|
Bir dizi, bir film üzerinden seyirci devşirme operasyonu

Yapılan operasyon sonrası reyting listesinin zirvesine çıkan Arka Sokaklar, geçen yıl Haziran ayında final yapıyor haberleri ile gündeme geldi. Kanal D, dizi ile yollarını ayırmakta kararlıydı fakat yapımcı dizinin devam etmesinden yanaydı. Final yapmadığını başka bir kanalda yoluna devam edeceğini açıkladı vakit kaybetmeden. Kanala bitirme kararı aldıran düşen reytingleriydi, yapımcının devam etme kararında da reytingler etkiliydi. Çünkü yeni dizileri Arka Sokaklar kadar reyting alamadığı için ekran ömrü kısa sürüyordu. Nitekim yaz boyu atv, fox ile anlaşıldığına dair haberler geldi dizi cephesinden. Eylül geçti, Ekim, Kasım derken, Kanal D Cuma gününe uygun bir proje bulamamasının etkisiyle ekranını yeniden Arka Sokaklar'a açtı. Bu gelişme ile 10 yıldır aynı kanalda devam eden en uzun soluklu dizi unvanını kazandı Arka Sokaklar. Zamanla Karagül ve Kiralık Aşk'ın patinaj yapan hikayesinden sıkılan seyirciler için can simidi oldu.



Kanalın ortalamasını düşürmeyecek bir reytingle devam ederken, dizi ekibinden bir reyting hamlesi geldi. Genelde projeyle yollarını ayıran ana karakterlerin ölerek ayrılması sezon finaline saklanarak, seyircide öldü mü kaldı mı merakı yaşatılır. Son yıllarda yeni bölüm ekrana gelmeden merakın tüm düğümleri medyada çözülüyor. Oyuncu yeni diziyle anlaşma yapıp PR haberleri görücüye çıkınca sorunun cevabı çoktan öldü şeklinde verilmiş oluyor. Bu sezon reyting çıkmazından kurtulmaya çalışan Muhteşem Yüzyıl Kösem seyirci çekmek için sıklıkla başvurdu bu yönteme, karakter ölmeden iki hafta önce ölerek ayrılacağı servis edildi medyaya.



10 yıl boyunca vurulmayan, ölümün kıyısına gelmeyen polis kalmamasına rağmen Hüsnü Çoban'ın vurulması PR kampanyasına dönüştürüldü. Reyting garantili yöntem olarak bilinen, sosyal medya öncesi Çakır'ın cenaze namazı, sosyal medya sonrası ise Bihter'i anma töreniyle dikkat çeken uygulama Hüsnü Çoban'a uyarlandı. Özgür Ozan'ın twitter hesabından paylaştığı yorumlar, Hüsnü Çoban'ın cenaze törenine katılacağını söyleyenlerin haberinin yapılması ile birlikte seyircinin dikkati Arka Sokaklar'a yöneldi.



10 yıldır aynı gün ve saatte yayınlanmasının yanında, hafta içi her gün eski bölümlerinin haber öncesi tekrar yayınlanmasından dolayı dizi hakkında neredeyse herkes bir şekilde fikir sahibi. Oyuncuların yaşlanmasına, çocuk oyuncuların sancılı büyüme sürecine şahitlik etti seyirci. Sezon finaline haftalar kala yapılan Hüsnü Çoban operasyonu sonucu yükselen reytingler neticesi yapımcı önümüzdeki sezonun vizesini almış oldu. Oldukça verimli bir sonuç elde edilmesini sağlayan bu uygulama diğer diziler tarafından da kabul görecek, ana karakter ile vedalaşma artık sezon finaline bırakılmadan yapılacaktır. Ama bunca tantana reyting içinse, öldü havası verilen Hüsnü Çoban hayati tehlikeyi atlatarak diziye devam ederse, haberlerin etkisiyle gelen seyirciler gittiği gibi, aldatılmış hissi yaşayan kemik seyircisi de terk edecektir diziyi.



Hüsnü Çoban öldü haberi üzerinden yapılan operasyon başarıyla sonuçlanırken; bir başka seyirci devşirme olayı sinema filmi üzerinden yapılmaya çalışıldı ama sonuç tam anlamıyla fiyasko oldu! Haftalardır sevişme sahneleri ile dikkat çeken film haberlerine maruz kalıyoruz internet medyasında.



İlhan Şeşen'le Türkü Turan'ın zor sahnesi başlığıyla ilk haberi 1 Nisan'da fotoğraflar eşliğinde ulusal bir gazete yaptı. Devamında İlhan Şeşen filmdeki sevişme sahneleriyle ilgili Türkü'nün çocukluğunu bilirim, babası arkadaşım dedi. Film Kanada'ya gitti orada da bu soruyu sordular cevap verdiğimde salondakiler kahkahalarla güldü haberleri tekrar ve tekrar yapıldı. Günlerce bu haberleri yapan, sevişme sahnesini izlemek için tıklayınız detayıyla gazetelerinde servis eden magazin müdürleri, Googla'da en çok aranan haberler arasına girdiğinde ise, hadiseye verdikleri katkıyı göz ardı edip şaşırma haklarını kullanmayı tercih ettiler.



18-25 Nisan haftası Googla'da sevişme sahnesi detayıyla aranan haberin hangi filme ait olduğunu bilen insan sayısı sınırlıydı. Nitekim 22 Nisan'da vizyona giren filmi geçen hafta 23 kişi, toplamda ise sadece 483 kişi seyretti. Ahlakçı bir babanın kızının arkadaşıyla yasak ilişkisini anlatan filmin neden seyredilmediği değil derdim. Sevişme sahnesi detayı ile yapılan haberlerin filmin gişesini baltalarken internette arama motorunda rekor kırması. Haberi servis edenlerin, kendileri olaya müdahil değilmiş gibi internet kullanıcılarını sapkınlıkla suçlamaları. Sapkınlıktan bahis açacaksak yapılan haberlerin dilinden ve detayından başlamak gerekiyor öncelikle.


#Medya
#Diziler
#Hüsnü Çoban
#Türkü Turan
٪d سنوات قبل
Bir dizi, bir film üzerinden seyirci devşirme operasyonu
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı