|
Tesadüfler silsilesi Gamsız Hayat
Dizi dünyasında hikayelerin ana konusu, çatılarının benzerliği tesadüf değil. Kuruluş hikayelerinin tamamen tesadüf üzerinden yol almasının tesadüf olmadığı gibi. Tesadüfler silsilesi üzerine hikaye inşa etmek bilinçli bir tercih. Çünkü mevcut hikayeler ancak tesadüflerle anlatılabilir!

Aşk temasından intikam temasına geçiş yapan dizilerden Kara Sevda ve Gamsız Hayat tesadüf olayını abartmalarıyla dikkat çekti. Kara Sevda tesadüfün suyunu çıkardıktan sonra hikayeyi kurdu, aşkı imkansızlaştırdı, intikam temasına geçiş yaparak bitirdi ilk bölümü. Nitekim ikinci bölümde taşlar yerine oturdu, senaristlerin yazarken rahatlaması seyirci kanadına da seyir rahatlığı getirdi. Kemal ve Nihan'ın defalarca tesadüfen karşılaşması değil mesele. Bölümün hem başında hem sonunda Nihan'ın iki kere denize düşmesi, ikisinde de Kemal tarafından kurtarılması da değil! Tesadüfün böylesi dedirten şey Kemal'in dert ortağı Leyla'nın Nihan'ın babasının terk ettiği ama unutamadığı ilk aşkı olarak hikayeye dahil olması. Nitekim bu tesadüfün biraz fazla kaçtığının senaristler de farkında ki tesadüf diye bir şey yoktur dedirttiler Leyla'ya. Evet tesadüf diye bir şey yoktur, tevafuk vardır. Tesadüf her şeyden bağımsız iken tevafukta mutlak bir güç tarafından yaptırıldığına inanılır. Roman, hikaye, senaryo yazma açısından bıçak sırtı bir konu ama tesadüf ile tevafuk arasında kadere iman gibi kocaman bir fark vardır diyerek noktayı koyalım.

Tesadüf zehirlenmesine verilebilecek en iyi örnek ise Gamsız Hayat. İlk bölümün neredeyse her sahnesi, karakterlerin birbirleriyle karşılaşması tamamen tesadüf üzerinden gerçekleşti. Mahallede yaşayan özel bir üniversitede asistanlık yapan Tayfun, öğrencilerinden Ela'ya aşıktır. Ela'ya takıntılı Kaan'ın cesaretlendirmesiyle aşkını video aracılığıyla ilan etmeye karar verir. Tayfun o videonun internete düşeceğini akıl etmez mi, öğrencisine aşık olduğu yetmezmiş gibi öğrencisinden neden akıl alır soruları eşliğinde devam edelim. Üç kuruş asistan maaşı aşağılaması eşliğinde Tayfun'un ilan-ı aşkı üniversitedeki tüm ekranlarda eşzamanlı yayınlanır. Tayfun utanır, öfkelenir, üzüldüğünü, olaydan haberi olmadığını söyleyen Ela'ya tokat atar. Ela soluğu Kaan'ın yanında alınca, Kaan ve Tayfun uçurum kenarında itişir, Tayfun düşer, başını çarpar. Kaan ve arkadaşı Arda öldü zannederek uçurumdan aşağı atar. Mert bulur Tayfun'u ama komaya girmesine engel olamaz. Mert'in Tayfun abisine bunu yapanların peşine düşmesiyle tesadüfler silsilesi yaşanmaya başlar.

Mert üniversiteye adımını attığı an Ela ile çarpışır, yıldırım aşkının ilk emaresi. Mert üniversitede Tayfun'un odasında at çizimleri bulur, akabinde olay yerinde üzerinde at simgesi olan bir kolye bulur. Bu at kolyesinin olayla bağlantısı var diye düşünürken seyirciye Ela'nın omzundaki at dövmesi gösterilir.

Mahallenin gözü yükseklerde sakini, yoksul mahalleden zengin bir çocuğu kafalayarak çıkma hevesindeki Seda gittiği kulüpte Tayfun abisinin katilleri Kaan ve Arda ile tanışır. Hayatına aynen devam eden, gece kulübe gündüz havuza giden ama vicdan azabı çektiğine seyircinin inanması istenen Ela, hastane çıkışı yine tesadüfen Mert'in taksisine biner.

Bu arada video görüntülerin kaynağı öğrenilmiş, Ela, Kaan ve Arda'nın velileri boncuk misali dekanın odasına dizilerek okuldan atıldıkları ailelere tebliğ edilmiştir.

Yaşananlara en büyük tepkiyi Kaan'ın babası gösterir ve oğluna artık çalışacağını deklare ederek arkadaşının mobilya imalathanesine gönderir. Tabii ki de imalathane Mert'in çalıştığı iş yeridir. Nasıl bir imalathane ise, normalde çalışanların bile ortalıkta kontrolsüzce dolaşmasının bir hayli tehlikeli olduğu aşikarken; herkes elini kolunu sallayarak girip çıkar. Önce Mert'in kız kardeşi gelir, tacize uğrar ki bu kız kardeş yakın zamanda pasif katil Arda ile bir aşka yelken açacaktır. Sonrasında arkadaşlarını yalnız bırakmak istemeyen Ela gelir ama bu sefer kimse dönüp bakmaz yadırgamaz ne işi var diye sorgulamaz bile. Kaan ve Arda güya çalışırken Ela fabrikanın ortasında öylece durur. Neden çünkü Mert'in Ela'nın omzundaki at dövmesini görmesi ve bağlantıyı kurması için en uygun yerdir fabrika, çekim mekanı olarak.

Hikaye kuruluşu gerçekleşmiş, karakterler birbiriyle bağlantılandırılmış, Mert'in gerçekleri öğrenmesi, intikam alması, ama bu arada aşık olması için tüm şartlar hazırdır artık. Aynı hikaye bambaşka kurgulanansa ortaya çok farklı bir senaryo çıkardı. Eğlence uğruna bir insanın duygularıyla ve hayatıyla oynamanın nasıl bir sonuç doğuracağı üzerinden sağlam bir gençlik hikayesi yazılabilirdi. Ama burada Tayfun'un yaşadıkları sadece bir işaret fişeği. Senaristlerin tesadüf diye bir şey yoktur her şeyin bir sebebi vardır önermelerini güçlendiren bir gelişme. Çünkü asıl hedef aynı kıza aşık düşman kardeşler hikayesine geçiş yapmak. Çok uzak değil yakın geçmişte fırtınalar kopartan gayri meşru çocuklar büyüdü, hikayeleri işgal etmeye başladı. Mert ve Kaan kardeştir, her ikisi de Ela'ya aşıktır ve bakalım bu gerçek ne zaman ortaya çıkacaktır!
#türk dizileri
#Kara Sevda
#gamsız hayat
٪d سنوات قبل
Tesadüfler silsilesi Gamsız Hayat
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset