|
Sosyal medya realiti şov sarmalında gençlik!(I)

Esra Erol peş peşe kıydığı nikahlarla rakiplerine nazire yaparken, ekranda kalması gereken tek izdivaç formatının kendi programı olduğu iddiasında. Centilmenlik anlaşması gereği Seda Sayan'ı tartışma dışı bırakıyor ama arka planda format savaşı mücadelesi verdiği Zuhal Topal'a her fırsatta göndermede bulunmayı ihmal etmiyor. İzdivaç programlarının meselesi, kıyılan nikah sayısı değil, canlı yayında çoğunlukla kurgusal yaşanan ilişkilerin ekran başındaki kişilerin zihniyet ve düşünce yapısını etkilemeleri. Yirmi yaşındaki kızların ilişki çöplüğüne dönmüş hayatlarında, evlenmeyi düşünüyorum gerekçesiyle akın akın stüdyolara gelmeleri. Kızlarının önünde duramayan anne babaların evlatlarını bu programlara emanet ederken; stüdyo ve dış çekimlerde yaşananlar aracılığıyla ekran başındaki zihinlerin kirletilmesine vesile olmaları.



Haziran ayına kadar locadaki tüm adaylara nikah kıyılsa dahi programlar hakkındaki düşüncelerim değişmez. Sabit fikirli ya da önyargılı olduğum için değil; başından itibaren bu programları takip ettiğim ve yaşanan dönüşüme ekranın bu tarafından şahitlik ettiğim için. Yirmi yaşındaki kızların evlenmek istiyorum düşüncesi eşliğinde, beğenilmek keşfedilmek adına kendilerini halka arz etmeleri kadar, o kızların beklentilerinin reytinge tahvil edilmesini de yadırgıyorum.



Ana haber öncesi son düzlükte ekrana getirilen çiftler programların reytingine en çok güvendiği tipler. Zuhal Topal'da bir dönem Hanife idi bu kişi, Serkan ile birlikte dikkat çektiler. Sonrasında Serkan yeni görüşmeler yeni bir aşk hikayesiyle devam etti yoluna. Geçen yıldan bu yana kaç ilişki, kaç büyük aşk hikayesine imza attığını takip edemediğim Naz ise programın vazgeçilmezlerinden. Ali ile bir dargın bir barışık ilişkilerinde en son stüdyoyu boşalttı Zuhal Topal. İkilinin nikahını kıyarak “içinde izdivaç olmayan izdivaç programı” eleştirisine son verme düşüncesinde olmalı ki, yerli dizilerde dahi rastlanmayan bir olay örgüsü ve duygular eşliğinde yapılan kurgu, ikilinin medcezir hallerini haftalardır taşıyor ekrana.



Esra Erol kış aylarını Caner Berke ilişkisi ile geçirip, ikilinin nikah masasına oturacağı kesinleşince yeni bir çift keşfetti. Ekranda iyi bir görüntü veren, hayat tarzı olarak ultra uyumsuz, fazlaca gel gitli olacağı ilk günden belli olan Ceyda Mustafa çifti. Mustafa hakkında malumatım yok ama Ceyda hakkında fazlasıyla malumat sahibiyim. Teknolojinin içine doğan, ergenlik dönemini sosyal medyada geçiren gençlik prototipine birebir uyduğu için özellikle ilgi alanımda. O realiti şovdan bu realiti şova savrulurken tanınırlığını takipçi sayısını artırdı, şöhretimsi olmaya hak kazandı Ceyda.



Ceyda, İzmir'in bir köyünde yaşıyor. Ailesi tarım hayvancılık üzerine kurulu bir hayat tarzına sahip. Fakat ne var ki liseden sonra okula devam etmeyen kızlarını kendi hayat tarzları ve şartları içinde tutmayı başaramıyorlar. Ben Ceyda'yı ekranda ilk defa Kısmetse Olur evinde, mutfaktaki ocağı kast ederek, “Ben köylü kızıyım kullanmayı bilmiyorum” diyerek gözyaşı dökerken tanıdım. İzdivaç formatının atalarından Benimle Evlenir misin'in Tülin'i de köylü kızı imajıyla seyircinin fazlasıyla dikkatini çekmişti. Öyle ki yapımcılar Caner Tülin aşkının reytinginden vazgeçemeyince, magazin programından dizilere kadar uzanan geniş bir yelpaze eşliğinde ekranda kalmayı başarmıştı ikili.



Ceyda'nın köylü kızı olarak döktüğü gözyaşları Kısmetse Olur evinde kaldığı müddetçe devam etti. Ağladıkça haftanın birincisi oldu, birinci oldukça daha çok ağladı. Serhan'a gönlünü kaptırmış maçosever Ceyda, karşılıksız aşkın gözü yaşlı tarafı olarak yapım ekibinin göz bebeğiydi. Serhan bitti Adnan geldi. Adnan'la olacak galiba bu iş derken format gereği babası geldi eve, kızının her daim arkasında olduğunu söyledi. Elendi tekrar geri döndü derken, elendiği zaman zarfında eski sevgilisinin klibinde oynadığı ortaya çıkınca Adnan ilişkiyi noktaladı. Ceyda'nın babasının her şeyden haberim var sözleri de yeterli gelmedi.



Kısmetse Olur'dan önce Bu Tarz Benim'e katılmıştı Ceyda. Uzaktan bakınca aradığı evlilik değil, şöhret. Haziran ayında Kısmetse Olur evinden olaylı bir şekilde ayrıldı. Program diskalifiye edildiğini açıkladı, Ceyda ise yapımcılardan biri tarafından darp edildiğini iddia etti. Kameralar önünde yaşanan onca olaydan sonra muhasebe yapması, evine dönmesi, en azından anne babasının bu sefer engel olması beklenir değil mi? Değilmiş… Ocak 2017'de Esra Erol'un programında, “Türkiye'nin konuştuğu gelin adayı” anonsuyla büyük coşkuyla karşılandı Ceyda. Geçen sürede kilo vermiş, Instagram takipçilerinin sayısı çığ gibi büyümüştü, öyle ki artık bir asistanı var sosyal medya hesaplarını yöneten. Locadan kime talip geldi sorusu eşliğinde, programdan ayrılmayı düşünen Mustafa'nın görüş alanına girdi, o gün bugündür ağırlıklı olarak haber öncesi en değerli zaman diliminde ekranda ikili. Birbirlerinden etkilenmeleri dakikalar sürdü, iki ay içinde evlenmenin eşiğine geldiler, yaklaşık bir aydır da ayrılmaya çalışıyorlar. Her gün canlı yayına çıkıp neden olmadığını neden ayrılmak istediklerini ifade ediyorlar.



Reytingler seyirci ilgisinin devam ettiğine işaret ettiğinden ayrılık bir türlü gerçekleşemedi. Babanın canlı yayın çıkışı olmasaydı büyük ihtimal Haziran ayına kadar devam edecekti. Mustafa ve Ceyda locanın farklı köşelerinde oturup kısmetlerini beklemeye devam ediyorlar ama kamera sürekli ikiliyi aynı karede ekrana getiriyor. Çünkü program ekibi bitti demeden bitemiyor realiti şovlarda ilişkiler ve roller.


#Sosyal medya
#Realiti şov
#Esra Erol
7 yıl önce
Sosyal medya realiti şov sarmalında gençlik!(I)
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’