|
Dizi sektörünü bilinçli seyirci kurtaracak
Düğüm atmakta başarılı ama atılan düğümleri çözmekte başarısız olan senaristler, bir felsefe üzerine hikaye inşa etmekte de bir o kadar başarısızlar. Belki başarısız yanlış bir tabir attıkları düğümleri önemsemiyorlar, çözmeye değer bulmuyorlar. Bu durumun uzun dizi süreleri, bitmeyen sezon ile yakından alakalı olduğunun farkındayım. Ama daha çok kazanmak uğruna deforme edilen ve gittikçe dönülmez bir noktaya gelinen uzun sürelerin bahane olarak kabul edilmesi senaryoların içinin boşalmasına sebep oluyorsa; biz sürelerden dem vururken, küpünü doldurma derdine düşen senaristler, popüler dizi dilini yakaladıklarında aynı anda ikinci üçüncü diziyi yazmayı göze alıyorlarsa eleştirilerin odağı olmaktan kurtulmaları zor.

İtiraf etmem gerekirse Kara Para Aşk'la ilgili yazdığım 'mutsuz mutlu son'a dair bu kadar geri dönüş alacağımı tahmin etmiyordum. Mesajların tamamı bilinçli seyircilerdendi. Ne seyrettiklerinin farkında olan, başrol karakterlerin kimyasını kavuşmasını ayrılmasını önemsemeyen, adalet temasının deforme edilişini kendine dert edinen, hikayenin geldiği noktayı sorgulayan seyirciler gelecek adına umut verdi. Konunun uzmanı olduğunu iddia eden, sektörün içinden geldiğini her fırsatta dile getiren, reklamcılar kanal yöneticileri yapımcılar diyerek lafa başlayan, kazanmak için böylesinin normal olduğunun altını her fırsatta çizenlere karşı; ne seyrettiğinin bilincinde, adalet aile temalarının deforme edilmesini kendine dert edinen, tepkisini dile getiren, talepte bulunan bilinçli seyirciler sayesinde gelişecek, içine düştüğü senaryo sarmalından kurtulacak dizi sektörü.

Alışkanlık ya da vakit doldurmak için değil, ne izlediğinin bilincinde, sorgulayan seyirciler; her söylenene hemen inanmadıkları gibi, toplum mühendisliğinin dışında kalıp manipülasyonlardan korunabiliyorlar. Dizi izlemek bilinçle yapıldığı zaman uyuşturucu etkisini bertaraf edip zihin açıcı bir etkiye sahip olabilir. Bilinçli okuyucu ile her önüne geleni okuyan ama üzerinde hiç düşünmeyen sorgulamayan okuyucu için de geçerli aynı ayırım.

Toplumun çimentosu aile ve adalet kavramıdır. Aile dağıldığında, tekinsiz olduğunun altı kalın harflerle çizildiğinde, adalet kavramı yara aldığında, toplumsal çöküntünün yaşanması kaçınılmazdır. Adaletin yerini bulmadığı hukuk sistemi ne kadar mükemmel olursa olsun kaçınılmazdır.

Bazı diziler hakkında birkaç yazı yazarken bazı dizileri görmezden gelmemin sebebi ele aldığı temalarla alakalı. Adalet, suç ve aile temaları olduğu zaman takip etmeye çalışıyorum dizileri. Yaz sezonunda Kırgın Çiçekler ve Güneşin Kızları bu anlamda ilgimi çeken diziler. Kırgın Çiçekler beş kızı merkeze aldığı hikayesinde dağılan aileler üzerinden yetimlik temasını işleme vaadinde bulunurken rakibi PLL uyarlaması Tatlı Küçük Yalancılar'a benzedi hızla. Suç ve adalet temasını aynı bakış açısıyla işleyen Şeref Meselesi'nin karbon kopyası olarak. Şeref Meselesi'nde Derya tacizden kurtulmak için üvey babasını öldürmüş, savcı Emir ve mafya Yiğit suç adalet kavramları üzerinde tartıştıktan sonra Derya'nın ömür boyu damgalanmasını engellemek adına cesedi ormana gömmüştü. Sonrasında polis olayı çözmesine rağmen mafyayı çökertmek için savcıya ve mafyaya baskı yapmak üzere olayı kullanmış, tecavüze uğrayan elini kana bulayan Derya hayatına aynı frekansta devam etmişti. Yan etkisi olmadan birini öldürmek mümkün değildir ama bizde psikolojiden azade yazılan karakterler yüzünden bu durum es geçilir. Benzer olay örgüsü aynı bakış açısı Kırgın Çiçekler'de de karşımıza çıktı. Üvey baba tacizine maruz kalan Eylül, annesinden umduğu desteği bulamadı kendini bir anda yetimhanede buldu. Bu durum üvey babasının tacizlerinden kurtulmasına yetmedi, kendini korumak için cinayet işledi. Arkadaşlarının yardımı ile cesedi göle atan Eylül, gizemli mesajlar almaya başladı, o gece ne yaptığınızı biliyorum yazılı. Derken üvey babanın ölmediği açığa çıktı, tacizlerine ve tehditlerine kaldığı yerden devam etti. O Hayat Benim'de de Efsun'u taciz eden şoför, Nurhan ve Sakine tarafından öldürüldükten sonra denize atılmış, balıkçılar tarafından kurtulan şoför bir süre ailenin kabusu olduktan şantajla para aldıktan sonra mafya tarafından öldürülmüştü. İlkinde ölümden kurtulmuş olması Nurhan ve Sakine'nin cezasını düşürmüştü senaristlerin yaklaşımına göre. Kırgın Çiçeklerde'de aynı yaklaşım söz konusu, yaptığı hırsızlığın eceli olmasını beklerken devreye Kader'in gizemli k annesi girdi, Kemal'in sonu oldu. Ama bu durum Eylül ve arkadaşlarının birini öldürüp cesetten kurtulma girişimini ortadan kaldırmayacak. Kurumları devre dışı bırakan çözüm önerileri senaryolarda aksiyonun azalmadan devam etmesine yardımcı olur sadece.

Taciz tecavüz üzerinden toplumun önyargılarını, işlemeyen adalet üzerinden hukuk sistemini eleştirir gibi yapan dizi sektörü, ana karakterlerine cinayet işletip, her türlü akıbeti hak ettiğine seyirciyi ikna ettikleri kötü karakterleri ölümden döndürerek ana karakterlerini temize çekip ikinci hamlede öldürüyorlar kötü karakterleri. Bu durum ilk etapta işlenen suçu yok etmeye yetmediği gibi hukuk sisteminin işlemesine yardımcı olmaz. Ekran başında aynı dertten muzdarip olanlara da yanlış yol gösterir. Su testisi su yolunda kırılıncaya kadar tehdit ve tacizlerine devam ederse, kurumların kusursuz işlemesini nazara vermek yerine öldürmek bir hak olarak sunulup bilinçaltına yerleştirilirse toplumsal kaosun yaşanması kaçınılmaz olur.
#önyargılar
#hukuk sistemi
#diziler
#medya
9 yıl önce
Dizi sektörünü bilinçli seyirci kurtaracak
CHP, Alevi subayların kaydını mı tutuyor?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?