|
Son yüzyılı yakaladık!

Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, geliştirdiği "P-Gun" cihazıyla 36 av fişeğini aynı anda patlatarak bin metre derinliğe kadar yer altının resmini çekiyor.

Cihaz, 36 av fişeği ile yer altına 96 tonluk bir kuvvetle vuruyor.

Askeri bölgelerin etrafında ''fotoğraf çekmeyin'' diye uyarıları hala görürsünüz. Günümüzde artık bunlar komik şeyler haline geldi.

Bazı ülkeler şu anda Türkiye''yi adım adım fotoğraflıyor.

Uzayda uydusu bulunan ülkeler, İstiklal Caddesi''nde yürüyen insanları sayabiliyor, askerî tesislerin fotoğraflarını çekiyor hatta köylünün buğday hasadını bile hesaplıyor.

Bir inşaatta günde kaç tuğla kullanıldığına kadar sayılıyor.

Uydular, elektro optik kameralarla 20 cm çözünürlükte görüntü alabiliyor.

Balkonda yetiştirdiğiniz çiçeğe odaklanabiliyor.

Baraj inşaatlarınız, askeri tesisleriniz takip ediliyor.

Savaş uçaklarınızın yerdeki hareketlerinin bile arşivi tutuluyor.

*

Değişim bu kadar hızlı.

Dünya değiştikçe insanların tüketim anlayışları da değişiyor.

Dün binlerce lirayı gözden çıkardığı ürünler bugün ne alırsan bir milyoncularda satılıyor.

Yeni, değerler yeni ürünlerle birlikte gelişiyor.

Türkiye bu değişimin neresinde?

Bu sorunun cevabı aşağıda.

Amerika ve Avrupa"nın vahşi kapitalizm döneminden geçmese de sanayi yüzyılından sonra son 50 yılda dünyayı etkileyen bilişim yüzyılında dünyadaki değişimi yakalamış görünüyor.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği''nin uluslararası tasarım yarışması A''Design Award&Competition sonuçlarına göre top 100 tasarımcı listesinde, 140 ülke arasında listenin üst sıralarına girmeyi başarması değimi yakaladığımızın delillerinden sadece bir tanesi.

Listede, ABD''den sonra ikinci sıraya yerleştik.

ABD''nin kazandığı ödül sayısı 43, Türkiye''nin ise 40 ödül. Yarışmada ABD''nin skor puanı 158''te kalırken, Türkiye''nin puanı 163 oldu.

ODTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki Designnobis ekibi, Türkiye''nin sahip olduğu toplam 40 ödülün 22''sini aldı.

ODTÜ''lü ekibi, Vestel Elektronik tasarım ekibi ve Bien Seramik izledi.

Türkiye son yüzyılı yakaladı.

Geleceğin tuvaletleri

Dünyada 2.5 milyar kişi normal temizlik imkanlarından mahrum yaşıyor. Birleşmiş Milletler"e göre (BM) çevre kirliliğinden ve temizlenememe yüzünden dünyada her yıl ishalden ölen çocuk sayısı 1.5 milyon.

Bu sorunun gelecekte büyük problem haline dönüşeceğini fark eden yeni dünyanın ilk milyarderlerinden Mikrosoft"un kurucusu Bill Gates eşiyle birlikte geçtiğimiz yıl dünyadaki çevre kirliliği ve tuvalet sorununa odaklanmışlar.

Gates ailesi, yeni tuvalet keşifleri için de 370 milyon dolar harcamayı taahhüt etmişler.

Ve Bill Gates ve eşi Melinda"nın kurduğu Bill& Melinda Gates Vakfı, bu soruna karşı geleceğin tuvaletleri için yarışma düzenlemiş

Dünyanın çeşitli yerlerinden bilim insanlarının sunduğu projelerin bazıları da açıklandı.

Açıklanan projeler arasında insan dışkısını elektriğe çevirmek için mikrodalga enerjisinin kullanılması, idrarın ziyan edilmeden sifon suyu olarak kullanılması, katı dışkının kömüre çevrilmesi de var.

Projelerin üç yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Değişimi yakalamak böyle bir şey.

Gündemin sunduklarıyla yetinmeyerek, geleceğe odaklanmak onu Bill Gates yaptı.

a-sosyal medya

Sosyal medyanın insan psikolojisi üzerindeki etkisi o kadar büyüdü ki, üniversitelerin en önemli araştırma alanı haline geldi.

Kaliforniya Üniversitesi"nde yapılan araştırma, gençlerde Facebook ve Twitter kullanımının psikolojik sorunlarla ilişkisini ortaya çıkarmış.

Sonuçlara göre yoğun olarak Facebook ve Twitter kullanan gençlerde görülen psikolojik davranış bozuklukları şöyle sıralanıyor:

Narsizm (kendini beğenmişlik), antisosyal eğilim, agresif tavırlar, mide ağrıları, uyku sorunları, depresyon, bencillik, kendini beğenme, aşırı sabırsız ve saldırganlık.

Herkesin yukarıdaki araştırma sonuçlarını iyi değerlendirmesi gerekiyor.

Günün sözü: Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse Micheangelo''nun resmi, Beethoven''ın bestesi, Shakespeare''in şiiri gibi süpürün. Martin Luther King
11 yıl önce
Son yüzyılı yakaladık!
Kara dinlilerle milletin savaşı
Seçimler sonrasında mahalli idareler personeli diken üstünde
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından