|
Kötülüğün cazibesi

Şiddete maruz kalan Derya'yı kurtarmak için müdahale eden Mehmet Karahan, kendisine kurulan tuzağın farkında değildi ve istemeden katil oldu. Güçlü kudretli baba Oğuz, olaydan haberdar olunca polisten cezaevi müdürüne kadar pek çok kişiyi satın alıp olayı örtbas etti. Mehmet olay yerinde hiç bulunmamışçasına izler silindi, kamera kayıtları sıfırlandı. Olayın mağduru Derya işlemediği cinayetin faili olarak hapishaneye girdi. Kara Yazı; hiçbir şey göründüğü ve yaşandığı gibi değil önermesinden hareket ediyor, büyük ihtimalle olay örgüsü bambaşka bir şekle bürünecek ilerleyen bölümlerde.



Buraya kadar olan kısmı baz alarak, 15 Temmuz'un negatif etkileri senaryolarda ziyadesiyle hissediliyor yorumu geldi okuyuculardan. 15 Temmuz öncesi emniyet teşkilatı, savcı, hakim, cezaevi müdürü gibi görevlileri zan altında bırakacak senaryolar yazılmazdı tespiti vardı yorumlarda. Üzülerek yapılan yorumlara katılmadığımı belirtmek durumundayım. Nedenine gelince, uzun zamandır, senaryolarda adalet değil, intikam peşine düşüldüğünden bu yana, bahsi geçen görevliler mesleğini satan yozlaşmış kişiler olarak karakterize ediliyor.



Ekranda halen daha yayınlanmaya devam eden Kara Sevda'da hikaye tüm varlığını ve gelişimini Emir'in resmi görevlileri satın almasına borçlu. Polis, başhekim Emir'in emrine amade insanlar. DNA raporunu dilediği gibi değiştirebildiği gibi bebeğin kan grubunu dahi hatalı söyletebiliyor başhekime. Olay yerini, polis kayıtlarını köleleştirdiği komiser marifetiyle dilediğince değiştirtebiliyor.



Tekrar ve tekrar aynı temalar etrafında şekillenen senaryoları izlemenin yan etkisi olarak, seyirci tepki verme, reddetme refleksini uzun zaman önce kaybetti.



Karadayı dizisinde Savcı Turgut'un yaptıkları reyting rekorları kırarak izlendi. Olayların orta yerinde yer alan Hakime Feride Hanım, Savcı Turgut'un yaptıklarından haberdar olmadığı gibi eski bakan olan babasının kötülük skalası çok genişti. Stajyer avukat Salih olarak tanıdığı Mahir de uzun zaman kandırmıştı Feride'yi. Senaryonun öylesine hatalı bir matematiği vardı ki bağımsız karar vermekte zorlanan Feride, kararlarına etki eden üç adamın da gerçek yüzünü göremiyordu. Mahir'in adalet peşinde yalan söylediğini parantez içine alsak dahi, Savcı Turgut ve babasının yaptıkları kabul edilebilir gibi değildi ama kimseden tepki gelmedi!



2012-2015 yılları arasında 115 bölüm yayınlanan Karadayı hakkında şöyle yazmıştım: “Dizileri hikaye ya da karakter üzerinden eleştirince kurgu o kurgu savunusu altına sığınanlara peşinen hatırlatmak isterim ki, kurgu dediğiniz o karakterler vakti zamanı geldiğinde gerçek hayatta referans olarak kullanılmak üzere bilinç altına yerleşir. Hayatındaki erkeklerin etki radarından kurtulamayan, kolaylıkla manipüle edilen, tuzağa düşen bir Feride, kadın hakimlere bakış açısını ciddi şekilde yaralayacaktır. Bu sebepten Hollywood bu etkiyi minimize etmek adına sistem eleştirisi yaptığı filmlerde seyircisine güven telkin edecek karşı bir karakter ilave eder mutlaka.”



2013 yılında 30 bölüm olarak tasarlanan fakat yetersiz reyting gerekçesiyle 25 bölümde final yapan 20 Dakika; güç ve iktidar sahibi kişilerin hukuku kendi menfaatleri uğruna kullanmaları üzerine inşa etmişti hikayesini. Kudretli bir adam olarak sunulan Belediye Başkanı cezaevi müdüründen gardiyanlara emniyet teşkilatına kadar herkesi zaaflarını kullanarak kendine köle etmişti.



Senaryoların kötü karakterlerin güdümüne girmesinden sonra en komikler en kötülerden çıkmaya başladı. Kötülük yapmak kötü olmak bir hayat tarzı olarak sunuldu, kişiyi başarıya ve mutluluğa taşıyan. Sayısız dizide DNA raporları rüşvetle değiştirildi. Rekor O Hayat Benim dizisinden Efsun'da. Bahar'ın yerine geçtiğinden şüphelenildi ama Bahar'a DNA testi yaptırmak gelmedi akıllarına. Çünkü o zaman gerçekler açığa çıkardı! Senaryolar sözleşmişçesine gerçekleri açığa çıkarmak için değil, gerçeğin üzerini ört bas etmek için başvurdu DNA testine.



Rekabet reyting sarmalında diziler kötülüğün cazibesine kapıldığından bu yana Kara Yazı'dakine benzer sahneler yazıldı ve çekildi. Kara Para Aşk'ın Tayyar'ı unutulmazdır! Bu konuda dizi dünyasından ilk akla gelen örneklerin aynı yapım şirketine ya da aynı senaristlere ait olması da üzerinde durulması gereken bir mesele!



Herkesin satın alınabilir olduğuna dair bir algı uzun zamandır dizi evreninden seyircinin zihin dünyasına gönderilen bir mesaj. Kimisi zaaflarının kölesi olduğu için şantaja boyun eğdi, kimi daha çok para kazanmak, mesleğinde yükselmek uğruna rüşveti kabul etti.



Sondan başa doğru yapılan bütün analizler bizi gerçeklerden uzaklaştırır. Haktan, doğruluktan, adaletten uzaklaşıldığı, kolay yoldan kazanmak, çaba sarf etmeden yükselmek bazılarına cazip geldiği, yalan söylemek hayatın olmazsa olmaz gerçeği kabul edildiği için yaşadık biz bu süreci.




#Diziler
#Şiddet
#15 Temmuz
7 yıl önce
Kötülüğün cazibesi
Kim hakikatin peşindedir, kim menfaatin?
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü