|
Öğrenilmiş şöhretin kilidi
Soysal medya magazin haberciliğinin sonunu getirdi. 90'lı yıllarda şöhretlerin fotoğrafını çekmek, özel habere imza atmak, yaşanan polemiklerde tarafların cevabını ilk yayınlayan medya mecrası olmak önemliydi. Şimdilerde twitter ve instagram'dan şöhretlerin yaptıkları açıklamaları, paylaştıkları fotoğrafları galeri haber şekline getiren ekran muhabirleri türedi.

Polemiği reytinge dönüştüren, gündemde kalmak için en etkili silah olarak kullanan ilk şöhret, annesi Emral Avşar'ın desteğiyle Hülya Avşar'dı. Emral Avşar bir röportajında kendisi anlattı, kızıyla polemiğe giren kişileri nasıl seçtiğini, karşı tarafa gündemde kalabilmesi için polemiği devam ettirmesini tavsiye ettiğini. Böylece kızı yıllarca hiç gündemden düşmedi, tartışmasız zirvedeki yerini korudu! En uzun süren polemik Gülben Ergen'le yaşanandı ki, düşünülmüş, zeka dolu cevaplar 'şampiyon belli ikinci kim' sorusuyla zirve yapmıştı. Annenin desteğiyle Hülya Avşar polemiğin sabit ayağı olarak yıllarca yerini muhafaza etti, karşı taraftaki şarkıcı, oyuncu isimler medyatiklik oranına göre sürekli değişti. Hülya'nın tahtını sallayacak kişi olarak anons edilen; Hülya'nın taht sahibi olduğunu tescil ettiği gibi en güçlü rakip olarak magazin dünyasının dikkatini çekmiş oluyordu.

Jüri üyeliği ile televizyoncu kimliğini kabul ettiren Hülya Avşar, 'magazini, gündemi, gazeteleri çok iyi kullanır' değerlendirmesinin yapılmasını magazin polemiklerine borçlu. Magazinin genetiğine işleyen, bir dönem olmazsa olmaz kabul edilen polemik, bir dönem popçular arasında da kullanıldı. Sosyal medya üzerinden cılız da olsa devam ettirilmeye çalışıyor ama 'etki ekonomisi' yok denecek kadar az. En uzun süreni, akılda kalanı, halen daha devam ettirilmesinin de etkisiyle bakkal şarkısı olarak arşivlere geçen Demet Akalın ile Hande Yener arasında yaşanan polemiktir.

'Ekran sessizliği kaldırmaz' reality şovların da düsturudur, her türlü formatın baş tacıdır. Öğrenilmiş şöhretin kilidini ne pahasına olursa olsun açma çabasındaki kişilerin yarışmacı olarak seçilmesiyle ilk adım atılır. Şöhret kapısı şöhretin kurallarına tabi olanlara açılır sadece. Bu Benim Tarzım ya da yeni adıyla İşte Benim Stilim kızlarının yaptığı da tamamen bu, tabii sunucunun ve jürinin desteği, kışkırtmalarıyla.

Magazinde var olabilmek için üretilen polemikler, reality şovların seyir ekonomisine katkı sağlayan en önemli etken. Kavgacı olmakla suçlanan, hatta programdaki jüri üyeleri tarafından yerden yere vurulan kızların polemiğe girmesi, tartışması için uygun zemin bizzat programın sunucusu tarafından oluşturuluyor. İlk hafta birbirine yabancı, sayıca kalabalık, küçük kulisi adaletli bir şekilde paylaşmakta zorlanan kızların arka planda yaşadıkları kamera önüne taşınarak ateş harlandırıldığında devamı kendiliğinden geliyor. Rekabet ortamında dışa kapalı yaşayan, yarışma devam ettiği müddetçe hayatı o yarışmadan ibaret sayan kızlar, incir çekirdeğini doldurmayacak gerekçelerle tartışmaya kavga etmeye devam ediyor. 'Ne kadar kavga o kadar haber' denklemi, reyting dışında ikinci bir ölçü birimini devreye sokuyor. İnternet sitelerinde haber sayısı azalınca artık seyircinin ilgi göstermediği yorumları yapılıyor.

'Ne kadar kavga gürültü o kadar görüntü' formülünü bilerek yarışmaya dahil olanlar olduğu gibi; hanımefendi olduğu, polemiğe karışmadığı için sen orada otur etliye sütlüye karışma diye eleştirilenler de tartışma arenasına davet ediliyor jüri tarafından. Bu durumun en tipik örneği ilk yarışmacılardan Ezgi idi. Renksiz ve ruhsuz olduğu söylendi sıklıkla kendisine. İkinci yarışmada ise Nazlı Sultan'ın güzel giyinmesi tarzını yansıtması yeterli gelmedi, jüri aksiyon beklediğini sıklıkla dile getirdi. Ama onların istediği şekilde arzu ettiği ölçüde. Sınırlar aşıldığında sen kimsin azarını işitmeleri içten bile değildi! Kızların içindeki canavarı besleyen, kavgacı yönlerini açığa çıkaran kendileri değilmiş gibi çemkirmeye başlıyorlar. Neymiş sıkılmışlar, içleri daralmış. Kavga olmayınca da içleri daralıyor kavga olunca da. Jürinin nabzına göre şerbet vermeye çalışan kızlarda ise medcezir halleri sıklıkla yaşanıyor. Ağlarken gülenler gülerken ağlayanlar.
#Soysal medya
#magazin haberciliği
#reality şovlar
9 yıl önce
Öğrenilmiş şöhretin kilidi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi