|
Tecavüzler ne zaman son bulacak!

Aile görüntüsü altında bireysel hikayeler anlatılıyor aile dizilerinde. Ama bunu bugüne kadar çaktırmadan yapıyorlardı, alt metne yedirerek. İlk defa Kayıp Şehir''de, Kadir, kendine ait bir hayatı olmadığı, bireysel hareket etmediği için diğer karakterler tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Altı kardeşten üçüncüsü Kadir. Sorumluluk sahibi, güvenilir, öncelikler listesine ailesini birinci sıraya koyan, babasına verdiği söz çerçevesinde kendi hayatını hiçe sayarak ailesi için fedakarlık yapan bir kişi. Kardeşleri tarafından peş peşe kendine ait bir hayatı olmamakla suçlandı. Aşk adı altında bireysel bir hayatın peşine düş, aileni hiçe say! Nitekim İrfan futbol ve aşk arasında ailesini hiçe sayan çoğunlukla zora sokan bir karakter olarak çok seviliyor senaristler tarafından. Senaristin sevdiği, kolladığı karakteri seyircinin sevmemesine imkan yok.

Hikaye altı çocuklu bir ailenin büyük şehre göçü, büyük şehirle mücadelesi gibi bir görüntü verse de; hayat kadını, travesti, Afrikalı göçmenler, apaçiler, türbanlı öğrenciler gibi ötekilerin hikayesini anlatacakmış gibi yapsa da; ana hikaye iki kardeşin hayat kadınına aşkı etrafında kilitlenecekti, nitekim kilitlendi. Diğer ''ötekiler'' figürandan öte gidemezken Aysel hikayeyi ele geçirdi. Peşinde eski belalısı Ethem, yanında İrfan, yüreğinde Kadir üçgeninin tam ortasındaki kişi olarak. Bireysel hayatı olmadığı, hata yapmadığı için eleştirilen Kadir''in yüreğine Aysel aşkı düşürüp, üzerine bu aşkı Yusuf ile Züleyha kıssasına bağladı Kayıp Şehir.

Yılın en orijinal hikayesi, en samimi dizisi gibi tanımlamalarla baş tacı edilen dizinin arada gösterilen türbanlı üniversite öğrencisinden dolayı hatırı sayılır sayıda muhafazakar seyircisi mevcut. Zaten yılın şifresi bu: figüran da olsa türbanlı bir karakter dikkat çekmek, samimi bulunmak için yeterli.

Kayıp Şehir ötekileri ya da ötekileştirdiklerimizi anlatır gibi yaparken; Yeşilçam geleneğinden gelen, bir türlü yıkılamayan, değiştirilemeyen tecavüze uğrayan kişi hayat kadını olur klişesi üzerine inşa ediyor hikayesini. Toplumun yeterince bozuk olan algısını biraz daha zedeliyor.

Aysel amcasının tecavüzüne uğradıktan sonra yolu fuhuşla kesişen bir karakter. Rol model kelimesini kullanmayı sevmesem de özendirici bir karakter. Dizinin neredeyse bütün erkekleri şık giyinen, güzel, bakımlı, delikanlı, herkese kafa tutan Aysel''e aşık. Oyuncunun performansıyla birlikte yılın öne çıkan karakteri Aysel.

Haberlerden haberdarsınızdır mutlaka nüfusa göre 15 yaşında olan Hasret evlendirildikten bir yıl sonra baba ocağına döndü. İki kuzeninin tecavüzüne uğradı, hamile olduğu ortaya çıkınca tecavüzcülerinden biriyle evlendirilmek istendi, çocuğun kimden olduğu konusunda ihtilaf yaşanınca kuzenler evlenmeyi kabul etmedi, kayıplara karıştı. Hasret aile meclisinin kararıyla öldürüldü. Gazetelere ne zaman sona erecek töre cinayetleri şeklinde yansıdı haber. Paralel zamanda Levent Kırca kadına bakışını iğrenç bir cümleyle ifade ediyordu. Töre cinayetleri sona ermez! Toplumun kadına, dul kadına, tecavüze uğramış kadına bakış açısı, algısı değişmedikçe üzgünüm ama sona ermez töre cinayetleri.

Adapazarı''nda evden kaçan 13 yaşındaki bir kız çocuğu cinsel istismara uğradıktan sonra tehditle fuhuşa zorlandı, olayla ilgili 9 kişi gözaltına alındı. Samsun''da yaşları 14 ile 16 arasında değişen 4 kızı alıkoyup tecavüz ettikleri iddia edilen 25 kişi, polis tarafından gözaltına alındı. Geçtiğimiz yıllarda kanımızı donduran vakalarda ufacık kızlara tecavüz etmek için sıraya girenler arasında şehrin ileri gelenleri okumuş yazmış takımı da vardı. Töre cinayeti ne zaman sona erecek sorusu çözmez bu kördüğümü. Tecavüze uğrayan hayat kadını olur, fuhuş batağına saplanır klişesini yıkmadığımız sürece çözülmez bu kördüğüm, bitmez bu cinayetler.

Atatürk Üniversitesi sosyoloji bölümü yüksek lisans öğrencileri tarafından Erzurum Ceza ve Tutuk evinde bulunan mahkum ve tutuklular üzerine yapılan analiz çalışmasında, tecavüz olaylarının töre adı altında örtbas edildiği sonucuna ulaşıldı. Bu sebepten töre cinayetleri ne zaman son bulacak değil, tecavüzler ne zaman son bulacak şeklinde sorulması gerekiyor sorunun.

11 yıl önce
Tecavüzler ne zaman son bulacak!
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler