|
Tacizden mobbinge İnadına Aşk
Dört diziyle yaz ekranını selamlayan Show Tv'de yaprak dökümü erken başladı. Fabrika Kızı ve Tutar mı Tutar dört bölümde yayından kalktı. İlişki Durumu Karışık ve Ne Münasebet'in akıbetleri ise sonbaharda belli olacak. Ne Münasebet'in hikayesi zenginleşmeye müsait, İlişki Durumu Karışık kısırdöngüye girebilecek bir dizi. Show TV'nin tercih ettiği diziler hikayelerinden ziyade isimleri ile dikkat çekici. Mahalle havasını yakalamak için ya tutarsa mantığıyla yapılan ama tutmayan Tutar mı Tutar sektörün beklentilerinin, uyarlama bir dizi olan İlişki Durumu Karışık ise dram romantik komedi fark etmeksizin klişelere teslim senaryoların özeti gibi. Karşılıksız zincirleme aşkla başlayan senaryolar gibi Can Tekin Elif'e, Elif Murat'a aşıktır; derken devreye Ayşegül girer, esas oğlanların ikisi de Ayşegül'e aşık olduğunu fark ederler.

Ukala, kibirli, gerçek karakterini ve duygularını maskenin arkasına gizleyen esas oğlan, açık sözlülükle patavatsızlık arasında salınan çok konuşan, sakar ama kesinlikle aptal olmayan hatta fazlasıyla zeki esas kız, dizi aleminin yeni klişesi. İlişki Durumu Karışık, Kiralık Aşk, İnadına Aşk; her üç dizi de aynı matematik ve benzer karakter özellikleri üzerine kurulu. İnadına Aşk'ın Yalın'ı biraz çapkın, Can Tekin ve Ömer ise gizli duygusal. Kızlar ise karakter olarak aşırı benzer, oyuncuların yorumları ile ayrılıyorlar birbirlerinden. Kış sezonuna Zeynep isminin damgasını vurması gibi yaz sezonunda her dizide bir Defne çıkıyor karşımıza.

Kiralık Aşk; oyun kurucu Neriman yengenin başarılı paslarının yanı sıra, işyerini çekim mekanı olarak kullanan diğer dizilerin aksine ayakkabı tasarımı gibi daha önce işlenmemiş bir konu üzerinden hikaye ürettiği için cazibesini muhafaza ediyor. Benzer durum yazar olmak için çabalayan Ayşegül için de geçerli. Yayın dünyasında işlerin nasıl döndüğüne dair ipuçları, şöhretle evlendikten sonra yapılan biyografi yazarlığı teklifi, Murat'ın orijinal fikirlerin var ama kalemin sağlam değil diyerek haftada bir sinopsis yazmasını teklif ettiği sahneler; hikayeyi kısırdöngüden çıkartan açılım kazandıran sahneler.

İnadına Aşk; teknoloji şirketi, yazılım mühendisi gibi oldukça iddialı bir giriş yapmayı vaat ettikten sonra ilişkilere teslim etti senaryoyu. Arass teknolojinin sahibi iki ortağın sağlık bakanlığına hazırladıkları bir yazılımdaki kod hatasını tespit etmek üzere üniversiteden birincilikle mezun olan Defne'nin işe alınmasıyla başladı hikaye. Defne Karadenizli bir aileye mensuptu, abisi ile aynı apartmanda oturuyordu. Görüşmede kılık kıyafeti yüzünden sekreterler tarafından eziklendiğini söyleyince, yenge kendi kreasyonundan 'yok elbiselerden' birini giymesi yönünde ısrar etti. İçine zor sığdığı, nefes almakta zorlandığı, kendini rahat hissetmediği her halinden belli olan elbise ile evden çıkarken abisine yakalandı. Tahmin edileceği üzere 'baskıcı' abisinin seçtiği kıyafetle işe gidecekti ki yenge bir kez daha devreye girdi, gizlice 'yok elbiseyi' balkondan aşağı attı. Kıyafet dekolte mevzusu senaryonun temel izleklerinden birisi. Çınar'ın Defne'ye müdahalesi gibi Yalın da aynı şirkette çalıştığı kardeşi Yeşim'in kıyafetlerine müdahale ediyor. Gece çıktığın kızların elbiseleri bundan daha kısa çıkışı karşısında ise onlar o sebepten tek gecelik diye cevap veriyor. Defne'nin kıyafetlerine müdahale eden Çınar ilk görüşte Yeşim'e abayı yakıyor. Üç bölümdür üzerine hikaye inşa edilen sahnede, Defne otoparkta üzerini değiştirirken henüz tanışmadığı Yalınla karşılaşır. Ortalıkla soyunup giyinmekten hiçbir şekilde rahatsızlık duymaz, sorumluluk hissetmezken Yalın kendisini gördü baktı diye rahatsız olur. Aynı gün abisinin şirkete geldiğini öğrendiğinde elbisesini değiştirirken bir kez daha Yalın'ın bakışlarıyla muhatap olur ki bu sefer abisi ve yeğeni de şahit olur sahneye. 'Ciciklerini görmek' diye tabir edilen durumda otoparkta üzerini değiştirdiği için Defne değil, Defne'yi o halde gördüğü için Yalın suçlanır aile fertleri tarafından sırasıyla. Cicik mevzusunu torunundan öğrenen babaanne apar topar İstanbul'a gelir, müsteşarla toplantı halindeyken baskın yapar, tam her şey mahvoldu diye düşünülürken müsteşarın aile dostu olduğu ortaya çıkar, olay tatlıya bağlanır, müsteşar da konuya dahil olur, cicik mevzusunu unuttum sanma der sadece Yalın'ın duyacağı şekilde.

Mini etekli dekolteli kızlara aşık olan ama kardeşlerinin kılık kıyafetine müdahale eden, görüntüde farklı özünde maço iki karakter mevcut İnadına Aşk'ta. Düğmeleri açık gömlekle şirket içinde arzı endam ederek kadın seyircilere davetiye gönderen Yalın nezdinde, tacizden mobinge, ekranda ve iş hayatında görmek istemediğimiz ne kadar durum varsa barındırıyor içinde.

Ekranın en erotik romantik komedisi tanımlaması yapılan, cicikler üzerinden devamlılık yakalamaya çalışan, hikayeden ziyade durum anlatısına yönelen 'görsel' bir dizi İnadına Aşk. Odun, öküz, oha ve cicik en çok tekrarlanan kelimeler olarak kulakları tırmalarken; niyet o değil belki ama aşk adı altında maço kültürü kutsanıyor, taciz ve mobing normalleştiriliyor. Romantik komedi trendine eklemlenen son dizi İnadına Aşk, bir derdi olmayan hikaye anlatmak yerine ilişkilerle bölümü kurtarmaya çalışan bir dizi. Olmasa da olurdu deyip geçilebilecek görmezden gelinebilecek bir dizi belki ama mobing ve taciz sahnelerinden rahatsız olmayan üstüne komik ve eğlenceli bulan seyircileri gördükçe keşke bu şekliyle ekrana gelmeseydi demek boynumuzun borcu!
#İnadına Aşk
#Fabrika Kızı
#türk izileri
9 yıl önce
Tacizden mobbinge İnadına Aşk
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’