|
Travma tecavüz sarmalında Güneşin Kızları

İkinci baharını yaşamaya aday Haluk ve Güneş'in evliliği ile başlayan Güneşin Kızları; her iki tarafın da çocuk sahibi olması sebebiyle büyük aile olmaya dair bir hikaye izlenimi vermişti. Görünürdeki hikaye, Haluk ve Güneş altı ay önce tanıştılar derken; Haluk'un Güneş'i 1998 yılından bu yana takip ettiği ve fotoğraflarını çektiği detayı, bu işte bir bit yeniği var dedirtti. Eski koca Zafer'in Güneş'e hoş geldin Türkan demesi ile birlikte; Haluk'un Güneş takıntısının sebebi ne, Türkan kim, Güneş'in sırrı ne, sorularını başarıyla sordurdu senaryo. Bu sorular sorulurken internette dolaşıma giren tahminler ürkütücüydü. “Tahmin mi bilinçli bir şekilde servis edilen hikayenin yanlış anlaşılması mı bilmiyorum ama hikayenin ana temasının yine tecavüze çıkması hiç hayra alamet değil. Tecavüz dizi klişesi olarak kullanıldığı için de durum vahim seyircinin aklına ilk gelen olduğu için de!” diye yazmıştım. Tahminler doğruydu, hikayenin özü tecavüze dayanıyordu ama öyle bildiğimiz türden bir tecavüze değil!



Yakında başlayacak bir dizinin fragmanlarında da kullanıldığı üzere, Türk dizi tarihinde önce ben gördüm, önce ben aşık oldum iddiasıyla pek çok kereler aynı kişiye aşık kardeşler hikayesi yazıldı. Yaprak Dökümü'nden Lale Devri'ne kadar. Konu cazibesini kaybetti diyorduk ki Güneşin Kızları geçmişin hikayesini oldukça çirkin bir yaklaşımla bu tema üzerine inşa etti.



Görünürdeki hikayede Haluk'un oğlu ile Güneş'in kızları kardeş olmayı başarabilecek mi anlaşabilecek mi diye beklerken, alttan alta Ali ile Selin arasında nefretten aşka yol alan hisler, yoksa ikisi kardeş mi ihtimaliyle kanırtıldı. Dizinin öyle bir mantığı var ki önce Savaş Haluk'un oğlu olabilir ihtimali belirdi, ardından Güneş'in kızlarının Haluk'un kızları olduğu kesinleşti, derken Ali'nin Haluk'un oğlu olmadığı açıklığa kavuştu. Ali'yi bir türlü sevemeyen, kemerle dövmekten sırtında ve ruhunda yaralar açan Haluk; bu gerçek açığa çıktıktan sonra sevmeye başladı Ali'yi, nasıl oluyorsa artık!



Hikaye yoğun bir şekilde travmalar üzerinden ilerliyor ama travma o kadar basite ve hafife alınıyor ki bölümlük bir ihtiyaç adeta, yaşanıyor ve bitiyor. Karakterler yeni travmalarda buluşmak üzere hayatlarına devam ediyorlar.



Uzunca bir süre Ali ve Selin kardeş olabilir diyerek ergen fanlarının yüreklerini ağzına getiren Güneşin Kızları'nda Ali'nin babası Haluk çıkmadı, ikizlerin babasının Haluk olduğu kesinleşti. Final yapmaya hazırlanan dizide, şimdi bu gerçeği kimin hangi sırayla öğreneceğine şahit olacak seyirci. İlk olarak Zafer'in Güneş'e tecavüz ettiğini öğrenmişti önce seyirci sonra karakterler; şimdi aslında tecavüz eden Zafer değil Haluk'tu gerçeği sırasıyla öğrenilecek.



Hikayeye göre yıllar önce iki kardeş, Haluk ve zaman zaman nefret ettiği öldürmeye teşebbüs ettiği kardeşi Ahmet, Urla'da Güneş'i görür ve aşık olurlar. Ahmet, Güneş'in yıllar sonraki halinin portresini yapar hatta. Fakat ne hikmetse Güneş'in her iki kardeşten de aşkından da haberi yoktur. O zamanlar adı Türkan'dır; ilk ben gördüm ona ilk ben aşık oldumcu Haluk, Zafer'le anlaşır. Zafer kızı bir eve götürür, gözlerini bağlar, sonrasında Haluk gelir. Türkan yaşadığı travmanın etkisiyle evden kaçar, adını Güneş olarak değiştirir, fakat hamile olduğunu anlayınca geri döner, çaresiz, tecavüzcüsü olarak bildiği Zafer ile evlenir. Yıllarca nefret ettiği bir adamla aynı çatı altında yaşar. Küçük kız Peri doğduktan sonra boşanırlar, Zafer yurt dışına gider. Güneş de artık nasıl olduysa üniversite eğitimini tamamlar, edebiyat öğretmeni olarak üç kızı ile mutlu bir hayat kurar. Yıllar sonra günlerden bir gün Haluk çıkar karşısına. İşin ilginci Haluk bütün bu gerçekleri psikiyatrına anlatır terapilerde, ben o kadını buldum der. Psikiyatrın tepkisi ilginçtir; o kadından uzak dur. Nasıl bir etik anlayış ise tüm gerçekleri bilmesine Güneş'e yapılan eziyete hakim olmasına rağmen, Güneş'i kurtarmak uyarmak yerine, hastasını Haluk'u savunma içgüdüsüne kapılır.



İkizler babaları olarak bildikleri Zafer'in annelerine tecavüz ettiğini öğrenmişlerdi. Şimdi babalarının Zafer olmadığını bütün o pisliği yapanın aynı çatı altında yaşadıkları Haluk olduğunu öğrenecekler. Üstüne de Peri ile babalarının farklı kişiler olduğunu. Ana hikaye bu olmasına rağmen twitter'da ikamet eden ergen fanların dikkatini çekmek adına Selin Ali; Nazlı Savaş aşkına dair sahneler bolca yazılıp çiziliyor. Fanlar dizideki hayranı oldukları çifte öylesine sahip çıkıyorlar ki, hikayedeki diğer gelişmeleri adeta gözü kapalı seyredip TT listesine girebilmek uğruna canhıraş bir uğraş veriyorlar.



Güneşin Kızları'nın ana hikayesi sadece ergen seyirciler için değil yetişkin seyirciler için bile çok ağır bir hikaye. Hikaye kurulumu o noktadan başlasaydı infial yaratırdı seyirciler arasında. Bölümlere yayarak senaryoya yedirme tekniği tercih edildiğinden pek çok seyirci büyük hikayenin farkında dahi değil!



Neden böyle bir hikaye yazılır, planlı programlı anlaşmalı tecavüzle ne anlatılmak istenir anlamak mümkün değil! Tekrarlamakta yarar var; Tecavüz dizi klişesi olarak kullanıldığında da durum vahim seyircinin aklına ilk gelen olduğunda da!


#Güneşin Kızları
#medya
#diziler
8 yıl önce
default-profile-img
Travma tecavüz sarmalında Güneşin Kızları
Fenerbahçe Atina yolunda
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar