|
Romantik komedilerden bilinçaltına evlilik prototipi
Yaz ekranından kış ekranına geçiş yapacak üç dizi; Kiralık Aşk, Çilek Kokusu ve İlişki Durumu Karışık hikaye kuruluşunun benzerliği yanında zihniyet olarak da tıpkısının aynısı. Yeryüzünde söylenmemiş söz anlatılmamış hikaye kalmadı sözünü dayanak yapanlar, tüm hikayeler birbirine benzer sözüne sığınsa da her hikayede üslup, bakış açısı farklıdır. Her karakter biriciktir; her insan üç aşağı beş yukarı benzer hayatlar yaşar ama alınan kararlar ile verilen tepkiler her hayatı biricik kılar.

Bahsi geçen üç dizide de hikaye esas kızların yaşadığı maddi çıkmazla başladı. Ayşegül ( İlişki Durumu Karışık) babadan kalma müstakil evinde yazar olma hayaliyle hayatına devam ederken yakın arkadaşı tarafından dolandırılınca beş parasız, evsiz ve kimsesiz kaldı. Evinde yaşamaya devam edebilmek için hizmetçi olmayı kabul etti, bu arada sahte bir evliliğe imza attı. Garson olarak çalışan Defne (Kiralık Aşk) abisinin tefeciye olan borcunu ödemek için Neriman'ın teklifini kabul etti. Neydi teklif peşin aldığı iki yüz bin lira karşılığı Ömer'i evliliğe ikna etmek. Kesintisiz tesadüf halinin yaşandığı Çilek Kokusu'nda, Burak'ın otomobille Aslı'ya çarpması ile başlayan karşılaşma, uçak yolculuğu, aynı otelde kalma, İstanbul'da aynı evde yaşamaya kadar gitti. Aslı Bodrum'dayken annesi zengin bir ailenin yanında çalışmaya başlamıştı ne tesadüf ki o ev Burak'ın ailesine aitti. Ayşegül ile Can Tekin, Burak ve Aslı aynı evde yaşarken; Defne Ömer'in asistanı. Böyle asistanlık mı olur, hangi iş tanımlamasına sığar Defne'den talep edilenler sorusuna senaryonun verdiği cevapla kişisel asistan. Sabah erkenden Ömer'in evine gidip kahvaltısını hazırlamakla başlıyor kişisel asistanlık.

Kiralık Aşk'la Çilek Kokusu'nun bir diğer ortak noktası esas kızın hikayenin başında esas oğlanın arkadaşına aşık olması. Aslı Burak'ın kuzeni Volkan'a, Defne ise Ömer'in ortağı Sinan'a aşıktı. Garsonluk yaptıkları kafede/pastanede hizmet ettikleri adamlara platonik olarak aşık olan esas kızların gönüllerini esas oğlana kaptırmaları uzun sürmedi. Bu arada hem esas oğlan hem de yardımcı esas oğlan aşık oldular esas kızlara. Ki aynı örgü ve gelişimle olmamakla beraber benzer bir şekilde Ayşegül de hem Cantekin'in hem Murat'ın gönlünü kazanmayı başardı. Defne fiziksel olarak kusursuz bir güzelliğe sahip olmakla beraber Aslı ve Ayşegül kusursuz değiller, ekran başındaki 12-18 yaş aralığından hedef seyirci kitlesinin kolaylıkla özdeşleşebileceği fiziksel özelliklere sahipler.

Bu yazıyı yazmama sebep zihniyet ise üç dizide de aynı şekilde hayat buluyor. Sakar, sevimli, geveze gibi karakter özellikleriyle benzeşen esas kızlar, her üç dizide de esas oğlanın hizmetinde. Defne kişisel asistan, Ayşegül temizlikten yemeğe evin her türlü işini yapıyor, Aslı evde annesine yardım ediyor, Burak'ın babasına ait barda çalıştığından sebep Burak'ın her istediğini yapmak durumunda kalıyor.

Flört havasında geçen sahneler ağırlıklı olmakla beraber, kıskandıklarında, herhangi bir yanlış anlama olduğunda; Ömer, Burak ve Can Tekin kim olduklarını hatırlatırcasına emirler verip işlerini eksiksiz yapmalarını talep ediyorlar esas kızlardan. Paşa gönülleri istediğinde centilmen havalarında kızlara romantik anlar yaşatıp canları istemediğinde iletişim kepenklerini kapatıp, zulmediyorlar. İlk sahneden itibaren bir aşk öyküsü inşa edildiğinin farkında olan seyircilerin bilinçaltına evlilik prototipi yerleştiriliyor sürekli tekrarlanan bu sahnelerle. Kadın erkeğin hizmetçisidir, erkek çalışırken dahi kadına zulmedebilir. Ömer cool takılıyor, Burak fazlaca şımarık, Can Tekin ise ukala ve küstah. Ömer şirket sahibi, Can Tekin deneyimli bir oyuncu, yeniyetme tabiri sadece Burak için kullanılabilir. Aşkın başkaca bir versiyonu yine patron ve çalışan kisvesi altında İnadına Aşk'ta yaşanıyor. Kıskançlık krizine giren Yalın Defne'yi tuvalete kilitliyor. Defne kilitli olduğu tuvalette gece boyu kaldığı yetmezmiş gibi pizza yemek durumunda kalıyor ama halinden hiç şikayetçi değil! Defne bilgisayar mühendisliğini birincilikle bitirmiş yetenekli bir yazılımcı, Yalın şirket kuracak bakanlıktan ihale alacak kadar işinin ustası, ama tavır davranış ve tutum olarak yok birbirlerinden farkları!
#Kiralık Aşk
#türk dizileri
#medya
9 yıl önce
Romantik komedilerden bilinçaltına evlilik prototipi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset