|
Sağlıkta restleşmenin faturası

Bu kavganın 4 ayrı tarafı var: Hükümeti temsilen Sağlık bakanlığı, eczacıları temsilen Türk Eczacıları Birliği (TEB), iki taraf arasında kalan eczacılar ve sağlık hizmeti bekleyen vatandaş.

Neydi sorun hatırlayalım:

Türk Eczacıları Birliği (TEB), 2 Şubat''a kadar Sağlık Bakanlığı ile anlaşma olmaması halinde vatandaşların ilaçlarını eczahanelerden parayla alacaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı ise, “Eczacılar Birliği ile anlaşmak için 16 Ocak''a kadar süremiz var. Ancak bu görüşmelerden netice alamazsak e-sözleşmeye geçip eczacılarla tek tek sözleşme yapacağız. Bunda kararlıyız” diyerek reste aynı sertlikle karşılık verdi.

Eczacılar en çok provizyon sisteminden şikâyetçi.

Günde 1,7 milyon işlem yapılıyor.

Aksamalar olsa da provizyonun tamamen çalışmadığı gün yok.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu sorunu asgariye indirmek için teknik altyapıyı güçlendirecek çalışma içinde.

***

Hafta sonu MÜSİAD''ın Sağlık Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı''nda Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile eczacı, medikalcı ve özel hastahane sahiplerini dinledik.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, “Sektör Ak Parti hükümeti ile geçen son 6 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdi. O yüzden şikayet etmek anlamsız. Sabredersek her şey düzelecek” derken, eczacılar ve özel sektör yetkilileri düşüncelerini, “Hükümet 6 yıl büyüttüğü sektörü son uygulamalarla sanki tekrar küçültmek istiyor. Hükümette özel sektör düşmanlığı hissediyoruz” biçiminde özetlediler.

***

Taraflar, cuma günü akşamına kadar (son iki gün) anlaşamazsa bu kavganın galibi olmayacak.

Çünkü sonuçta vatandaş mağdur olacak.

Anlaşma olmazsa TEB de bakanlık da büyük itibar kaybı yaşayacak.

Bunu da kimse istemez.

TÜSİAD neden sessiz?

Ergenekon''daki son dalga, medyada İsrail''in Gazze''de günlerdir yaptığı çocuk katliamının üstünü örtmüş gibi görünse de halkın ve bazı sivil toplum örgütlerinin Filistin''e yönelik yardım ve ilgileri artarak devam ediyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ile MÜSİAD, gıda ve ilaçtan oluşan 632 bin TL değerindeki 26 ton yardım malzemesini bölgeye ulaştırılmak üzere Mısır''a gönderdi.

THY de ücretsiz tahsis ettiği kargo uçağı ile yardıma destek verdi.

Bu hafta 1400 tonluk yardım malzemesi taşıyan bir gemi de Mısır''a hareket edecek.

Ayrıca her hafta yardım malzemesi taşıyan bir uçağın bölgeye gönderilmesinin planlanıyor.

Bazı tüketici dernekleri İsrail, ABD ve İngiliz şirketlerinin listelerini çıkararak bunların ürettiği ürünlere boykot başlattı.

MÜSİAD yönetimi üyelerine kardeş aile programı başlatmalarını, hükümete de; yetim ve öksüz kalan çocukların Türkiye''ye getirilip burada okutulmasını önerdi.

Sağcısı solcusu, ulusalcısı, müslümanı, hristiyanı hatta yahudisi İsrail''e tepki koyarken “Patronlar Kulübü” tepki olarak cılız bir açıklama ile mi yetinecek?

Aferini hak eden şirketler

* Wenice Kids, (Çocuk giyim markası) Türkiye''de üretimi desteklemek için “Made in Türkiye kullanacağıma söz veriyorum'' diyen herkese tek fiyat uygulayacak.

Hem cari açığı kapatmak hem de İsrail ve destekçileri Avrupa ve ABD''ye tepki göstermek için bu kampanyanın zamanlaması mükemmel.

Tüketici desteklerse diğer şirketler de uygulayabilir.

Neden aferin: Türkiye''de üretimi desteklediği için.

* Secretcv.com, iş dünyasının önde gelen firmalarıyla öğrencileri buluşturmaya hazırlanıyor. “Üniversiteyi Bitiriyorum, İş Hayatına Giriyorum” adlı proje Mart ayında gerçekleştirilecek.

Neden aferin: İşsizliğe karşı proje ürettiği için.

* Otokar, çevreye karşı sorumluluğunu yerine getirmek için 45''inci yılını kutladığı 2008 yılında, Sakarya''da 45 bin fidanın dikimini gerçekleştirdi.

Neden aferin: Yaşanabilir dünyaya verdiği destek için.

İki şey, aklı ve tedbiri bozar: biri acele etmek, diğeri de olmayacak şeyi istemek. Hz. Ali
15 yıl önce
Sağlıkta restleşmenin faturası
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi