|
Eve Dönüş
1984 yılında TRT'de yayınlanan Cennete Dönüş (Return to Eden) isimli bir dizi vardır. Seyredenlerin ismini duyduğunda hatırlamakta zorlandığı, kocası tarafından timsahlara yem edilen kadın açıklamasından sonra ise, ha o mu nidaları eşliğinde ilginç detaylarla hatırlanan bir dizi. İzlediğimde çocuk denecek yaştaydım, ama o kadar canlı hatırlıyorum ki! Özellikle nehir sahnesi, adamın soğukkanlılıkla kadını nehre atışı, kadının timsahlarla verdiği mücadele, kurtulup estetik ameliyat olduktan sonra göz alıcı güzelliğiyle kocasının karşısına çıktığı sahneler dün seyretmişçesine hafızamda kayıtlı. Hayatımızda cani kocalar, en yakın arkadaşına ihanet eden kadınlar olmadığı gibi intikam duygusuna da yabancıydık Cennete Dönüş'ü seyrederken, estetik mucizesiyle henüz tanışmamıştık. Zeki Müren'le deterjan reklamında oynayan Ajda Pekkan'ın estetik yaptırdığı haberleri yer alırdı gazetelerde ama bir anda yaptırmadığı için geçirdiği değişimi tespit etmemiz mümkün olmazdı.

Cennete Dönüş mini bir diziydi; kocanın kadını öldürme girişimi, kadının kurtulup estetikle tipini değiştirip ünlü bir model olarak kocasını kendine aşık etmesi, beş altı bölümde anlatıldığı için çarpıcı ve akılda kalıcıydı. İntikamını da oldukça onurlu bir şekilde alıyordu. Koca tanımadığı eski karısına aşık olup bu sefer yeni karısını bu uğurda öldürmeye teşebbüs ettiğinde, sizin için karısını öldürmeyi göze alan adam bir gün başka bir kadın için sizi de gözden çıkarabilir önermesini zihinlere çaktıktan sonra bitiyordu dizi.

Cennete Dönüş, Eve Dönüş adıyla ekranlarda, fakat bir türlü arzu edilen etkiyi yaratamıyor seyircide. Sürenin fazlaca uzun olması, hikayenin kalabalık bir karakter kadrosuyla anlatılmasından dolayı önermelerini imha ederek devam ediyor yoluna. Cennete Dönüş'te, koca, bir cani olarak anlatılırken; Eve Dönüş'te karısına en yakın arkadaşıyla ihanet eden Kürşat istemeden ölümüne sebep oluyor karısı Pınar'ın. Zengin bir ailenin kızı olan Pınar sayesinde sınıf atlamış, karısını seviyor gibi gözüken, ama macera peşinde koşan bir adam Kürşat. Pınar'ın liseden arkadaşı Canan, Pınar'ın zenginliğini yaşadığı hayatı delicesine kıskanan, her şeyi elinden almaya kararlı entrika kraliçesi. Sevgilisi kirli polis Oflaz ile Kürşad üzerine plan yaparken, Kürşad'ın Pınar'ı öldürdüğünü zannetmesiyle işleri kolaylaşır. Pınar yarı canlı denize atılır, kendini katil zanneden Kürşad, Canan ve ortaklarının elinde oyuncak olur. Pınar'ı denize atılırken gören balıkçı kardeşini arayarak yardım istemesinin bedelini hayatıyla öder. Yusuf Pınar'ı denizden çıkartarak kurtarır fakat abisinin öldürülmesine engel olamaz. Pınar estetik ameliyat geçirmiş bir şekilde Pınar'ın kardeşi Leyla Kerimoğlu olarak döner aralarına. Yusuf abisinin katillerini ararken kurulan tuzakla abisini öldürmekle suçlanır. Bu arada ölen abinin eşi kocasının katillerinden Cengizhan'a aşık olur.

Total seyircinin arzu ettiği şekilde her şey seyircinin gözü önünde yaşanıyor, seyirci her türlü sırra vakıf! Katillerin kim olduğunu da biliyor, Leyla'nın estetik ameliyat geçirmiş Pınar olduğunu da. Kurgu Leyla'nın kim olduğunun zamanla açığa çıkması üzerine şekillenmiş. Canan ve ortakları ne zaman öğrenecek merakı gerilimi canlı tutarken, şüphesinin peşinde ip uçlarını takip eden Yusuf'un öğrenmesi ise başkaca bir gerilim konusu. Bir de küçük kız var. Bunca kargaşa içinde annesinin öldüğü haberiyle alt üst olan, dünyanın en kötü üvey annesi Canan elinde helak olan dünyalar güzeli bir kız çocuğu. Dram dozunu artırmak adına çocuk sömürüsüne varan sahnelerde yer alıyor çocuk oyuncu. Her daim gözü yaşlı, her daim Canan'ın kötülüklerine maruz kalarak.

Yapımcı güçlü kadın karakter hikayesi anlatıyoruz demiş röportajda. Pınar'dan estetik ameliyatla Leyla'ya dönüşen, sadece yüzü değil karakterinde de ciddi değişimler yaşayan karakter intikam alırken dahi düşmanlarına benzememek için çaba sarf ediyor. Hem kendini hem Yusuf'u silahtan cinayetten uzak tutmaya çalışıyor. Ama hikayenin en güçlü karakteri entrika ve kötülükle ayakta kalan, hedefine ulaşmak için her yol mübah anlayışının peşindeki Canan. İki karakteri tarttığımız zaman Leyla'nın güçlü görünmesini sağlayan dahi Canan'ın yaptığı hatalar.

Cennete Dönüş beş altı bölümde hafızalarda yer eden bir hikayeye imza atarken; 30 yıl sonra yazılan Eve Dönüş ister reyting gerekçesiyle birkaç hafta içinde bitsin ister iki sezon ekranda kalma şansı yakalasın bittiği an unutulmaya mahkum! Orijinal hikaye yazamayan, gittikçe uzayan sürelere boyun eğen dizi sektörü, su üzerine hikaye yazmaktan vazgeçmediği sürece bu mahkumiyet devam edecek.
#Cennete Dönüş
#Return to Eden
#medya
#diziler
#ilm
8 yıl önce
Eve Dönüş
İran’ın İntikam planına karşı İsrail ‘çok gizli’ bir silahla karşılık verecek, ‘İran taş devrine dönecek?’
Strasbourg’da neler yaşandı?
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!