|
Zamanı unutturmadı ziyadesiyle hatırlattı 20 Dakika

Kaçış Planı filminden uyarlanan 20 Dakika uyarlama faciası olma yolunda ilerleyecek gibi gözüküyor. Çünkü her zamanki kolaycılıkla olaylar alınmış ama filmin felsefesi beğenilmemiş olacak ki dokunulmamış. Kaçış Planı iki çiftin akşam yemeği yediği sahneyle başlar. Erkekler sohbetin dışında durmaya özen gösterirken; kadınlar, kadın kadının kurdudur hesabı bir savaş içine girerler. Kadından patron olmaz, kadın kadınla çalışamaz, savaşır temalı tartışma cinsel imalara dönüşünce yemek sona erer, çiftler evine döner. Her sabah mutluluklarını fotoğraflayan bir ailedir filmin merkezindeki çift. Mutlu bir evlilik, birbirini seven karı koca sahnelerine paralel kadın gömleğindeki kan lekesini yıkarken; eve polis gelir, kadını, patronunu öldürmekten gözaltına alır. Yemekten önce patronuyla otoparkta karşılaşmışlar, kadının ifadesine göre ufak çaplı bir itişme neticesi gömleğinin düğmesi kopmuştur. Kadının cinayetle suçlanmasının sebebi cinayet mahallinde bulunması, maktulle gün içinde tartışmasıdır. Kadın masum mu suçlu mu söylemez bize senaryo. Çünkü adamın karısından bir anlığına bile şüphe etmemesidir mesele, karısına inancını hiç kaybetmemesi. Hatta hapis kararı onanınca kadın kocasının gözlerinin içine bakar ve öldürdüm mü bir kez bile sormadın der. Adam yapmadığını biliyorum dediğinde verdiği cevap manidardır: Ya yanılıyorsan! Film, karısının masumiyetine tüm kalbiyle inanan bir adamın karısını hapishaneden kaçırma fikri üzerine kurulu. Derste öğrencilerine söylediği kişinin erdeme inancı erdemin kendinden daha önemli sözü filmin özü.

Gelelim bizim uyarlama 20 Dakika"ya. 120 dakikalık filmden 30 bölüm dizi çıkarma girişimi filmin felsefesi alt metni görülmezden gelinince çıkmaz sokağa ilk bölümden giriyor. Mutlu bir aile repliği, Ali"nin beceriksizliği, Melek"in evin direği olduğu defalarca tekrarlanıyor. Polis olaydan iki saat sonra cinayet bıçağının üzerindeki parmak izinden Melek"e ulaşıyor ve tutukluyor. İlk bakışta çözülüyor her şey adli tıbba gerek olmaksızın!

Yargı o kadar hızlı işliyor ki; adam komada, mahkeme 20 yıla hükmediyor fakat ölürse müebbede çevrilecek ceza. Mahkemede karar okunurken karı kocanın aralarında konuşması ise dizilere özel sahneler arasında aldı yerini. Melek"in hapishanede günleri, Ali"nin intikam meleği olma yolunda geçireceği dönüşüm, eski hırsızın mihmandarlığında karısını hapishaneden kaçırma girişimi, bolca geçmişe dönük boşluk doldurmaca hikayeler ve çocuk ajitasyonuyla ilerleyecek hikaye.

Savcıya ifade vermeden nöbetçi mahkemeye çıkmadan tutuklandı Melek. Mağdur ölmediği halde cinayetten yargılandı. Hızlandırılmış bir hukuk sistemi; suç var, mahkeme var, sözde adalet arayışı var ama hukuk yok! Çünkü hukuk satın alınmış Başkan tarafından; öyle ki temyize bile müsaade etmiyor. The Başkan cinayet kurbanı doktorun babası, o kadar kudretli ki hapishane yönetimi dahi güdümünde. Ali ile Melek"in üzerine kabus gibi çöken Başkan, karın masum olabilir ama çok şansız diyor Ali"ye. Sebebini de şöyle açıklıyor çünkü intikamımı alabileceğim başka kimse yok elimde!

Eşiniz masum bundan eminim ama masum kişi devletin başındakilerle kapışırsa ne olur biliyor musunuz sorusunu soran bir avukat barındırıyor içinde 20 Dakika. Masum ama suçlu bulunabilir teması, masum kadın hapse girer beceriksiz koca onu kaçırmak için yemin eder gelişmesine zemin hazırlamak için fazlaca mantıksız yazılıyor. Hayatınız 20 dakikada değişebilirden ziyade senaryo 20 dakikada yazılır sözünü doğrularcasına. Genelde bu tarz dizilerde mantık hataları duygusal sahnelerle kapatılmaya çalışılırdı, 20 dakika"da duygusallık da fazlaca zorlama.

11 yıl önce
Zamanı unutturmadı ziyadesiyle hatırlattı 20 Dakika
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’