|
Yerli dizilerin organ nakli ile imtihanı

Sağlık Bakanlığı; “halkı korkutup endişeye sevk ederek organ bağışından soğuttuğu gerekçesiyle dizileri takibe aldı” başlıklı haber, medyada yer aldığında yıl 2014 idi. Bakanlık, organ bağışına ket vurduğu gerekçesiyle senaristleri beyin ölümü, donör gibi konularda bilgilendirmeyi hedefliyordu.



Kaçak, Umut Yolcuları, Adanalı gibi organ mafyasını deşifre eden diziler yanında; ekranda kalma süresi uzadıkça hangi konuya el atacağını bilemeyen Arka Sıradakiler, Küçük Kadınlar gibi organ mafyasının tuzağına düşen karakterler üzerinden, organ nakline dair insanı dehşete düşüren hikayelere yer veriliyordu senaryolarda. Akıllarda yer eden en dehşet karakter ise, işadamı görüntüsü altında sahip olduğu hastanede organ kaçakçılığı yapan Kara Para Aşk'ın Tayyar'ıydı şüphesiz.



Aradan henüz iki yıl geçti ki organ nakli yeni başlayan üç dizide peş peşe konu edilerek Sağlık Bakanlığı'nın tespitini bir kez daha haklı çıkardı. Perde 46 Yok Olan ile açıldı. Komadaki kız kardeşini uyandırmak için iksirle ilacı karıştıran Murat, kendi kendinin kobayı olunca babasının ölüm anını hatırladı. Son yaptığı kalp nakli üzerinden araştırmaya girişince organ mafyasının tehdit ve şantajlarına maruz kaldığını öğrendi. Öldüren kişi de iddiaya göre nakil yapmayı reddettiği kişinin oğluydu. Murat gerçeklerin peşinde meslekten atılan doktorla buluştuğunda organ mafyasının eline düştü. Kobay olmasının avantajını kullanarak ilacın etkisiyle herkesi öldürdü ve organ mafyasının elinden şimdilik kurtuldu.



Oyunbozan; Yamaner ailesinin kansere meydan okuyan babası Feyyaz üzerinden organ mafyasına giriş yaptı. Afrika'daki klinikten insanlık dışı bir yöntemle elde edilen yasa dışı uygulamadan sonra, ikinci bölüm Feyyaz Yamaner'in karaciğer oyunuyla başladı. Bir kadının karaciğerinin kendine uygun olduğunu tespit eden Feyyaz Yamaner, trafik kazası süsü vererek kadının beyin ölümünü gerçekleştirdi. Ki kaza sonrası karı koca her ikisi de hayattaydı, adamın üstüne başına içki döküldü ve boynu kırılarak öldürüldü. Kadın ise sahte ambulans ekibi tarafından anlaşmalı doktora götürüldü. Plana göre kadının karaciğeri alınıp hiç açılmamış gibi kapatılarak defnedilecekti. Hastanedeki bir başka doktorun olaya müdahil olmasıyla plan gerçekleşmedi ama Yamanerler durur mu, bana yar olmayan ciğer kimseye yar olmasın anlayışıyla ameliyathanede bekleyen karaciğerin üzerine çamaşır suyunu boca ettiler.



46 Yok Olan'da Murat organ mafyasının peşine düşerken; Yamaner ailesi mafyanın temsilcisi. Senarist ahlakın parçalanmaz bir bütün olduğu gerçeğini göz ardı ederek, cinayet şantaj her türlü pisliğe bulaşmış bir adamı dünyanın en temiz en idealist medya patronu, gazetecilik mesleğine aşık biri olarak çizme gayreti içinde. Kadının karaciğerinin uygunluğunu nasıl tespit ettikleri açıklanmasa da sahip oldukları hastane üzerinden hastaların tıbbi kayıtlarına ulaştıkları ve istedikleri gibi kullandıkları anlaşılıyor.



Organ naklinde en dehşetli detay Yeşilçam melodramlarını aratmayan İstanbul Sokakları'nda hayat buldu. Atanamayan resim öğretmeni, doğuştan kalp hastası, nakil yapılmazsa ölecek olan Nazlı, atanmasını beklerken sokaklarda annesinin yaptığı börekleri satmaktadır. Yine öyle bir sabah börek almaya gelen henüz mafya mı iş adamı mı olduğu belli olmayan her türlü rengi içinde barındıran Fırat'ın hayatını kurtarır. Tesadüfe bakın ki Nazlı'nın babası da birkaç ay önce zengin ailenin yanında şoför olarak işe başlamış, kızının umutsuz hastalığından bahis açmıştır. İyi kalpli, çalışanlarının derdiyle dertlenen Şükriye Hanım, tetkik yaptırır, dokuları Nazlı ile tutunca kalbini Nazlı'ya bağışladığını babasına söyler. Ne var ki Nazlı'nın vakti yoktur, yaşlı kadının da ölmeye niyeti. Ne yapsın çaresiz baba kadının ölümüne sebep olmaktan başka! Sürer arabayı düz duvara, kadının ölümüne sebep olur. Yaşlı kadının kalbi genç Nazlı'ya nakledilir. Adam kızına hayat verme sevdasına katil olmayı göze alır.



Organlarını bağışlayan bir kadının ölümünü hızlandırarak insanları organ bağışından soğutup uzaklaştırdıklarını umursamaz dizi ekibi. İşin aksiyon ve imkansız aşk kısmına kanalize olduklarından yazdıkları hikayenin mesajının, alt metninin ne dediğini dert etmezler kendilerine. Tekrarlanmaktan seyirciye fenalık getiren zengin fakir aşkını, sevdiği kıza cinayete kurban giden annesinin kalbini naklederek imkansızlaştırmaktır niyet.



Masal beklentisinde olanlara kötü haber: Hikaye bu kadar trajik, dramatik ve ahlak dışı bir başlangıç yaptığında ne masal anlatabilir ne de anlatmaya niyetlense bile anlattığı masala inandırabilir.


#Yerli diziler
#Medya
#Sağlık Bakanlığı
#Organ nakli
8 yıl önce
Yerli dizilerin organ nakli ile imtihanı
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’