|
Ey reyting listesi söyle bana neden seyredilmiyorum?

Program bükücü olarak reyting, yayın politikalarına damga vurmaya devam ediyor. Programın seyredilip seyredilmediği reyting listesine göre belirleniyor, ama neden seyredilmediği sorusuna reyting listesi cevap veremediği için, çoğunlukla fatura yanlış sebeplere çıkarılıp acil kararlar veriliyor. İşte Benim Stilim Ünlüler olarak açıklanan ama ekrana 2016 ibaresiyle gelen programın hızlı final yapması gibi.



En parlak dönemini yeni bir format olmasından dolayı Show TV'de Bu Benim Tarzım adıyla yaşadı program. Transfer sonrası, sunucu faktörü, jüri farkı derken format kısa sürede etkisini yitirdi ve hızla düşüşe geçti izlenme oranları. Düşüşün önüne geçebilmek adına sezonlar planlanandan ve açıklanandan önce bitirildi. Survivor'da olduğu gibi önce tüm katılanlar arasından en renkli karakterler seçilerek “all star” denemesi yapıldı ama reytinglerde beklenen netice alınamadı. “Ünlüler” denemesi ise tam bir fiyasko ile neticelendi.



Üç ay sürecek, 200 bin lira ödüllü program, jet hızıyla bir ay sonunda ödül 100 bine indirilerek bitirildi. Reyting hamlesi olarak her gün bir kişi elendi, kavgalar tartışmalar kurgulandı ama olmadı. Reyting listesinde ilk yüze girmekte zorlandı. Bu düşüşün faturası jürinin yeni üyesi Neslihan Yargıcı'ya başka bir bakış açısından ise Nur Yerlitaş'ın olmayışına çıkarıldı. Final çekilir yeni sezon başlar anlayışının ürünü olarak, jürilerin jürisi dönüyor anonsuyla, gitmesine sebep gösterilen ücretine aldığı zamla geri dönüş yaptı Nurella.



Nur Yerlitaş kendi ifadesiyle her gün farklı bir kafada yayına çıkan, yaşadığı med cezirleri “Nurella kafası” olarak yorumlayan, ne zaman ağlayacağı ne zaman güleceği, yarışmacılara ne zaman patlayacağı belli olmayan bir televizyon karakteri. Sıkıldığı zaman günün ve anın anlam ve önemine atıfla çoğunlukla arabesk şarkılar çaldıran; tanımayan birisinin manasız bulacağı bir takım hareketlerle şarkılara klipler çeken; böylece hakkında konuşulmasını sağlayan “caps fenomeni”.



Siyahların kadını olarak bilinen, yıllardır gözlüklerini çıkarmayan Neslihan Yargıcı ise oldukça kontrollüydü. Ne evlenmemiş olmasını ne de çocuk sahibi olmamasını duygu sömürüsü olarak kullandı; ben buyum diyerek gerçeğini kabullenmiş olmanın özgüveniyle; moda, adap, insan ilişkileri adına çok daha derin cümleler kurabilen biriydi.



Yüksek topuk takıntısını çözemeden erken vedası aslında tüm kadınlar adına bir kayıp. Malum İvana Sert'in stiletto, Nurella'nın boy takıntısı ayakkabı algısını yerle bir etti. Reyting adına büyük umutlar bağlanan eski yeni mankenlerden oluşturulan kadro, çekimlerin ilk haftasında yüksek ökçeli ayakkabıların üstünde yürümekte zorlandıkları gibi ayaklarının yara olduğundan şikayet ettiler. Mankenlik yapan, şov dünyasının içinde var olma mücadelesi veren, sahne alan, oyuncu olanlar vardı aralarında; beğenilmek uğruna ilk defa giydikleri ayakkabılar ile işkence çektiler. Neslihan Yargıcı; yürüyüşü bozuyor, kıyafeti hafifletiyor, herkes her zaman bu kadar yüksek topuklu ayakkabı giymek zorunda değil dediğinde, yadırgandı. Tam söyledikleri kabul görmeye başlamıştı ki reytingin kılıcına maruz kaldı.



Cast ajansından devşirilmiş oldukları her hallerinden belli, instegram takipçisi bakımından zengin, renkli karakterlerle yeni bir başlangıç yaptı İşte Benim Stilim, altın sezon adıyla. Bensiz bu program bir hiç ego patlamasıyla Nur Yerlitaş, masadaki yerini alınca reytinglerin hızlı bir yükselişe geçeceği bekleniyorsa hayal kırıklığı yaşanacağını tahmin etmek zor değil. Trendde modada bariz değişiklikler olmamışken, programın içeriği aynen muhafaza edilirken, yarışmacıların giydikleri üç aşağı beş yukarı aynıyken; jüri on kalıp cümleyle beğenilerini ve eleştirilerini dile getirirken ne değişecek?



Manken, oyuncu, şarkıcılardan oluşturulan Ünlüler kadrosu iş yapmadı! İlk hafta yarışmacıların “sevgi kelebeği” yorumları karşısında; Öykü Serter'in ünlü kadınlarsınız ağzınız üç beş laf yapsın tepkisinden sonra kavgalar tartışmalar kurgulandı ama olmadı. Yarışmacıların bir kısmı ismini ve görüntüsünü hafızlara kazımak için oradaydı, bazısı ise imajını düzeltmek için. Esra Balamir, gençlik yıllarımda magazinde seksi kız imajı iş yapıyordu ben de o imaja büründüm mecburen ama aslında öyle biri değilim diyerek özetledi durumu.



Survivor etkisi işe yaramadı İşte Benim Stilim'de, ancak O Ses Benim işe yarayabilir. Jüri işin içine dahil edilirse, yarışmacılar değil jüri yarışırsa; içerikte farklılık olacağı için seyir edilebilir. Jüri konsept hazırlayarak o konsepte uygun bir şekilde kendi yarışmacılarını giydirip diğer jürinin onayına sunarsa. Böylece oturdukları yerden konsept üretin, o konsepte uygun yaratıcı parçalar seçin şeklinde ahkam kesmekten kurtulup yarışa dahil olurlar. Aksi halde tarz adı altında İşte Benim Stilim podyumuna uygun ucube bir tarz yerleşecek zihinlerde. Mankenlik yapmış, Türkiye güzeli seçilmiş, oyunculuk yapan biri “ben normalde böyle giyinmem bu podyuma uygun giyiniyorum diyorsa” hangi tarzdan bahsediyoruz?


#Program bükücü
#reytingler
#all star
#medya
#diziler
#kanallar
il y a 8 ans
Ey reyting listesi söyle bana neden seyredilmiyorum?
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak