|
Bana Sevmeyi Anlat

Rolü kabul etmenizin sebebi neydi sorusuna, ağzımı sulandırdı diye cevap veriyor Mustafa Üstündağ, Bana Sevmeyi Anlat dizisindeki Haşmet karakteri ile ilgili olarak. Kötü adam mı sorusuna verdiği bence değil cevabı ise kelimelerin tükendiği, sözün bittiği yer. Üstündağ'ın, uluslararası restoranları var, aşık bir adam dediği Haşmet, gizli kötü ya da kötü tarafı/ yüzü sonraki bölümlere ertelenmiş bir karakter değil! İlk bölümde, hikayenin başında uyuşturucu kaçakçısı olarak dahil oluyor hikayeye, bir adamın ölüm fermanını imzalıyor ve hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam ediyor.



Kötülük nedir, kötü adam kimdir sorularının ciddi olarak sorulması ve cevaplanması gerekiyor, çünkü diziler aracılığıyla her türlü kötülük aşk adı altında temize çekiliyor. Adam ya da kadın aşıksa özellikle de karşılıksızsa aşkı tüm kötülüklerinin üzeri itinayla örtülüyor. Oynadığı karakteri içselleştirmeye çalışan Mustafa Üstündağ için geçerli değil bu durum; senariste, yönetmene sorulsa aynı soru benzer cevaplar alınacak. Geçmişte oldu, dizinin kötü karakteri olarak yazılan karakterler hikayenin omurgasını oluşturduğundan; hikaye onların verdiği kararlar, attığı adımlarla şekillendiğinden vazgeçilmez oldular. Vazgeçilmez olmakla kalmadılar, aslında o kötü birisi değil aşkı için mücadele ediyor sözleriyle savunuldular. Aşk için mücadelenin nasıl yapıldığını yazmama gerek yok, son yıllarda yayınlanan herhangi bir dizi seyredilse mücadeleden kastedilenin ne olduğu anlaşılır. Yalan söylemekten cinayet işlemeye uzanan genişçe bir yelpaze aşk için mücadele dedikleri.



Bana Sevmeyi Anlat; Meryem Uzerli için yazılan ve beğenilmeyen, o zamanki ismi Beyaz Gece olan dizi. Erkek oyuncu arayışı devam ederken, Cansu Dere, Meryem Uzerli tarafından beğenilmediğini öğrenince proje ile yollarını ayırdı. Bu arada dizi sektöründe “benzerlik krizi” adı altında üç farklı yapım şirketinin benzer hikayeyi senaryolaştırdığı konuşuldu uzunca bir süre. Benzerlik krizinin diğer iki dizisi Gecenin Kraliçesi ve Acı Aşk'ın ekran macerası kısa sürünce Beyaz Gece bir kez daha gündeme geldi. Kadir Doğulu ve Gökçe Bahadır'ın başrolünü oynayacağı açıklanmıştı ki Gökçe Bahadır olgun görüntüsünden dolayı rolü kaybetti. Daha genç görünüme sahip Seda Bakan ile başladı çekimler.



Kanal yöneticileri ve yapımcının kadın oyuncuların ekran görüntüsüne bu kadar özen gösterirken, oyuncuların göz altı torbalarına kaz ayağı çizgilerine bu kadar takılırken senaryodaki boşlukları mantıksızlıkları görmezden gelmelerine haliyle şaşırıyor insan. Ne zamanki oyuncuların kimyasından genç görüntü takıntısından vazgeçilecek, hikaye ve karakterler üzerinde tartışıp fikir alışverişinde bulunulacak işte o zaman değişim başlayacak dizi sektöründe.



Misal Beyaz Gece olarak yazılan Bana Sevmeyi Anlat'ta mütercim tercümanlık yapan Leyla karakteri Meryem Uzerli için yazılmıştı, Almanca ve İngilizceyi ana dili gibi konuştuğu gerçeğinden hareketle, ama bir sorun var ki Meryem Uzerli Türkçeyi konuşamıyor. Türkçe konuşamayan biri nasıl tercümanlık yapacaktı!



Bana Sevmeyi Anlat bir kaçış hikayesi. Annesi tarafından küçük yaşta terk edilen, üvey anne elinde büyüyen Leyla, baba evinden kurtulmak için evlenir, kısa süre sonra kucağında çocuğuyla bu sefer kocasından kaçıp baba evine sığınır. “İyi görünümlü kötü” olarak karakterize edilen baba Salih Haşmet'le uyuşturucu kaçakçılığı işine girer, oğlu Hakverdi uyuşturucuları çalınca bedel olarak Haşmet Leyla ile evlenmek ister. Tüm yaşananlardan habersiz Leyla, paragöz baba, görgüsüz ve anlayışsız üvey anneden kaçmak adına Haşmet'le evlenmeyi kabul eder. Düğün gecesinde evleneceği adamın karanlık yüzünü görünce oğlu Rüzgar'ı geride bırakarak bir kez daha kaçar. Bu kaçışında yalnız olmayacak Leyla, uğradığı ihanetlerin henüz farkında olmayan Alper'le tanışır. Alper'le Haşmet'in imzaladığı anlaşmanın dumanı üstündedir. Tipik bir yerli dizi var karşımızda, herkes herkesle bir şekilde bağlantılı. Bu bağlantılar Leyla'nın kaçışını zora sokacak, en uzun ve zorlu kaçışı olacak Leyla'nın.



Alper ve Leyla hikayenin iki beyaz karakteri, diğer karakterlerde ise siyahın her tonu mevcut. Alper'i yakın arkadaşı Onur ile aldatan eş, tüm parasını dolandırıcı Onur'a kaptıran abi. Haşmet'in karanlık işlerindeki yardımcısı Engin yine Alper'in yakın arkadaşı. Zenginlik takıntısıyla Haşmet'in yeğenine gönlünü kaptıracak Leyla'nın kardeşi Simge, iki arada bir derede Alamancı karakteriyle Hakverdi, Külkedisi'nin üvey annesini mumla aratan üvey anne Ayla. Hikayenin tek cazibe merkezi ünlü bir derginin yayın yönetmeni, hayatında aile kavramı olmayan biri olarak karakterize edilen Canan. Ama Canan Salih'in eski eşi, Leyla'yı bırakıp giden annesi ise onun cazibesi de kısa vadede tükenmeye mahkum.


#Sema Karabıyık
8 yıl önce
Bana Sevmeyi Anlat
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak