|
Kadınlar iş dünyası ve siyaset liginde zirveye oynuyor

Ellerinin hamuruyla erkek işine el atan kadın girişimciler, erkekler dünyasının egemen olduğu iş aleminde de seslerini duyurmaya başladılar. Şimdi kadınlar hem çocuk doğuruyorlar hem de şirket.

Ev içinde ücretsiz iş yapan kadınlar, ev işlerinin dünyada sektör haline dönüşmesiyle birlikte kabuk değiştiren iş hayatına çabuk ayak uydurdu. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde kadınların bir kısmı geçim sıkıntısı nedeniyle evden çıkıp iş hayatına girerken bir kısmı da yüksek eğitimi basamak yaparak yönetici kademelerini doldurmaya başlıyor.

İslam ülkelerinde hızla artan ve değişen genç nüfusla birlikte kadınların da toplum içinde siyasi ve ekonomik alanda yer almaya başlaması Avrupa ve ABD'li uzmanların dikkatini çekmeye başladı. Türkiye İş Kadınları Derneği-TİKAD'ın girişimiyle İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Dünya İş Kadınları Zirvesi" Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da desteğiyle kadınların hem siyasi hem de ekonomik alanda ne kadar geliştiklerinin çarpıcı bir göstergesi oldu.

Zirveye katılan Suriye Cumhurbaşkanı'nın eşi Esma el Esad, Afganistan Cumhurbaşkanı'nın eşi Zinnet Karzai, KKTC Cumhurbaşkanı'nın eşi Oya Talat, KKTC Başbakanı'nın eşi Dudu Soyer, Lübnan Meclis Başkanı'nın eşi Ronda Beri ve Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı'nın eşi Maide Terziç olmak üzere 7 İslam ülkesinin lider eşleri yaptıkları konuşmalarla sosyal, siyasi ve ekonomik alanda etkin olduklarını gösterdiler.

Çoğunluğu İslam ülkelerinden olan 500 civarında yerli ve yabancı katılımcı iki gün boyunca Çırağan'da zirveyi takip etti. Zirvede Suriyeli 15 iş kadını da yer aldı.

Zirvede Avrupalı katılımcılar da iş dünyasının 21. yüzyıldaki değişen yüzünü anlattılar ve önümüzdeki dönemde girişimcilerin nasıl davranmaları gerektiğine dair önerilerde bulundular.

İki günlük zirvenin tek olumsuz yanı Çırağan Sarayı'nın misafirlere günlük ibadetlerini yapmaları için bir oda tahsis etmemesi oldu. İslam ülkelerinden gelen misafirler, ibadet için sarayın dışında cami aradılar. TİKAD'ın da bu konuya çözüm bulmaması eleştiriye neden oldu.

ÇEKİRDEK

En bedbaht, en muzdarib, en sıkıntılı; işsiz adamdır. Zira atalet (tembellik) ademin (yokluk) biraderzadesidir; (kardeşi) sa'y, (çalışma) vücudun hayatı ve hayatın yakazasıdır. (uyanıklığıdır)

Eğitim ve destek için pozitif ayrımcılık istiyorlar

Lider eşlerinin konuşmalarından çıkan ortak mesaj ve öğrendiklerimiz şunlar;

Toplumun yeniden inşasında kadınların eğitim hakkı engellenmesin.

İş dünyasında kadın girişimcilere ayrıcalıklı mali destek sağlansın

Kadınların toplum içindeki rolleri arttırılsın.

Kırsal bölgelerde yaşayan kadınların ürettikleri ürünleri satma imkanı kolaylaştırılsın.

Zinnet Karzai Afganistan Meclisi'nin yüzde 28'ini kadınların oluşturduğunu söyledi. Türkiye'de bu oran bugünkü TBMM'de yüzde 4.4

Tunus Senatörü Leyla Hayat, ülkesinde şirket yönetimlerinde 10 bin kadının görev aldığını, 3. bin yılın bilgisayar ve kadınların yılı olacağını söyledi.

İslam ülkeleri arasında en gelişmiş ülke Türkiye. Türkiye'de her 100 işverenden 13'ü kadın, işgücündeki kadınların yüzde 38'i ücretli, yüzde 49'u da ücretsiz aile işçisi. Üniversitelerde kadın öğretim elemanları oranı yüzde 36. Mimarların yüzde 31'i, doktorların yüzde 29'u, avukatların ise yüzde 26'sı kadın.

Biri kabzımal, diğeri de sobacı Şener oldu

Zirvenin en renkli bölümlerinden biri de; geleneksel erkek mesleklerini icra etmekte olan ve TİKAD'ın davetlisi olarak Gaziantep'ten katılan sobacı İslim Kıtır ile Mersin'den katılan Hatice Kahraman'ın iş yaşamlarına ilişkin tecrübelerini dinleyiciler ile paylaştıkları özel oturum oldu.

Hatice Kahraman, aslında hukukçu olmak istediğini ancak eşinden ayrıldıktan sonra ekonomik zorluklar karşısında meyve-sebze halinde kabzımallığa başladığını anlattı. Kadınlara da evlerde pasta ve konken partilerini bırakarak kitap okumalarını ve iş hayatına atılmalarını önerdi.

1994 yılında kanser olan eşini kaybeden İslim Kıtır ise kayınpederine ve babasına yük olmak yerine çalışmayı tercih ettiğini, bu yüzden de eşinin işi olan soba borusu üretimine başladığını söyledi. Esnafın sobacı Şener dişe hitap ettiği Kıtır, 5 çocuğunu da okuttuğunu ve bundan gurur duyduğunu anlattı.

Hazır giyimde raf ömrü 2 haftaya indi

Zirvede Batı ülkelerinden de önemli katılımcılar vardı. Hazır giyimin süt, peynir gibi buzdolabındaki ürün kadar kısa raf ömrüne sahip olduğuna dikkat çeken Uluslararası Pamuk Konseyi Temsilcisi Marsha Powell, tekstil ve hazır giyimde eskiden 4 olan koleksiyon sayısının artık 24'e çıktığını, üreticinin artık 2 hafta içinde hem üretmek hem de nakletmek zorunda olduğunu söyledi.

Üretici müşteriyi baştan çıkarıyor

İngiliz tekstilci iş kadını Adrienne Berly Gibson'a göre, sektörde üreticiler piyasada su üstünde kalabilmek ve rekabete dayanabilmek için baştan çıkarma sanatının bütün inceliklerini kullanıyorlar.

Dünya Doğumöncesi Tıp Derneği Asbaşkanı Prof Asim Kurjak da AB'de ortalama doğum oranının 1.4 olduğunu nüfusun azalmaması için bu oranın hızla 2.1'e çıkarılması gerektiği uyarısında bulundu. Kurjak, her gün bir jumbo jet uçağı dolusu kadının kürtaj ya da hamilelik sırasında karşılaşılan sorunlar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
18 yıl önce
Kadınlar iş dünyası ve siyaset liginde zirveye oynuyor
Kara dinlilerle milletin savaşı
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...