|
En önemli görülen 13 sorun

Vatandaş en önemli sorun sıralamasını şöyle yapmış; yüzde 35,4 geçim sıkıntısı, yüzde 30,3 işsizlik, yüzde 8,1 eğitim, yüzde 3,2 kötü yönetim anlayışı, yüzde 3 demokrasi, yüzde 1,6 Kürt sorunu, yüzde 1,2 eşitlik, yüzde 1 emekli maaşlarının yetersizliği, yüzde 0,9 sağlık sorunları, yüzde 0,7 yargı, yüzde 0,6 vergilerin çokluğu, yüzde 0,3 başörtüsü, yüzde 0,2 işlerin durgunluğu.

Hiçbir sorun yaşamadığını söyleyen mutlu azınlığın oranı ise yüzde 11,5.

Vatandaşın açtığı pakette özgürlüklerin sağlanması da var, iş ve aş dolayısıyla ekmek de var.

* * *

Veriler vatandaşın gerçek gündemini ortaya çıkarmayı hedefleyerek bir araştırma yapan Varyans Araştırma Danışmanlık şirketine ait.

Verileri Prof. Dr. Hüsamettin Arslan başkanlığında bir ekip, 26 Şubat -2 Mart 2010 tarihleri arasında yüzyüze görüşmelerle ortaya çıkarmış.

* * *

Araştırma sonuçlarına göre vatandaş Türkiye''de acil olarak çözülmesi gereken sorunları şöyle sıralıyor; İşsizlik yüzde 40,5 ekonomik sorunlar yüzde 20,3, terör yüzde 8, Kürt sorunu yüzde 5,5, demokrasi yüzde 4,6, eğitim sorunları ve Anayasa değişikliği yüzde 1,9, hükümet yüzde 1,7, asker-siyaset ilişkisi yüzde 1.6, yargının siyasallaşması yüzde 1,4, yönetim sorunları yüzde 1,3, Ergenekon yüzde 1,2, yoksulluk yüzde 0,9, eşitlik, erken seçim, sağlık ve Tekel işçileri yüzde 0.6, yolsuzluk ve başörtüsü yüzde 0,5, özelleştirme yüzde 0,4 yatırım-istihdam yüzde 0,3, Avrupa Birliği ve asgari ücret yüzde 0,2, nükleer enerji ve sosyal haklar yüzde 0,1.

Çalışmaya katılanların yüzde 0,5''inin de acil olarak çözülmesi gereken bir sorunu, yüzde 3,7''sinin ise fikri yokmuş.

* * *

"Ne olacak bu ekonominin hali" biçimindeki soruya verilen cevap ve oranlar da şöyle; Türkiye ekonomisinin geleceği ''kötü'' diyenler yüzde 27,8, ekonomi "iyi" diyenler yüzde 26,3, ''ne iyi, ne kötü'' diyenler yüzde 21,4, ''çok kötü'' diyenler yüzde 18,4, ''çok iyi'' olarak görenler yüzde 4,7, fikrim yok diyenler yüzde 1,3.

* * *

Ekonomik gidişatı kötü olarak gören seçmenin tercih ettiği partileri oy oranlarına göre sıralayalım;

AK Parti (7 yıldır iktidar) yüzde 31,9, kararsızlar yüzde 18.8, CHP (7 yıldır muhalif) yüzde 18,4, MHP (7 yıldır muhalif) yüzde 14,7, BDP (DTP) yüzde 5, SP yüzde 4,9, TDH (M. Sarıgül) yüzde 3,6, diğer partilerin oy oranı yüzde 2,8.

* * *

Vatandaşın bir partiyi seçme nedenleri de şöyle sıralanıyor;

Siyasi görüş, güven, hizmet beklentisi, istikrarın devamı.

* * *

Araştırmanın en dikkat çekici bulgularından biri şu; kararsız seçmene göre, halen oy verecek uygun siyasi parti yok, mevcut partiler hem güven vermiyor hem de sorunlara çözüm bulamıyor.

Peki birbiriyle çelişir gibi görünen bu durum neden böyle?

Çünkü seçmen kararını verirken alternatiflere bakıp en makulünü belirliyor.

Buna da vatandaşın sağduyusu deniyor.

2030''da ikinci bir gezegen şart

WWF-Türkiye raporuna göre dünyanın ekolojik ayak izi, gezegenin kendini yenileme kapasitesini yüzde 30 oranında aşmış.

Dünya nüfusunun dörtte üçü aşırı tüketim yapan ülkelerde yaşıyor ve zengin ülkeler, yoksul ülkelerin doğal kaynaklarını hızla tüketiyor.

Tüketim böyle gider insanlar küresel krizlerden ders almazsa 2030 yılında talep edilen ürün ve hizmetlerin karşılanabilmesi için ikinci bir gezegene ihtiyaç duyulacak.

WWF-Türkiye ile Finansbank bireylere kendi sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla yeni bir proje başlattı ve ''www.ekolojikayakizim.org'' sitesi kurdu.

Dünyayı ne kadar kirlettiğini bilmek isteyenler varsa buradan görebilirler.

Siz kendinize inanın, başkaları da size inanacaktır. Montaigne
14 yıl önce
En önemli görülen 13 sorun
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti