmesinden kaynaklandığının altının çizilmesi.

Kardeş kıskançlığı/nefreti temasının açılışını Güllerin Savaşı yaptı. Reyting baskısı sözlüklerde yazılan tahminlerin etkisiyle, nefret, bilinmeyen kardeşe doğru yön değiştirse de Güneşin Kızları'nda Halukla devam etti. Haluk aynı Gülfem gibi annenin ölümünden kardeşini sorumlu tutarak kardeşini öldürmeye çalışmıştı defalarca. Gülfem kardeşiyle meselesini halletmiş bir karakter, yanlış adımlar atsa da hayatta en değer verdiği kişi kardeşi Cihan ve her şey onun mutluluğu için. Tabii bunda bahçıvanın kızı diye aşağıladığı, nefret ettiği Gülru ile ani bir gelişme sonrası kardeş çıkmasının etkisi büyük! Haluk ise belli bir yaşa gelmesine çocuk sahibi olmasına rağmen çocukluğundaki duyguları aynen muhafaza ediyor. Annesinin intihar etmesini kardeşinin doğumuyla ilişkilendirdiği için kardeşini kendisini annesiz bırakmakla suçluyor, öfkesini nefretini bu duruma bağlıyor.

Freud'un aktarım düşüncesi analitik şimdiyi çocukluk geçmişine bağlar. Hatırla Gönül'den Tekin aynı temanın izinde annesi intihar eden çocuklar kulübünün bir üyesi olarak hayatı kadınlara zindan ediyor. Gamsız Hayat'tan Kaan'ın annesi ise babasının ihanetinden sonra kanser oluyor. Kaan'ın babasına hayata tüm insanlara öfkesi annesinin ölümüyle ilişkilendiriliyor. Kara Sevda'nın Emir'inin de annesi ortalıkta gözükmediğine göre Nihan takıntısının kötücüllüğünün sebebi illaki anneye bağlanacaktır.

Kötülükte sınır tanımayan, pişmanlık duymayan kötü karakterlerden en büyük özellikleri vicdansızlık olan psikopat karakterlere geçiş yaşanıyor dizi sektöründe. Karagül'ün gizli psikopatı Kendal'ın hikayeye yön veren adımları, televizyon yazarlarının aman Kendal'ı güçsüzleştirmeyin seyirci kaybedersiniz önerisinden sonra ekranlar Bedel'in Vedat'ıyla tanıştı. Her ne kadar Bedel reytinge yenilip ömrü kısa olsa da psikopat karakterlerin beyazcamda resmigeçit yapabilmesi için gerekli zemini hazırlamış oldu. Haluk, Tekin, Emir, Kaan, Ayhan kim daha psikopat sorusu eşliğinde keyifle seyrediliyor!

Hikayeler ya bir psikopatın hayatı diğerlerine zehir etmesi etrafında şekilleniyor ya da düşman kardeşlerin aynı kişiye aşık olması etrafında. Eskiden kardeşler aynı hanede ikamet ederdi aynı anneden babadandı. İhracat rekorları ile birlikte birbirinden habersiz düşman kardeşlerin aşk mücadelesine dönüştü.

İnternetin ilk zamanlarında her türlü haber başlığı 'çıktı' kelimesi eşliğinde atılırdı. Dizilerde de bir 'çıktı' durumu söz konusu. Birbirine düşman, aynı kişinin aşkı için mücadele edenler kardeş çıkıyor. Güllerin Savaşı bahçıvanın kemiklerini sızlatarak Gülfem ve Gülru kardeş dedi. Hızlı reyting kaybını durdurmak için atılmış bir adımdı ama seyirci kayıtsız kalarak tepki verdi. Kara Sevda'da tesadüfün sınırlarını zorlamak olarak değerlendirdiğimiz Kemal vasıtasıyla Nihan'ın hayatına dahil olan Leyla meğerse Nihan'ın öz be öz teyzesiymiş! Sevdiği adam ve ikiz kardeşinin ihanetinden nikah günü gelinlikler içinde haberdar olmuş! Yıllardır kardeşine çok yakın bir evde oturmasına ve hatta uzaktan izlemesine rağmen yeğenini ismini söyleyince tanıması ve iç sesiyle o sen misin diye sorması bu durumda mantıksız değil mi?

Gamsız Hayat, onca tesadüfü peş peşe dizerek lafı uzatmadan asıl meseleye geldi. Mert ile Kaan'ın kardeş olduğunu açıklayarak aynı kıza aşık düşman kardeşler temasına bağladı.

Anlatacak hikayemizin olmaması acı! Hikaye diye ekrana gelenlerin ihanetten, kötülükten beslenmesi ise daha da acı!
#Gamsız Hayat
#Acı Aşk
#Gecenin Kraliçesi
#Beyaz Gece
8 yıl önce
Aynı kişiye aşık düşman kardeşler
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi