|
Mukayeseli asker dizileri
Makamında şehit edilen Kaymakam Safitürk'ten hareketle Virankaya isimli olmayan bir ilçede dış güçler ve ihanet çetelerinden oluşan koalisyonla mücadeleyi anlatan İsimsizler, söylemi ve duruşu ile muhafazakar seyirciyi hedefleyen bir dizi. Allah bize de nasip etsin dedikten dakikalar sonra şehitlik mertebesine erişen genç polis memurunun annesine yazdığı içli mektuptan da anlaşılacağı üzere. Vatanı bayrağı korumak görev, şehitlik ise nasip diyor özünde. İsimsizler muhafazakar dili ve duruşu yakalayan ve başarıyla uygulayan bir dizi. Dayı'nın besmele çekmeden tetiğe dokunmaması, Peygamberimiz'den

bahsederken sağ elini kalbinin üzerine koyması, biz tetiği çekeriz hedefi Allah vurur repliği akılda kalıcı sahnelerdi.


AVM saldırısında kaybettiği nişanlısının mezarı başında Yavuz aracılığıyla ölüm çok kalleşçe geldi repliğine imza atan Söz'e ise seküler zihniyetin kodları hakim.



Asker dizileri arasında en hızlı başlangıç yapan Savaşçı; Kemalist duruşunun yanında militarist söylemleriyle dikkat çekti. Anti-militarist söylemleri ile televizyon ve radyoların kadrolu konuğu intibaı veren Aslı karakterine karşılık senaryonun alt metni ziyadesiyle militarist bir bakış açısına sahip. Zaten hikaye de Ergenekon'dan cezaevinde bulunan Albay Halil İbrahim Kopuz'un, 15 Temmuz sonrası, vatanı, ihanet çetesinden temizlemek üzere göreve iade edilip Kılıç timini kurmasıyla başladı.



Savaşçı; iki dizi ile mukayese edildiğinde dengeli bir söyleme hakim. Albay Kopuz'un kız istemeye gideceği eve şehit haberi götürmesi etkileyici, etkileyici olduğu kadar da hayatın içinden bir sahne idi.



Albay Kopuz karakterine hayat veren Murat Serezli en etkileyici performansa sahip, oynamıyor adeta yaşıyor.



En travmatik karakterler Söz'de. Nişanlısını teröre kurban veren Yavuz üsteğmen, on birinci çocuğu da hayata tutunamayan Hafız. Senaryo intikam teması etrafında şekilleniyor. Yavuz nişanlısının ölmesine sebep saldırıyı yapan Köse'yi öldürdü, Köse'nin oğlu ve kardeşi Çolak, sarı komutan diyerek hedeflerine Yavuz'u aldı. Erdem Yarbay'ın kızının Köse tarafından kaçırılması, bir daha keman çalamayacak şekilde teröristler tarafından elinden yaralanması intikam duygusunu besleyecek sahneler.



İsimsizler; ilçedeki en yetkili mülki amir Kaymakam yönetiminde olduğundan devletçi bakış ve duruş ön plana çıkıyor.



Söz'de bireysel bakış açısı hakim. Yavuz'un nişanlısının ölmesi, Erdem'in kızının örgüt tarafından kaçırılmasına verilen tepkiler yön veriyor senaryoya.



Savaçşı'da ise iade-i itibar yapılan Albay Kopuz nezdinde askerin, daha doğrusu karargahın bakış açısı hakim.



Söz'de annesinin baskısından kaçarak Karabayır'a giden genç doktor Bahar, Yavuz'la yaşadığı aşk ekseninde bölge halkına yardım ederken kendini bulma hikayesine imza atacak. İsimsizler'de ise Otto'nun gizli planlarından ve kimliğinden haberdar olmayan doktor Elif, Kaymakamla gelgitli bir aşka imza atarken yanlış insanlarla dostluk kurmanın bedelini ödeyecek. Savaşçı ise ana kadın karakterini doktor mesleğinden seçmeyerek ayrılıyor rakiplerinden. Anti militarist söylemleri ile dikkat çeken Aslı uluslararası politika uzmanı, onun payına da yüzbaşı Kağan Bozok düşecek ve asker ordu konusunda ezberini değiştirecek.



İsimizler; aşiret ağası, makam şoförü Derman ve esnaf üzerinden terör örgütüyle bölge halkını birbirinden ayırırken ana karakterlerinin arasına Kürt asıllı özel harekat polisi Murat'ı dahil ederek dikkat çekti.



Reyting bazında en yüksek açılışı Savaşçı yaptı. Söz ikinci bölümde reytingini yükseltirken, İsimsizler aynı kaldı.



Bakış açısı ve hikayenin başlangıcı olarak değerlendirildiğinde birbirinden çok farklı gibi duruyor üç dizi. Ortak temalar göz önüne alındığında ise aynı paltodan çıkmışçasına birbirlerine benzedikleri görülüyor.



Terör, asker ve şehit haberleri hayatımızın gerçeği. Dizi sektörünün yokmuş gibi davranması entrika imkansız aşk intikam temaları arasında sürekli aynı hikayeleri anlatmasındansa objektif bakış açısıyla ülke menfaatlerini koruyup kollayan senaryoları dizileştirmesini tercih ederim. Ama duygusal sömürü yapmamak, özellikle alt metinler marifetiyle ideolojik kapışmaya meydan vermemek kaydıyla.




#Asker dizileri
#AVM
#Ergenekon
٪d سنوات قبل
Mukayeseli asker dizileri
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…