|
Savarona yatının hikayesi

136 metrelik toplam uzunluğu ile 28 Mart 1931''de denize indiğinde dünyanın en büyük yatıydı.

İçerisinde ana süitin yanı sıra 17 lüks süitin bulunuyor.

Savarona, Brooklyn Köprüsü''nü inşa eden mühendis John Roebling''in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından 1931''de Hamburg''da 4 milyon dolara yaptırıldı.

Yüksek dışalım vergisinden dolayı Amerika Birleşik Devletleri''ne giremeyince satılığa çıkarıldı.

1938 yılında Türk Hükümeti tarafından satın alındı.

Bu satış sırasındaki olaylar zinciri şaşırtıcıdır.

1938 yılında Kral VII. Edward İstanbul''u ziyaret etti ve o zamanki devlet yatı Ertuğrul''da Mustafa Kemal Atatürk''ün konuğu oldu.

Bacadan dökülen kurum Majestelerinin beyaz pazenlerini öylesine kirletti ki Atatürk Ertuğrul''u hurdaya gönderdi ve yeni bir cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir verdi.

Atatürk''ün Savarona''da geçirdiği son altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi, önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı.

1951''de Deniz Kuvvetlerine ait eğitim gemisi olarak görev yaptı.

1989 yılında hurdaya çıkarma kararı alındı; ancak armatör Kahraman Sadıkoğlu yatı 49 yıllığına kiraladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı''nın internet sitesinde kapı kulpları bile altından olan süper lüks Savarona yatının hikayesi böyle anlatılıyor.

*

Gerisini bu hafta basında yer alan haberlerden dolayı biliyorsunuz.

İşadamı Kahraman Sadıkoğlu, 19 yıl bakımını yapıp çalıştırdığı Atatürk''ün yatı Savarona''yı yüksek maliyeti nedeniyle devretmek istiyor.

Suudi Arabistanlı büyük bir ailenin "Savarona" yatına 30 milyon dolar teklif yaptığını belirten Sadıkoğlu, "Biz Rus''a, Arap''a devretmek istemiyoruz. Bu yat Türkiye Cumhuriyeti''nde kalmalıdır. Dolmabahçe Sarayı''nın önünde müze olmalıdır" diyor.

*

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da TOBB''un yatı alarak Turizm bakanlığına devredebileceğini kendilerinin de işletmesine katkı yapabileceklerini söylüyor.

Sadıkoğlu, TOBB için fiyatı 22.5 milyon dolara kadar düşürmüş.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB) yatı almak konusunu gündeminde tutarken, bu konudaki kararı, gelecek ayki yönetim kurulu toplantısına bıraktı.

Manevi değer olarak görülen bu YAT''ırım için TOBB''un ne karar vereceği önümüzdeki ay belli olacak.

İşçisinden helallık alıp gitti

Aile şirketinin Bursa''da 52.500 metrekare kapalı alana kurulu Biesseci fabrikası, Nike, Adidas, Puma, Efes, Kappa, Fiba, Champion, Next, Reebok ve Mavi Jeans gibi dünyaca ünlü markalar için ihracata yönelik üretim yapıyor.

Tesiste, 2 binin üzerinde kişi istihdam ediliyor

Sade bir cenaze töreni vasiyet eden centilmen başkan, düşmanlık ve rekabeti kısa süre de olsa unutturdu.

Vasiyetinde işçisinden helallık istenmesini dileyen Galatasaray Spor Kulübünün eski başkanlarından Özhan Canaydın''a çalışanları, haklarını helal etti.

Her türlü fırsatçılığın meşru görüldüğü bir dönemde çalışandan helallık istemek hem cesaret işi, hem de her patrona nasip olmaz.

Haftanın reklamları

1-DYO: Hem işini iyi yapanı hem de ürünün kalitesini bir arada anlatan, "Benim babam helal olsun ustası" sloganı ile üretilen reklam filmi.

2-Şekerbank: Üretimin öneminin etkileyici bir sessizlikle gösterildiği, "Üreten susarsa Türkiye susar" sloganı ile çekilen reklam filmi.

Oyak

Mazlum-Der, Bursa''daki Oyak Renault fabrikası çalışanlarının alışveriş yaptığı kooperatife başörtülü kadınların alınmaması üzerine, ilgili makamları göreve çağırdı. Oyak Renault başörtülü müşteri istemiyorsa, başörtülü müşterilerde Oyak Renault''u istemesin. Zorla güzellik olmaz.

Düşüncelerini değiştirmeyenler yalnızca delilerle ölülerdir. T. Lowell
14 yıl önce
Savarona yatının hikayesi
Olmak ya da rezil olmak…
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?