|
Suç realitilerinde patlama

Perşembenin gelişi bir kez daha çarşambadan belli! İzdivaç realitilerine ceza müeyyidelerinin artırılması ile ekran macerasının sona ereceği ihtimali belirince bir taraftan bilgi odaklı yarışma programlarına yönelindi diğer taraftan suç temalı realiti şovlarda patlama yaşanacağının sinyalleri gelmeye başladı. Son birkaç yıldır ekrandaki tek suç realitisi Müge Anlı ile Tatlı Sert. Rakipsiz olmasından sebep aylarca tek vakanın üzerinde durmanın karşılığını reyting listesinin üst sıralarında yer bularak alıyor. Hurdacı Himmet kısa zamanda çözüme kavuşurken, Nazmiye Çam cinayeti gibi yıllar sonra çözülen cinayet vakaları, Hacda kaybolan kadın gibi gizemli, merakı tetikleyen vakalarla seyircinin ilgisini her dem taze tutmayı başarıyor.


Yılan hikayesine dönen Nazmiye Çam cinayeti, en uzun süre ekranda kalan vaka olarak bir rekora imza attı. 2009 yılında kaybolduktan bir hafta sonra cesedi bulunan, genç, kadersiz bir kadın Nazmiye Çam. İlk defa cinayet zanlıları delil yetersizliğinden beraat ettiğinde geldi ekranlara ki yıl 2011’di. Cinayeti kim, neden işledi soruları etrafında, stüdyo olay yerine seyirciler dedektife dönüştü ama netice alınamadı. Dedikodular, aile içi tuhaf ilişkiler açığa çıktı, günlerce konuşuldu, Çam ailesi ikiye bölündü; eş, kayınbirader ve kayınpeder birbirini suçladı. Alt metin olarak birbirlerini katilin kimliğini açıklamak yürek ister açıkla da gör şeklinde tehdit ettiler. İki yıl boyunca pembe dizi kıvamında yayın yaptıktan sonra Müge Anlı da dosyayı rafa kaldırdı. Sosyal medya halkının zaman zaman olayı hatırla(t)ması, Nazmiye Çam cinayeti çözüldü mü diye sorgulaması, Eylül 2015’te dosyanın canlı yayında bir kez açılmasına sebep oldu. Cinayetin üzerinden yıllar geçmişti ama tarafların verdiği ifadeler, karşılıklı suçlamalarla 2017 Mart ayına kadar ekran sorgulaması devam etti.

Olay zamanı 18 yaşından küçük olan, ilk ifadesinde cinayeti abisi ve babasıyla birlikte işlediklerini itiraf eden, sonrasında ifadesini reddeden kayınbiraderin itirafıyla ortaya çıktı ki; genç kadını ailecek katletmişler, hapse kim girecek tartışmasında anlaşmazlığa düşünce araları bozulmuştu. Aylarca yıllarca suçu birbirlerinin üzerine atarak, nasılsa bizden biri itiraf edemez düşüncesiyle herkesi oyalamışlardı. Olayların dışında kalan tek çocuğa konu hakkında ne düşündüğü sorulduğunda, verin hepsinin eline silahı birbirlerini vursunlar diye cevap vermişti.

Kayıp, intihar olarak başlayan vakaların cinayet olduğu anlaşıldığında, araştırma kovuşturma geniş çaplı yapıldığından, söz konusu ailede ya da köyde yaşanan tuhaf ilişkiler, dedikodular, itiraflar aracılığıyla açığa çıkmakta gecikmiyor. Program ekibinin kötü kokular gelen kısma odaklanmasının da payı büyük bu durumda. Bütün bunlar aile içinde ya da köyde yaşandı anonsuyla birlikte, seyirci kim, neden, nasıl sorularının peşine düşmekte gecikmiyor.

Kayıp vakalarını çözümleme mottosuyla yayına başlayan Kayıp Çiçekler; kayıp Kadriye vakasıyla seyircinin dikkatini çekmeyi başardı. Kadriye’nin kaybolduğu gün öldürülen bakkal gerçeğinden hareketle Kadriye nerede sorusu sorulurken, sayısız ihbar geldi kanala. Hastanede doğum yaptı diyen de vardı öldürüldü diyen de. Anne, baba, amca, erkek kardeş stüdyoya gelip bildiklerini anlatıyor ama Kadriye’ye ulaşılamıyordu bir türlü, ta ki annenin itirafına kadar. Kadriye amcası tarafından öldürülmüştü, babası olayın şahidiydi, anne ve erkek kardeş de yaşananlardan haberdardı. İtiraf edeyim en çok yaşananların, bildiklerinin, şahit olduğu gerçeğin yükünü omuzlarında taşıdığı her halinden belli olan, endişe korku içinde bakan abi için üzüldüm. O çocuk hayatına nasıl devam edecek, yaşadıklarının kirinden yükünden nasıl arınacak?

Kayıp Çiçekler; Ağustos ayında kaybolan Kadriye’yi, 57 gün boyunca canlı yayında, köydeki dedikoduları iddiaları gerçekleri dile getirerek aradı. Televizyonun gücüyle pek çok kayıp evden kaçan çocuğa hemen ulaşan program, Kadriye vakasıyla dikkat çekti. Vaka her türlü çirkinliği içinde barındırdığı, 57 gün boyunca benzer şeyler tekrarlandığı için.

Müge Anlı, Fatma Hanımı kim öldürdü sorusunun peşinde iki gelini her gün canlı yayına çıkartarak sorgulamaya devam etti. Onlar yaptıysa ya da katili biliyorlarsa itiraf etsinler diye. Milyonların önünde canlı yayında köşeye sıkıştırılmalarını, suçlu olmaları halinde dahi kabul etmekte zorluk çekiyorum.

İntihar etti denilen Fatma Demir’in cinayete kurban gittiğinin anlaşılmasından sonra, tüm dikkatlerin kadının iki gelinine yönelmesi, telefon kayıtlarının açığa çıkması, köyde dillendirilen dedikoduların canlı yayında dile getirilmesi, çelişkili ifadelerinden dolayı gelinlerin sorgulanması arkası yarın formatında devam ettiği, gerçekler her an canlı yayında açığa çıkabilir düşüncesini beslediği için programın müdavimleri bir hayli fazla.

Önümüzdeki sezon gündüz ekranı suç temalı relaiti şov programlarının kapışmasına sahne olacak. TV8 Serap Paköz’le Gerçeğin Peşinde ve Lütfiye Pekcan’la Yaşamdan Hikayeler adlı iki programla yaz aylarında seyircinin dikkatini çekmeye çalışacak. Diğer kanalların da suç temalı realitilere yönelmesi önümüzdeki sezon enflasyon yaşanmasına, rekabet arenasında verilecek reyting mücadelesi de programların içeriğinin sertleşmesine sebep olabilir.

#Diziler
#Reyting
7 yıl önce
Suç realitilerinde patlama
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’