|
Yabancı yatırımcı İstanbul"a korku filmi izlemeye gelmedi

Türkiye küresel krizin psikolojik travmasını yaşarken bu hafta İstanbul''a yoğun bir yabancı yatırımcı akını oldu.

Balkan ülkeleri ilk kez Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB''un organizasyonu ile İstanbul''da Türk işadamlarıyla işbirliği imkanlarını görüşmek için bir araya geldi.

Balkan Odalar Birliği Dönem Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektör temsilcileri ile zirveye katılan Balkan işadamlarını buluşturdu.

Amaç, İstanbul''u bölgenin finans merkezi yapmak ve Balkan ülkeleri ile 2007 itibarı ile 16 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmini artırmak.

Bu ülkelerle enerji, ulaştırma ve lojistik sektörlerde işbirliği için ikili temaslar yapıldı. Karadağ ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı.

Hisarcıklıoğlu''nun deyişi ile Balkanlar''dan geçen tarihi İpek Yolu''nu canlandırabilirsek bu yoldan geçecek taşıtların tozu bile ülkeleri kalkındırmaya yetecek.

* * *

Hollanda''nın, bahçecilik sektöründe faaliyet gösteren, uluslararası pazarlarda öncü firmalarının önde gelen temsilcileri bir haftadır İstanbul''da

Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk, geliş sebebini “Yıllardır ekonomik açıdan çok yüksek bir kalkınma ve çalışan genç bir kitle söz konusu olduğu ve yabancı yatırım iklimini çok olumlu kılan yapısal reformlar uygulanmış olduğu için şirketlerimiz Türkiye''ye ilgi gösteriyor” sözleriyle anlattı.

* * *

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Suud İş Konseyi 7. Ortak Toplantısı yapıldı.

Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Jubarah Bin Eid Al-Suraiseri iki ülke işadamlarının işbirliğine gitmesinin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi. Suraiseri, imzaladıkları anlaşmaların ardından, işadamlarından sonuç beklediklerini kaydetti.

* * *

10 Balkan ülkesinin temsilcileri, Suudi Arabistanlı temsilciler, Hollandalı resmi ve özel temsilciler İstanbul''a korku filmi izlemeye gelmedi.

Kriz telaşındaki ekonomik ortamda Balkan işadamları, Hollandalılar, Körfez ülkelerinin temsilcileri neden geldiler?

Bizim görmediğimiz şu rakamlara bakarak geldiler;

Dünyanın 17''nci Avrupa''nın 6''ncı büyük ülkesiyiz.

Türkiye''de nüfusun yüzde 60''ı otuz yaşın altında.

THY AB''nin en hızlı büyüyen havayolu şirketi.

Kredi kartı kullanıcı sayısı 42 milyon. (Birçok AB ülkesinden fazla)

Dünyanın yarısına 3 saatlik uçuş mesafesinde.

Dünyanın en önemli enerji terminali olma yolunda.

Peki genç ve gelecekten korkan bir gençliğe sahip ülkemizde, günümüzün en önemli sorunu ne?

“gelecek kaygısı''

700 genç girişimci

Balkan ülkelerinin dışında ilk kez İstanbul bir ilke daha ev sahipliği yaptı. MÜSİAD Gençlik Kurulu, ekonomik istikrar ile birlikte, rekabet edebilme gücünün arttırılması, her yıl yetişen yedi yüz bin gencin istihdama kazandırılması ve katma değer sağlayan yeni alanların açılması amacıyla 1. Ulusal Genç Girişimcilik Kongresi düzenledi.

Türkiye''deki en kapsamlı genç işadamları buluşması dün İstanbul Ticaret Odası''nda gerçekleşti.

Kongrede istihdam sorunun çözülmesi, genç girişimcilerin desteklenmesi, yeni sektör stratejilerinin belirlenmesi gibi önemli konular, uzmanlarla tartışıldı.

Kongreye Türkiye''nin çeşitli bölgelerinden gelen 700''ü aşkın genç girişimci katıldı.

Bugün sona erecek olan kongrenin ardından ilgili bakanlara; Türkiye''nin genç girişimci potansiyeli ve genç girişimcinin desteklemesi için yapılması gereken adımlar konusunda bir rapor sunulacak.

15 yıl önce
Yabancı yatırımcı İstanbul"a korku filmi izlemeye gelmedi
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’