|
Tema salgını; intihar
Cannes'da Türk dizileri rüzgarı esti, Kösem Sultan yayına girmeden elli ülkeye satıldı, seksen ülkede Paramparça rüzgarı esmeye hazır, dizi ihracatından 'şu kadar' para kazanılacak! Nicelik niteliği bir kez de diziler üzerinden ezdi geçti. İçerik, ne anlatıldığı önemsenmeden reyting üzerinden başarı payesi dağıtılıyordu, şimdilerde kaç ülkeye satıldığı üzerinden başarılı sayılıyor diziler. Hal bu ki, henüz yayınlanmadan satışı gerçekleştirilen dizilerin akıbeti hafızalarda tazeliğini muhafaza ediyor. Reyting baskısı dizilerin süresini uzatırken içeriğini boşaltmıştı, şimdi ihracat baskısı ile süreler uzamaya devam ediyor içerik günden güne boşalmaya.

Senaryo ve hikaye kalitesinden bahsedilmediği sürece dizi sektörünün başarısından bahis açmak maalesef mümkün değil. Yabancı ülkelerde neden ilgi görüyor diziler, çünkü ucuzlar, bir bölümü üçe beşe bölerek yayınladıkları için maliyet daha da düşüyor. Özel TV'ler yayına başladığında Türk kadınlarının gözlerini ekrandan ayırmadan seyrettiği, Brezilya ve Meksika'nın pembe dizi diye alay edilen dizilerine benziyorlar ağırlıklı olarak.

Gerçek karakterler üzerine inşa edilen hikayeler eleştirildiğinde, gerçekle alakası sorgulandığında, 'dizi bu belgesel değil' diyerek savunuluyor ama bahsi geçen diziler 'gerçek' gibi seyrediliyor. İşin ilginci belgesel değil dizi savunusuna sığınanlar yabancı dizileri referans göstermekte sakınca görmüyorlar.

İhracatta rekor kıran diziler hikaye anlatma konusunda ilerleme göstermek yerine her geçen yıl ve gün gerileme kaydediyor. Bir dizide ilgi gören bir tema, salgın misali diğer dizilere yayılıyor. Cinayet işlemek cinayete azmettirmek listenin zirvesinde. Karagül'den Kendal işlediği cinayetlerin cezasını çekmediği gibi yeni cinayetler işlemeye devam ediyor. Asla Vazgeçmem'de bitkisel hayattan uyandığında kocasının kendisini boşadığından haberdar olmayan İclal, eski kocasının yeni karısını öldürmeye çalışıyor. Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'da Meryem kocasının başka bir kadından çocuk sahibi olmasını hazmedemediğinden kadını ortadan kaldırma telaşında. Hangi diziye baksanız ana hikayede değilse bile yan hikayede katil olarak hayatına devam eden ya da azmettiren bir karakter mevcut.

Aynı şekilde kendini asarak intihar etmek vazgeçilmez temalarından dizilerin. Yılanların Öcü'nde Zahide kendini asarak veda etti hikayeye. Seyircinin dikkatini çeken, reytingleri zıplatan bir bölümdü. Karagül'de intihara teşebbüs eden edene. Narin hapishanede son anda mahkumlar tarafından kurtarıldı. Melek ev ahalisi tarafından ipten alındı. RTÜK'ün intihar sahnelerine kayıtsız kalmasından kaynaklanıyor sanırım kamera yakın çekimdeydi. Bir hayli detaylı bir intihar sahnesiydi.

Yusuf Ağa'nın ölümüne ve Bahar'ın hayatının çalınmasına sessiz kalan, vicdan azabı çeken, ama çektiği vicdan azabı söylediği yalanları devam ettirmesine engel olmayan O Hayat Benim'in babası İlyas, Bahar gerçekleri öğrendiğinde intihara teşebbüs etti. Yine oldukça yakın çekim uzunca bir süre ekranda kalan bir intihar sahnesiydi.

Karısının kendisini damat namzetiyle aldatmasını içine sindiremeyen Kara Ekmek'in Salim'i de hapishanede kemer yardımıyla intihara teşebbüs etti.

İntiharın Tarihi isimli kitapta intiharın Ortaçağ'da bir suç olarak algılandığını, intihar edenlerin toplumdan dışlandığını, fakat basının intiharı salt insani bir bakış açısıyla sunarak dinden bağımsızlaştırmaya katkıda bulunmasıyla birlikte intihar oranlarında artış yaşandığı anlatılır. “İntihar, halkın gözünde yavaş yavaş suç olmaktan çıkar. İntihar yavaş yavaş faillerinin suçludan çok mağdur olduğu olağan toplumsal sorun kategorisine girer.”

Tüm kitabi dinlere göre günah olan intihar, günahından kurtulmak olarak yorumlanıyor dizilerde. Günahtan arınma seansı olarak kullanılan intihar teşebbüsünden kurtulanlar hayatlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar, çoğunlukla affedilmiş olarak. Dizi ayırt etmeksizin alt metin kendinizi affettirmek, istediğinizi elde etmek için intihara teşebbüs edebilirsiniz diyor alenen.
#medya
#diziler
#Yılanların Öcü
#Türk dizileri
9 yıl önce
Tema salgını; intihar
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?