|
Dayan Yüreğim

Geçen yıla damgasını vuran romantik komedilerden sonra bol gözyaşı vadeden dramlar peş peşe ekrana sürülmeye devam ediyor. Bu hikaye, senaryo, dizi seyirciye ne vaat ediyor, ilgisini çekmeyi başarabilecek mi sorgusu yapılmadan, üç bölüm yaşam hakkı tanırız devamında reyting kılıcına maruz bırakırız yaklaşımı eşliğinde.



Dayan Yüreğim; ilk bölümde hikayeyi mahalle eşrafından Elvan ve ailesi üzerine kursa da senaryonun merkezinde farklı sınıfları temsil eden üç aile var. Elvan; dar gelirli aileleri temsil ederken bölüme damga vuran hikayesiyle üçüncü sayfa haberlerine selam çaktı!



Sağlık ocağında sağlık personeli(!) olarak çalışan Elvan; aynı zamanda kumara ve alkole düşkün, tek ayak üstü kırk yalan söyleyen kocası Tahir'e pazarda yardım etmektedir. Üniversite sınavına girecek kızı Seray için dershane parası biriktirmeye çalışırken, Beşiktaş sevdalısı oğlu Selim'in futbol aşkıyla mücadele eder. Ufaklığın top peşinde geçirdiği kaza, peşi sıra yaşanan artçı şoklar neticesi Elvan'ın hayatı kökünden değişir.



Selim'in kaza geçirmesi, hayatına felçli olarak devam edeceğinin anlaşılmasından sonra, Elvan, kocasının kaza yapan aileden kan parası aldığını öğrenir. Yaşanan tartışma neticesi meşru müdafaa sonucu kocasını öldürür. Kendisine şiddet uygulayan kocasını makasla öldürdü detayıyla 3. Sayfada yer alan bir haberin hikayesi gibi Elvan'ın yaşadıkları. Parasızlıktan, kocasının içkisinden kumarından şikayet ederken; oğlunun ameliyat sonrası felçli kalmasından dolayı derin bir üzüntü içindeyken; dert öyle olmaz böyle olurmuş diye düşündüğü noktada, dertlerin çığ gibi büyüyeceğinden habersizdir.



Kumar düşkünü kocanın emanet paraları kumarda kaybetmesi dışında mutlu bir açılış yaptı dizi. Evde yapılan her türlü konuşmanın tartışmanın çocukların odasından duyulduğuna şahit olduk. Alkolün kumarın pençesindeki baba, Elvan'a öncesinde de şiddet uyguluyorsa Seray'ın baba düşkünlüğü, annesini suçlaması havada kalıyor. Asıl hikaye Tahir'in ölmesinden, Elvan'ın hapse girmesinden sonra başlayacak ama 120 dakika boyunca anlatılan hikaye inandırıcı olmak zorunda idi ki, beni o ikilinin evli olduğuna dahi ikna edemediler.



Dayan Yüreğim; mahalle hayatını fon olarak kullanan tüm diziler gibi düğün salonunda yapılan bir düğüne genişçe yer verdi. Benzer sahneleri yeni başlayan başka bir dizide Yıldızlar Şahidim'de de gördük. Bir dizide mahallede yaşayan yoksul aileler varsa düğün sahnesi mutlaka olmalı kuralı koyulmuş gibi. Havuzlu triplex evlerde yaşayan zengin ailelere dair kalıplaşmış klişelerin üzerine hikaye inşa eden dizi sektörü, dar gelirli ailelere de aynı muameleyi reva görüyor.



Zengin tarafta ise durum bildiğimiz, ezber ettiğimiz gibi. Mutlu aile tablosunun renkleri çoktan solmuş, ama ilk bakışta fark edilmiyor! Taraflar birbirine cemiyet hayatı, güç gibi sebeplerle katlanmaktadır. Bana ne başkalarının çocuğundan düşüncesinin savunucularından İnci'nin bakışlarından anlaşılacağı üzere kocasına ihanet etmektedir. “Herdiziyelazım” Taner, Şanal ailesinin her türlü pisliğini temizleyecek hızda ve kapasitede bir tiptir. Kazayı yapan Atıf'ın yerine bir çalışan suçu üstlenir, bıraksalar vicdan azabı çekecek ve teslim olacak çocuk özel uçakla yurt dışına kaçırılır. Adrenalin tutkunu Atıf'ı iyi safında tutmanın en büyük sebebi gelecekteki Seray Atıf aşkını güçlü kılmak için.



Ellerinde içkileri, benim çocuğum, şirketlerin itibarından başka laf bilmeyen, entrika yüklü, ultra zengin ailenin haricinde, ilk bölümde yeterince görünme fırsatı bulamasa da idealist bir avukat olan Fuat ve ailesi var. Alkol ve ilaç alan, Elvan'ın müdahalesi ile ölümden dönen kızının mutluluğu için boşanmaktan vazgeçecek ve Elvan'ın en büyük destekçisi olacak Fuat.



Elvan'ın kız kardeşi, kayınbiraderi gibi geniş bir ailesi var. Elvan'ın kocasını öldürüp hapse girmesinden sonra çocukların sorumluluğu, Selim'in bakımı teyzeye kalacak büyük ihtimal. Enişte de pek tekin bir görüntü vermedi ilk bölüm boyunca. Zengin tarafın güç ve iktidarı muhafaza etmek için her şeyi yok sayan tavrına karşılık, çıkarı için para için her şeyi yapan enişte ile denklik sağlanmış gibi.



Bir diziyi seyretmek için yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu kadrosu referans noktalarını oluşturur. Bunlardan bazen biri bazen hepsi seyredilme sebebi olabilir. Ben artık takip etmeme kriteri olarak değerlendiriyorum, özellikle yapımcının kimliğini. Çünkü yapımcıların kusurlu bakış açıları, aynı formül etrafında senaryo sipariş etmeleri, dış piyasayı baz alarak hikayeyi şekillendirmeleri seyir zevkimi gölgeliyor.


#Yıldızlar Şahidim
#Dizi
7 yıl önce
Dayan Yüreğim
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’