|
Kimseye güvenme kendine bile!

Köşesine çekilmiş Sicilyalı bir mafya babası, küçük bir çocukken babasının kendini bir duvara tırmandırdığını ve tutacağını söyleyerek atlamasını istediğini anlatır. İstememesine rağmen babasının ısrarı üzerine atladığında, yüzüstü yere çakılır. Mafya üyesi babanın geleceğin mafya babası oğluna vermek istediği mesaj nettir: Ebeveynlerine bile güvenmemeyi öğrenmelisin. Mafyanın kendine özgü, kuvvetli iç davranış kodu ekranlardaki yerli dizilerin senaryosunu ele geçirmiş durumda. Sır ve entrikalarla örülü zengin hayatların temsilcisi olarak ekrana gelen Şüphe; mafyanın bu düşünce tarzını senaryosunda alt metin olarak kullanan son örnek.

Zengin olmak için çok çalışmak değil; entrika çevirmek, cinayet işlemek, kısacası kirli bir mazi yetiyor da artıyor. Kötülükten beslenen bir hayat, zenginliğe atılan ilk adım.

Üstelik kötü olmak komik olmaya engel değil! Bakınız en komikler en kötülerden çıkıyor artık. Kötülük yapmak bir hayat tarzı; kişiyi başarıya ve mutluluğa taşıyan!

Başarıya ve zenginliğe giden yolda her şey mubah anlayışının son temsilcisi Şüphe''nin hikâyesine gelince…

Kutlu Holding''in kurucusu vefat edince, aile üyeleri mirası diğeriyle paylaşmaya bile razı değilken; sürpriz bir mirasçı gerçeğiyle yüz yüze gelirler. Annesiyle yaşayan, atamasını bekleyen İpek öğretmen; hayatının en mutlu gününde annesini kaybetmekle kalmaz, ölümün eşiğinden dönerek kafasında bir kurşunla yaşamaya mahkûm olur. Anlaşıldığı üzere sürpriz mirasçı, gayri meşru çocuk İpek öğretmenden başkası değildir. Avukat dışında aileden hiç kimse varlığından haberdar olmamasına rağmen, baba Kutlu''nun son dönemeçte olduğu anlaşılınca, gerçek ortaya çıkmadan ortadan kaldırılmak istenmiştir İpek. Mirası kabul etmesi için avukat ısrar eder çünkü annesinin aileden birileri tarafından öldürüldüğünden emindir. Mirası kabul etmek demek ailenin yaşadığı yalıya taşınmak anlamına gelmektedir senaryoya göre. Aynı evin içinde kimliği meçhul katille yaşamak, gerçeklere ulaşmak için sürekli tedirgin, gerilimi yüksek adımlar atmak.

Kendi halinde yaşayan idealist bir öğretmenden intikamının peşinden sürüklenerek hayatını tehlikeye atan; gördükleri öğrendikleri karşısında, iyilik eşiğini geçip kötülerle baş etmek için aklı kötülüğe eren; gittikçe onlara benzeyen bir karakter yaratmak niyet. Ekran yüzü oldukça eski bir oyuncu ilk bölümlerde masumiyet hissini yeterince yaşatamadığı için inandırıcılığı çok düşük hikayenin.

İhanet zinciri o kadar kalabalık ki, herkes birbirine ihanet ediyor. Herkes birbirinden nefret ediyor. Herkesin kötü olmak için fazlasıyla yeterli sebebi var! İpek''in kötülük serüveni paralelinde diğer karakterlerin kötülük gerekçeleri işlenecek ömrü olursa dizinin.

Daha önce tutan dizilerde ne yapılmış ise hepsini içinde barındırıyor Şüphe. Ömrünün çok da uzun olmayacağını tahmin ettiğim yerli dizi karması, kötü bir taklit olan Şüphe hakkında yazmama gelince… RTÜK dizileri fişlemiş başlığıyla karşıma çıkan haber yüzünden. Bazı dizilerin sakıncalı yönleri sıralanırken; zararsızlar kısmında özellikle Şüphe ve Karadağlar çekti dikkatimi. Her iki dizinin de RTÜK tarafından zararsız bulunmasının sebebi haklarında medyada yeterince yazılmamış olması.

13 yıl önce
Kimseye güvenme kendine bile!
Kâr, banka ve bi’ dolu çarpıklıklar
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından