|
Romantik aşk kültüründen istismar kültürüne değişen aşk ve evlilik anlayışı-1
Medyanın yardımı ve suç ortaklığıyla gazetelerin ikinci sayfasında şöhretlerin ihanetlerini ve skandallarını izledik yıllar boyunca; üçüncü sayfada ise sıradan insanın özneleştiği kadına şiddet kadın cinayetleri başlığı altında toplanabilecek haberleri. Özellikle son yıllarda ünlülerin boşanma davalarında mal paylaşımı kaynaklı sırların ortaya dökülmesinin, ya benimsin ya kara toprağın mesajlı cinayetlerin ortak özelliği romantik aşk kültürünün tükenmesi yerini istismar kültürüne bırakması.

Büyük bir aşkla evlendiklerine kamuoyunu ikna eden, aşklarını çocukla taçlandıran iki evlilik; Ece Erken ve Bade İşçil'in evlilikleri birbirine çok benzer haberlerle geldi gündeme. Önce kadına şiddet haberlerinin verdiği güvenle kadınlar şiddete hakarete maruz kaldıklarını beyan ettiler. Köşelerden topluca yapılan yorumlarda erkekler medya linçine maruz kalmıştı ki, kendilerini savunma temize çekme amaçlı karşı tarafı suçlayıcı açıklamalarda bulundular. Demet Akalın çocuk için evlenmeyin çocuklara yazık dedikten sonra daha boşanacak çok çift var açıklamasını yaptı. Daha önce bir çok büyük aşk/ evlilik/ boşanma hikayesinde görüldüğü gibi evliliğe giden süreçte yaşanan romantik aşk değil romantik aşkın taklidi. Karşı tarafı yenilgiye uğratmak içgüdüsünden beslenen, tarafları birbirlerinin can düşmanı haline getiren romantik aşk taklidinden başka bir şey değil. Romantik aşk devri sona erince meydan romantik aşk taklitlerine kaldı.

İnandırıcı romantik aşkların ekranlardan kaybolmasına paralel oluşan boşluk ham görüntülerle dolduruldu. Kurgusal aşklar yerini medyadaki artık oyuncuların sahneye koymadığı ama yine de tiyatroya benzeyen çirkin betimlemelere bıraktı. Ünlülerin kusurları, hatalı davranışlarının ifşası ile sınırlı olmayan haberler, romantik aşk kültürünün sona erdiği yeni bir kültür istismar kültürünün başladığının göstergesi. Taciz ve tecavüz haberleri; aile içi katliam, şiddet haberleri; şöhretlerin çocukluklarında tacize, evliliklerinde şiddete maruz kaldıklarını itiraf ettiği haberler.

Şiddet özellikle de cinsel şiddet ne bastırılmış bir duygu ne de semboliktir; çöküşü temsil eder. Şiddetin giderek yaygınlaşması uygarlığın denetiminin kaybedilmek üzere olduğunun göstergesi. Uygarlık krizi; değerlerin, insanların davranışlarını düzenlemekte temel aldığı söze dökülmemiş köklü varsayımların iletilmesiyle ilgili, davranış tutarsızlığıyla ifade edilir.

Romantik aşkın vaat ettiği uyum bulunmaz bir şeydi belki ama anlamı etrafında herkesi toplayabiliyordu. Romantik duygu insanları mutlulukla olmasa bile hüzünle eritip birleştiriyordu. Tutku ya da aşk gibi hüzün de insanları birbirine doğru adım atmaya yöneltiyor. İstismar ise korku ya da öfke gibi insanı katılaştırıp geri püskürten duygular yaratıyor. Romantizmin doruğunun istismar çağındaki karşılığı mahkemede eşlerin karşı karşıya gelmeleri.

Romantik aşk bazı açılardan her zaman sır saklamakla ilgiliydi; istismar kültürü ise sırları halka açmakla. Aşk ve onun toplumsal düzendeki yeri hakkında temelden farklı yorumlar yapılmasına yol açan çok önemli bir ayrımdır bu.
#medya
#diziler
#Romantik aşk kültürü
#Uygarlık krizi
9 yıl önce
Romantik aşk kültüründen istismar kültürüne değişen aşk ve evlilik anlayışı-1
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?