|
Gerçeklik kurgusunda fark edilmek!
İnsanoğlunun en büyük korkusu başkalarının önünde herkesin görebileceği, duyabileceği bir şekilde gülünç duruma düşmek ya da küçük düşürülmektir. Gerçeklik kurgusu realiti şovlar'da insanlar fark edilmek uğruna, gülünç duruma düşmeye de küçük düşürülmeye de gönüllüler. Yüzlerce/binlerce başvuru arasından saatler süren görüşmeler sonucu, en zayıf noktalarını, hayallerini, hayattan beklentilerini altın tepside yapımcılara sunarak baştan kabul ediyorlar küçük düşürülmeyi imzaladıkları sözleşme ile.

Maliyeti düşük getirisi yüksek olmasıyla dikkat çeken Kısmetse Olur, bu tanımlamaya birebir uyan bir örnek. Katılımcılar cast ajansından seçilmiş, yaşananlar gerçek değil, gerçeğin kurgulanmasından ibaret dedikçe seyircinin dikkatini çekti. Cast ajansı iddiasını gerçekçi bulmamın sebebi internette paylaşılan görüntüler ve katılımcıların çoğunluğunun mankenlik, modellik yapmaları ya da daha önce realiti şovlara katılmış olmaları. Evde yaşananlar gerçek değil derken matbu bir senaryodan bahsetmiyorum. Tabii ki de ortada yazılı bir senaryo yok! Ama katılımcıların zayıf noktalarına yapılan nokta atışları ile “müdahale” söz konusu. Müdahale olmasa yaşananlar kurmaca olmasa; insan kendi iradesi, duygusu, öfkesi ile kendini o hale düşürmez! Kızların bir gün neredeyse saç saça baş başa girecek kıvama gelip ertesi gün kanka muhabbeti yapması, ancak “bu bir oyun”' üst başlığıyla mümkün olabilir.

Yapımcı, “Kimsenin bu evden evlenerek ayrılacağını düşünmüyorum, hepsi fark edilmek için oradalar” açıklamasını yaptı. Yaşadığımızın çağın kilit cümlesi; fark edilmek. Hangi tema üzerine inşa edilirse edilsin özünde fark edilmeyi bekleyenlerin trajedisini anlatıyor gerçeklik kurguları.

Sosyal medyada tam pansiyon kendini teşhir edenlerin derdi de fark edilmek; realiti şovda yıpranma pahasına kendini sergileyenlerin de.

Kısmetse Olur'da haftanın birincileri on bin liralık ödülün sahibi oluyor. İlk haftalarda istenmeyen gelin adayı olarak gözyaşı döken, mağduriyet şemsiyesi altında birkaç hafta üst üste ödülü kazanan Ceyda'nın elenmesinden sonra; evdeki ilk büyük aşka imza atan Ayça da aldatan kadın imajını elbise gibi üzerine giyerek veda etti eve. Ki Ayça da aynı Ceyda gibi üç/dört hafta on bin liralık ödülü aldı, maddi anlamda kazanarak ayrıldı evden! Eski nişanlısının görüntüsü ve hediyesi eve gönderilerek Ayça'nın geçmişi deşifre edilmişti ekranda. Sonrasında bir AVM'de eski nişanlı ile yemek yerken çekilmiş görüntüsü eve verilerek Emre'nin bam teline basıldı. Haberim yoktu ne yapacağımı bilemedim açıklamasını yapmak için beklemesi, Emre'nin ailesi zaten beni istemiyordu ekmeklerine yağ sürmüş oldum demesi, aradaki ipleri kopardı, geçmişten gelen nişanlı Ayça'nın ekran macerasının sonunu getirdi. Sadece Ayça ya da Ceyda değil, seyirlik malzemeleri tükendiğinde tüm adaylar benzer şekilde kurmaca senaryolarla veda edecek ki, yeni katılımcılar yeni aşklarla tazeliğini muhafaza edebilsin program.

Kısmetse Olur'u tüm iddialara rağmen gerçekçi yapan, yarışmacıların ailelerinin periyodik olarak eve gelmeleri, kızlarına/oğullarına destek vermeleri. Ayça'nın hem annesi hem anneannesi geldi eve hem de birkaç defa, kızımızın arkasındayız diyerek. Fark edilmek, kısa yoldan hayallerine ulaşmak derdindeki gençleri bir noktaya kadar anlayabiliyorum da aile büyüklerinin realiti şov macerasını anlamakta zorluk seçiyorum. Otuz kırk bin lira için değer mi tüm o yaşananlar? Maruz kalınan hakaretler?

Kendilerini çok yalnız hisseden, acı verici bir şekilde ihmal edildiklerini düşünen, görmezden gelinmiş, fark edilmemiş dışlanmış hisseden, genelde babaları tarafından yaralanmış, yetim bırakılmış kişiler realiti şovlara katılarak hayatlarını riske edenler.

Ekran aynı sosyal medya gibi bağımlılık yapıcı bir özelliğe sahip. Bir kere kırmızı ışığın gözünün içine bakınca hep bakmak istiyorlar. Gerçeklik kurgusu, duyguların programlanması, dramatize edilmesine uygun bir ortam. Realiti şovlar aynı şöhretlerde olduğu gibi toplumun zihnini meşgul ediyor bu da kişiye özel insan olduğunu hissettirirken yalancı bir şöhret havası yaşatıyor. Realiti şov katılımcıları tazelenmek, sürekli kendini hatırlatmak kaydıyla “şöhretimsi” olmaya hak kazanıyor. Medyanın ilgisini üzerinde toplayan ve ertesi gün unutulan tiplerdir şöhretimsiler, anlık bir ün ve hızlıca unutulmak en büyük özellikleridir.

Gerçeklik kurgusu şöhreti, salt yeteneğe ya da güzelliğe değil kameralar karşısında risk almaya endeksli. Realiti şovlar bireylerin sadece hedeflerini davranışlarını sergilediği değil; kişiliğini kendi istek ve arzularına göre yaratabildiği bir ortam. Fark edilmek uğruna; haftanın birincisi olmaya çalışırken verilen ödünlerin, yeteneğinin fark edilmesi için sergilenen ya da kabul edilen karakterin, gerçek hayatta nasıl ayak bağı olacağının ne yazık ki farkında değiller!
#sosyal medya
#diziler
#Gerçeklik kurgusu
#realiti şovlar
8 yıl önce
default-profile-img
Gerçeklik kurgusunda fark edilmek!
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..