|
Ahmed Hatiboğlu
Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz merhum Ahmed Hatiboğlu, son yıllarda Türk tasavvuf mûsikîsine damgasını vurmuş, yeni neslin bu mûsikîmizi sevmesini ve ona yönelmesini sağlamış bir bestekâr ve hizmet insanıydı. Hizmet insanıydı diyorum, çünkü en zor zamanlarda TRT bünyesinde bir tasavvuf mûsikîsi korosu kurarak, tasavvuf mûsikîmizin yeniden canlanmasını, TRT radyolarından bütün Türkiye'de can kulağıyla dinlenir hâle gelmesini sağlamıştır. Hem de bu hizmeti, o zamanki TRT'nin tasavvuf mûsikîsi hakkındaki önyargılarına karşı direnerek, tek başına gerçekleştirmiştir. Bu mücadelesi sonucunda kurduğu koro yıllarca aynı anonsla yayınına devam etti.

Benim gibi pekçok tasavvuf mûsikîsi meraklısının, TRT Ankara Radyosu'nda cumartesi günleri sabah saat on-onbir civârında yayınlanan Türk Tasavvuf Mûsikîsi programını ilgiyle ve hiç kaçırmadan dinlediğini biliyorum. Bu güzel ve beni çok etkileyen tasavvuf mûsikîsi programını Sayın Ahmed Hatiboğlu hazırlardı ve her programda tasavvuf mûsikîsi repertuarının en güzel ilâhîlerini, şefliğini yaptığı TRT Ankara Radyosu Türk Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğu ile birlikte seslendirirlerdi. Elbette bu kıymetli repertuar içinde Sayın Hatiboğlu"nun kendi besteleri de yer almaktaydı. Pekçok dinleyicinin, Tasavvuf mûsikîsini de ilk olarak bu program sâyesinde tanıyıp öğrenmeye ve sevmeye başladığını ifade etmeliyim. Merhum Ahmed Hatiboğlu bu önemli hizmetiyle o tarihlerde kimbilir daha kaç genç insana tasavvuf mûsikîsini, oradan da tasavvuf kültürünü sevdirmiş ve kalplerinin İslâmiyet'e ısınmasına vesîle olmuştur. Bir mûsikîşinas için bu ne güzel, ne anlamlı bir hizmettir.

Ahmed Hatiboğlu, tasavvuf mûsikîsi repertuarına yüzlerce eser kazandırarak bu repertuarın zenginleşmesine en büyü katkıyı sağlamış yüksek seviyede bir bestekâr olarak hatırlanmalıdır. Çünkü onun eserleri gerçekten çok incelikli, tasavvuf mûsikîmizin melodik olarak da en seçkin eserlerdir. Fakat merhum Hatiboğlu, yüzlerce bestesine ve hizmetlerine rağmen öne çıkmamaya özen göstermiş bir derviş bestekârdır bana göre. Yani tasavvuf mûsikîsi eserlerini âdeta tasavvufu bu yönüyle yaşayarak bestelemiştir. Edeb, tevâzû ve sükûnet ile, kendi halinde ve mûsikî câmiâsının dedikodularına, çirkinliklerine hiç karışmadan yaşanmış tertemiz bir hayatın ürünleridir Hatiboğlu'nun besteleri.

Merhum Ahmed Hatiboğlu, bilgili, dürüst, çalışkan, erdemli, mütevâzî, üretken ve verimli müzisyen profilinin zamanımızdaki en önemli temsilcilerinden biriydi. Kendisi, yaptığı iş ile kişiliğinin son derece örtüştüğünü düşündüğüm bir bestekârdı, mûsikî kültürümüz için çok önemli bir değere sahib çıkıp yaşatmaya gayret sarfeden, hatta bütün hayatını bu işe vakfeden bir "eski zaman insanı"ydı. Yüzlerce birbirinden güzel eser bestelemek, eserleriniz dilden dile dolaşırken bu verimliliğin besleyip büyütebileceği nefsi dizginleyip şan-şöhret peşinde olmamak ve sessiz sedâsız hizmete devam etmek doğrusu herkesin yapabileceği bir şey değil. Modern zamanlarda kalpleri ve zihinleri başka şeylerle doldurulan insanımızın ama özellikle gençlerimizin Ahmed Hatiboğlu"nun eserlerine ihtiyacı vardır.

Türkiye, çok önemli bir bestekârını ve hizmet adamını kaybetti. Kendisine şükran borçluyuz. Allah kalplere ferahlık veren, ışık olan bu güzel eserlerinden ve hizmetlerinden râzı olsun. Merhum Ahmed Hatiboğlu'na Allah'tan rahmet, geride kalanlara da sabr-ı cemîl niyâz ediyorum.
#Ahmed Hatiboğlu
#tasavvuf mûsikîsi
#Türk tasavvuf mûsikîsi
9 yıl önce
Ahmed Hatiboğlu
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak