|
Büyük hikayesi tıkanan Kördüğüm düğüm olmak üzere!

Kördüğüm; bu sezonun en umut vaat eden hikâyesiydi. Hikâyenin kuruluşu, insan psikolojisine yaptığı ufak dokunuşlar ile dikkat çekti. Fakat gelin görün ki “araba sevdası” olarak isimlendirdiğim büyük hikâyede bir gelişme yaşanmadığı, ilerlenemediği için hikâye sıkıntılı bir durumun içine girdi.



Babasının yarım kalan hayalini gerçekleştirmek için tamircide çizimler yapmaya devam eden Umut ile; babasına rağmen ilk yerli otomobil yapma tutkusunu hayata geçirmek isteyen Ali Nejat'ın hayatları Naz üzerinden kesişti. Senaristlerin yerli otomobil neden yapılmıyor, neden kimse bu işi göze alamıyor sorusunu sormamış, hatta hiç merak etmemiş oldukları, hikâye ilerledikçe kendini belli etmeye başladı. Bu noktada da klişeler devreye girdi.



Felsefenin olmadığı yerde hikâyeler klişelere teslim edilirken; felsefe tükendiği noktada da klişeler devreye giriyor acilen. Ali Nejat'ın yeni düşmanı olarak Murat'ın hikâyeye dâhil edilmesi, babasının intikamını almak üzere otomobil işini baltalaması gibi. Otomobilin yapılmayacağı, hikayenin o tarafının çalışmayacağı, Umut oyuncaktan hallice otomobili sunumda kullandığında belli olmuştu. Ali Nejat'ı en zayıf yerinden vurmak üzere, bu otomobille kaza yaptığınızda siz bile kimsenin ölümüne sebep olamayacaksınız dediğinde. Yaptığı kazayla yeğeni Barış'ın ölümüne sebep olan Ali Nejat; suçluluk duygusunu bir elbise misali taşıyor üzerinde.



Umut'un arabası fikir olarak zayıftı, uygulama ise tam bir faciaydı. Uzaktan kumanda edilen araba duvara çarptı, çarptıktan sonra arabanın ön kısmında hava yastığı benzeri bir değişim yaşandı. İyi de araba çarptıktan sonra arabanın dışında açılan hava yastığı kimi, neyden koruyabilir? Cevap araba ise, araba darbeyi aldı zaten, içindekilere ise hiçbir şekilde bir faydası olmaz!



Yerli otomobil işinin çocuk oyuncağı boyutunu aştığını fark etmiş olmalılar ki, o gün bugündür Naz'dan dolayı ikilinin arası açıldı. Murat devreye girdi, işi baltaladı, yerli otomobil rüyası kâbusa dönüştü.



Ülkede tek tasarımcı Umut'muş gibi bir havaya büründü hikaye, ama yerli otomobil yapılmamasının sebebi tasarımcı eksikliği değil. Maliyetten tutun pazara kadar çok değişkenli bir yatırım yerli otomobil işi. Kördüğüm'de olduğu gibi çocukça bir fikrin eşlik ettiği oyuncak araba ile olması hiç mümkün değil!



Büyük hikaye çalışmadığı sürece hikayenin ivme kazanması çok zor. Etrafı düşmanlar ile çevrili Ali Nejat hikayenin tıkandığının göstergesi. Kaldı ki Murat'ın Umut'a hitaben sarf ettiği, karısı elinden alınmış bir adamsın ifadesi, başından beri anlatılan hikayeye ihanet etmiyor mu? Zayıflığına yenilen, kompleksinin kurbanı olan Umut'un tek gecelik ilişkisi değil miydi Naz ile aralarının açılmasına, boşanmalarına sebep olan. Örneğine az rastlanılır bir şekilde işlendi Ali Nejat ile Naz arasındaki etkileşim. İtalya sahneleri gereksiz ve fazlalıktı, boşanma gerçekleşene kadar her iki taraf da dile dökmedi duygularını. Bütün bunlara rağmen senarist değişikliği mi yaşandı ki, üçüncü sayfa haberlerine davetiye çıkarırcasına, karısı elinden alınmış adam tanımı yapılıyor Umut için. Atölyeyi yakan, silahı Ali Nejat'a doğrultan Umut'un yaptıklarını gerekçelendirmek, cesaretlendirmek ister gibi.



Son dönemde Suriyeliler meselesini en doğru yaklaşımla senaryoya dahil eden de Kördüğüm'dü. Kızının intiharından sonra torun sevgisinin de etkisiyle pişmanlıktan yanıp kavrulan Hasan amcanın kapısını, iki çocuğuyla birlikte Arapça konuşan bir kadın çaldı. Oyuncunun gerçekten Suriyeli olması, savaştan kaçıp ülkemize sığınan bir oyuncu olması sahnenin etki gücünü artırdı. İçeri buyur ettiler, ateşler içinde yanan bebeği Naz'ın çalıştığı hastaneye götürdüler. Şimdilerde hiç esamisi okunmasa da Naz o zamanlar Dr. House olmaya öykünen, kimsenin teşhis edemediği hastalıkları bir bakışta çözen, idealist bir doktordu. Ali Nejat'la fotoğrafları magazinde yer aldıktan sonra doktorluğu bıraktı. Bebek sağlığına kavuştu, Hasan amca ve eşi genç kadın ve çocuklarını evinde misafiri ederken; Ali Nejat, Kağan'ı dedesine getirdi, duruma şahit oldu. Hasan amcanın kısıtlı imkânlarıyla evini mültecilere açmasından etkilendi. Aile için bir ev bulmasını, tüm ihtiyaçları kendisinin karşılayacağını söyledi. Şahit olduğumuz her hayata karşı sorumluluğumuz vardır sözüne hayat verircesine.



DÜZELTME


Pazar günü yayınladığım yazıda, izdivaç programlarının medya sitelerinde haber olma tarzından bahis açarak; yazıda geçen tüm başlıkları ve görüntüleri medya sitelerinden takip ettiğimi belirtmiştim. ATV programlar Müdürü Mehmet Çam'ın nazik mesajıyla Kim Milyoner Olmak İster kısmıyla ilgili bölümde ciddi bir hata yapmış olduğumu fark ettim. Yarışmada gelin adayı Songül ile ilgili soru sorulmadığı gibi, servis edilen video montaj ürünü bir video imiş. Sosyal medyada montajlanmış görüntülere karşı temkinli idim. Medya sitelerindeki video haberlere karşı mesafeyi muhafaza etmek gerektiğini, maddi bir hataya imza atarak tecrübe etmiş oldum. Yaptığım hatadan dolayı okuyuculardan özür dilerken, Mehmet Çam'a nazik uyarısı için teşekkür ederim.




#Kördüğüm
#Mehmet Çam
#Ali Nejat
8 yıl önce
Büyük hikayesi tıkanan Kördüğüm düğüm olmak üzere!
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler