|
Romantik komedilerin ‘anlayışlı’ abileri
Kadın senaristlerin elinden çıkan romantik komedilerde 'abi' karakteri üzerinden erkekler eğitiliyor, bir kişinin bile fikrini değiştirsek kardır yaklaşımıyla. Yaz dönemi için oldukça yüksek bir izlenme oranı yakalayan Kiralık Aşk'ın Serdar'ı en tipik örneği 'eğitilen abilerin'.

Tefeciye olan borcu yüzünden dayak yerken tanıştı seyirci Serdar ile. Devreye Defne girdi, yılın trendi sahte evliliğin başka bir versiyonunu kabul ederek iki yüz bin lirayı peşin tahsil etti, borcu kapattı, Serdar'ı tefecilerin elinden kurtardı. Kabul ettiği ahlaksız bir teklifti esasında ama bir aşk hikayesinin içinden geçeceği için görmezden gelindi. Bir baltaya sap olamamış, çalışmak gibi bir düşüncesi olmayan, ev kirasını üç aydır ödemeyen Serdar, Defne'nin suç ortağı oldu minnettarlık gerektiren bu gelişme ile.

Orta halli bir aileye mensup Defne, anneannesi ve iki kardeşi ile birlikte (mahalle olduğu iddia edilen) restore edilmiş müstakil bir evde yaşıyor. Serdar işten atılan Defne'nin bir günde iki yüz bin lirayı nerden bulduğunu sorgulamıyor. Anneanne o vakte kadar garson olarak çalışan Defne'nin onca kılık kıyafeti bir anda nasıl aldığı üzerine kafa yormuyor. Soracak gibi olduğunda Serdar giriyor devreye kardeşini koruyup kolluyor! Eve geç gelmesi gerektiğinde veya gelemeyecek durumda olduğunda arkadaşında kalacak yalanını bizzat kendisi söylüyor anneanneye. Nihan'ın kendisine aşık olduğunu geç fark eden, en yakın arkadaşı ile zincirleme aşkın özneleri olan Serdar, gönlü aşka düştükten sonra anlayış abidesi olarak devam ediyor yoluna.

“Biz kimiz ki (erkekleri kast ediyor) size (kadınları kast ediyor) ne yapmanız gerektiğini söyleyelim.” Yalan söylemiş, anneanneyi kandırmış, iki yüz bin lira karşılığı bir oyunun içine dahil olmuş Defne'ye aşık olduysan hiçbir şeyin önemi yok aşkını yaşamak neyi gerektiriyorsa onu yap diyor senaryo Serdar'ın ağzından.

Beyaz atlı prensle külkedisinin macerasında Serdar maço karakterinden sıyrılıp, en iyisini sen bilirsin diyerek kardeşine 'özgürlüğünü' bağışlarken; sana söylüyorum kızım sen anla gelinim misali, senarist ekran başındaki erkek seyircilere yol yordam öğretiyor. Böylece Defne abi dırdırından ve baskısından kurtuluyor, iki kardeş aşk hayatına dair rahatça sohbet edebiliyor, anneanneye yalan söyleneceği zaman en büyük destekçileri oluyorlar birbirlerinin. Senarist Serdar'ı ve ekran başındaki erkek seyircileri kız kardeşlerine baskı yapmamaları, aşk hayatlarına müdahil olmamaları konusunda eğitirken; diğer romantik komedilerde olduğu gibi külkedisini beyaz atlı prensin baskısına maruz bırakıyor.

Oyun kurucu Neriman yenge hikayedeki bütün erkekleri idare ediyor. Necmi çoğu zaman Neriman'ın aklından geçenleri anlayamadığı gibi izah ettiğinde dahi takip etmekte güçlük çekiyor. Neriman, kocası, kayınpederi, şirkette çalışan Koray Vedat gibi ortakları aracılığıyla Ömer'in hayatına mütemadiyen müdahale ediyor.

Defne'nin mahalle arkadaşı Nihan sevdiği adam tarafından sevilmeyi başararak hikayesine yön verenlerden. Kötülük ve entrika kraliçesi olarak salınan Yasemin, şimdilik kaybetmiş gibi görünse de kaybederken dahi yeni bir aşka yelken açarak şoförü İsmail'den öğreneceği gerçeklerle kısa zamanda oyuna dahil olacak!

Defne ise ilk sahneden itibaren attığı adımlarla hikayeye şekil veren kişi. Kadın bakış açısıyla yazılan hikayede Nihan Serdar'ı değiştirdi, Defne etrafındaki herkesi. En dikkat çekeni Serdar üzerinden 'abilere' verilen mesajlar. Hikaye; kadın karakterlerin güdümünde, baskın karakterler kadın, görüntüde onlar ne derse o! Ama alt metin abinin güdümünden alıp aşk adı altında Ömer'in 'hizmetine' veriyor Defne'yi. Aynı bakış açısı İnadına Aşk'ta da karşımıza çıkıyor. Birbirlerinin kız kardeşlerine gönül veren Çınar ve Yalın maço kültürün iki farklı temsilcisi olarak bazen aşk bazen kardeş sevgisi adı altında 'yontuluyor' senarist tarafından.
#Romantik komediler
#Kiralık Aşk
#diziler
9 yıl önce
Romantik komedilerin ‘anlayışlı’ abileri
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi